
 

 

 

O F F I C E  O F  T H E  C H I E F  C O U N S E L  

DEPARTMENT OF THE TREASURY 

I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D . C .  2 0 2 2 4  

  

September 22, 2014 
 
 

Number:  2014-0039 
Release Date:  12/26/2014 
 
 

 
CONEX-132278-14 

UIL: 105.00-00 
 
The Honorable Danie Lipinski 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515 

 
Attention:  --------------------

 
 
Dear Mr. Lipinski: 

I am responding to your inquiry dated August 26, 2014, on behalf of a nonprofit 
organization in your district. The organization asked for guidance on reimbursing 
employees for the premiums they paid for individual health insurance policies.  As we 
understand the inquiry, the organization previously reimbursed the premiums with pre-
tax funds (so that the arrangement did not result in any taxable income to the 
employees).   

Prior to the ACA, an employer could reimburse employees for the medical expenses of 
the employee and the employee’s family and exclude those amounts from the 
employee’s income and wages under section 105(b) of the Code.  The ACA has not 
changed the tax treatment of the reimbursement for employee medical expenses. 
However, these arrangements, under the ACA, are considered to be group health plans 
and must satisfy the market reform rules for them. 

One of the requirements for group health plans, is that they cannot  impose an annual 
or lifetime dollar limit on essential health benefits under section 2711 of the Public 
Health Service Act.  An agreement by the employer to reimburse medical expenses up 
to a fixed amount is a group health plan under which there is an annual limit on 
essential health benefits and thus fails to comply with the prohibition on annual limits 
under section 2711.   

If an employer offers a group health plan that satisfies the market reforms by providing 
coverage for essential health benefits without annual limits and in addition offers an 
arrangement to pay for other medical expenses, Notice 2013-54 (2013-40 I.R.B. 287) 
allows the group health plan to be combined with the arrangement to determine if it 
satisfies the market reforms.  However, if the employer does not offer a group health 
plan, such as when the employee is covered by an individual health insurance, the  
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arrangement to pay the premiums cannot be combined with any other coverage to 
determine if it satisfies the market reforms. 

The guidance that we provided in Notice 2013-54 did not change the tax results 
described in Revenue Ruling 61-146.  This ruling says that under certain conditions if an 
employer reimburses an employee’s substantiated premiums for individual health 
insurance policies, the payments are excluded from the employee’s gross income under 
section 106 of the Code.  This exclusion also applies if the employer pays the premiums 
directly to the insurance company.  Section 106 excludes these payments as payments 
by an employer under a group health plan, because the reimbursement arrangement 
itself is treated as a group health plan.  As a group health plan, the arrangement must 
meet market reform rules for group health plans, including not providing a limit on the 
annual or lifetime benefits that the employee may receive under the arrangement (such 
as a reimbursement limit equal to the premiums paid). 

Employers that do not want to provide group health insurance coverage but  want to 
help their employees with the purchase of health coverage  can provide the employee 
additional compensation to do so. The additional compensation would not be excluded 
from the employee’s income under section 106 and would be reported with other 
income and wages on the Form W-2.  This is because the additional compensation 
would not be restricted to the payment of medical expenses. 
 
I hope this information is helpful. If you have any questions, please call me at  

, or at .  -------------------- ----------------- --------------------
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Harry Beker, Chief 
Health and Welfare Branch 
Office of Division Counsel/ Associate 
Chief Counsel (Tax Exempt and  
Government Entities) 
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