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The Honorable Richard M. Nolan 
Member, U.S. House of Representatives 
Chisago County Courthouse 
313 North Main Street, Room 103 
Center City, MN  55012 
 
Attention:  ----------------- 
 
Dear Congressman Nolan:    

I am responding to your inquiry dated October 27, 2014, on behalf of your constituent, --
------.- --------asked whether he must pay income tax on reimbursements he receives 
from his employer for the expenses of driving his car when his employer calls him back 
to work from home, even though the employer does not place him on an “on call status.”   

Employees must include in gross income reimbursements they receive from their 
employer of the expenses of driving their cars between their residence and their regular 
place of work. In addition, these reimbursements are wages for employment tax 
purposes, and the employer must report them on Form W-2, Wage and Tax Statement.    

Gross income includes all income from whatever source derived, except as otherwise 
provided by law (section 61 of the Internal Revenue Code). Thus, in general, taxpayers 
must include in gross income money they receive without an offsetting obligation to 
repay it.  

If --------received the reimbursement under an accountable plan, he would not include it 
in gross income. However, one condition for a plan to qualify as an accountable plan is 
that the employee must have paid or incurred deductible expenses while performing 
services as an employee (section 1.62-2(d) of the Income Tax Regulations 
(regulations)). Commuting expenses do not qualify to be part of an accountable plan 
because commuting expenses between an employee’s residence and regular place of 
work are not deductible business expenses (section 1.162-2(e) of the regulations).   
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I hope this information is helpful. If you have questions, please call me or ------------------- 
at (-----) ------------. 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4, 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 


	DEPARTMENT OF THE TREASURY
	INTERNAL REVENUE SERVICE
	WASHINGTON, D.C. 20224

