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Dear -------------------------:

This letter responds to a letter dated Date1, and supplemental information 
provided on Date2, submitted by Taxpayer requesting a letter ruling under § 446 of the 
Internal Revenue Code on whether a change in computing depreciation for purposes of 
computing earnings and profits (E&P) of Taxpayer is a change in method of accounting 
under §§ 446(e) and 481(a).

FACTS

Taxpayer is a domestic subchapter C corporation, incorporated in State1, 
engaged in the A business and also is the common parent of an affiliated group of 
corporations filing a consolidated Federal income tax return.  It provides certain core 
and related services in connection with its A business for B and C.  Taxpayer plans to 
make a REIT election for Federal income tax purposes under §§ 856-859 beginning 
with the taxable year ending Date3.   
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Taxpayer uses D in its trade or business.  On Date4, Taxpayer filed a Form 
3115, Application for Change in Accounting Method, to change its method of accounting 
for depreciation for D for Federal income tax purposes.  Under Taxpayer’s current 
method of accounting for Federal income tax purposes, Taxpayer classified the D
placed in service after 1986 as 5-year property under § 168(e)(1), depreciating it under 
the general depreciation system of § 168(a) (GDS).  For E&P purposes, Taxpayer 
depreciated the D placed in service after 1986 under the alternative depreciation system 
of § 168(g) (ADS) using a 9-year recovery period.

Further, for Federal income tax purposes, Taxpayer classified and depreciated 
the D placed in service after 1980 and before 1987 as 5-year property under § 168 as in 
effect on the day before the enactment of the Tax Reform Act of 1986 (ACRS).  For 
E&P purposes, Taxpayer depreciated the D placed in service after 1980 and before 
1987 using a 12-year recovery period in accordance with § 312(k)(3)(A) as in effect on 
the day before the enactment of the Tax Reform Act of 1986 (former § 312(k)(3)(A)).  

Under Taxpayer’s proposed method of accounting for Federal income tax 
purposes, Taxpayer will classify the D placed in service after 1986 as nonresidential 
real property under § 168(e)(2), depreciating it under the GDS, using the straight-line 
method of depreciation, the mid-month convention, and a 39-year recovery period.  
Section 168(b)(3)(A), (c), and (d)(2)(A).  Under § 312(k)(3)(A), in computing its E&P, 
Taxpayer is required to depreciate its nonresidential real property placed in service after 
1986 under the ADS, using the straight-line method of depreciation, the mid-month 
convention, and a 40-year recovery period.   

For Federal income tax purposes, Taxpayer also proposes to classify and 
depreciate the D placed in service after 1980 and before 1987 as 15-year real property, 
18-year real property, or 19-year real property, as applicable, under ACRS.  Under 
former § 312(k)(3)(A), in computing its E&P, Taxpayer is required to depreciate the 15-
year real property, 18-year real property, or 19-year real property using a 40-year 
recovery period (for D placed in service after 1984 and before 1987) or a 35-year 
recovery period (for D placed in service after 1980 and before 1985).

RULINGS REQUESTED

1) A change in computing depreciation for E&P purposes under § 312(k) is a 
change in method of accounting under §§ 446 and 481(a); accordingly, Taxpayer 
must request the consent of the Secretary to change its method of computing 
depreciation for E&P purposes and, in computing E&P, shall take a § 481(a) 
adjustment into account over the same adjustment period as is required for 
changes in depreciation methods for Federal income tax purposes. 

2) Alternatively, if the change in computing depreciation for E&P purposes under 
§ 312(k) is not a change in method of accounting under §§ 446 and 481(a), 
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Taxpayer can implement the change in computing depreciation for E&P purposes 
in the manner provided in § 1.446-1(e)(2)(ii)(d)(5)(iv) or (v) of the Income Tax 
Regulations.  Specifically, Taxpayer may correct the depreciation used for E&P 
purposes by taking the adjusted basis of the property at the beginning of the 
taxable year of change and use the proper depreciation method, convention, and 
recovery period to compute depreciation over the remaining recovery period.  

LAW AND ANALYSIS

Section 446(a) generally provides that taxable income shall be computed under a 
method of accounting on the basis of which the taxpayer regularly computes income in 
keeping its books.  Section 1.446-1(e)(1) provides that a taxpayer filing its first return 
may adopt any permissible method of accounting in computing taxable income for the 
taxable year covered by such return.  

Section 446(e) generally provides that a taxpayer who changes the method of 
accounting on the basis of which the taxpayer regularly computes the taxpayer’s income 
in keeping the taxpayer’s books shall, before computing the taxpayer’s taxable income 
under the new method, secure the consent of the Secretary.  Section 1.446-1(e)(2)(i) 
provides that a taxpayer who changes the method of accounting employed in keeping 
the taxpayer’s books shall, before computing the taxpayer’s income upon such new 
method for purposes of taxation, secure the consent of the Commissioner. 

A change in method of accounting includes a change in the overall plan of 
accounting for gross income or deductions or a change in the treatment of any material 
item used in such overall plan.  A material item is any item that involved the proper time 
for the inclusion of the item in income or the taking of a deduction.  Section 1.446-
1(e)(2)(ii)(a).

In determining whether a taxpayer’s accounting practice for an item involves 
timing, generally the relevant question is whether the practice permanently changes the 
amount of a taxpayer’s lifetime taxable income.  If the practice does not permanently 
affect the taxpayer’s lifetime taxable income but does or could change the taxable year 
in which income is reported, it involves timing and is therefore a method of accounting.  
See Rev. Proc. 91-31, 1991-1 C.B. 566, Rev. Proc. 2011-14, 2011-4 I.R.B. 330. 

A change in method of accounting does not include correction of mathematical or 
posting errors, or errors in the computation of tax liability (such as errors in the 
computation of the foreign tax credit, net operating loss, percentage depletion, or 
investment credit).  Also, a change in method of accounting does not include adjustment 
of any item of income or deduction that does not involve the proper time for the 
inclusion of the item of income or the taking of a deduction.  Section 1.446-1(e)(2)(ii)(b).
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A change in the period of recovery, a change in the convention, or a change in 
the depreciation method of a depreciable asset is a change in method of accounting 
under § 446(e).  See 1.446-1(e)(2)(ii)(d)(2)(i).
  

Section 481(a) provides that in computing the taxpayer’s taxable income for the 
taxable year (year of change) (1) if such computation is under a method of accounting 
different from the method under which the taxpayer’s taxable income for the preceding 
taxable year was computed, then (2) there shall be taken into account those 
adjustments which are determined to be necessary solely by reason of the change in
order to prevent amounts from being duplicated or omitted, except there shall not be 
taken into account any adjustment in respect of any taxable year to which this section 
does not apply unless the adjustment is attributable to a change in method of 
accounting initiated by the taxpayer.  

Rev. Proc. 2011-14, 2011-4 I.R.B. 330, as modified by Rev. Proc. 2012-39, 
2012-41 I.R.B. 470, (automatic consent procedures) and Rev. Proc. 97-27, 1997-1 C.B. 
680, as amplified and modified by Rev. Proc. 2002-19, 2002-1 C.B. 696, as amplified 
and clarified by Rev. Proc. 2002-54, 2002-2 C.B. 432, as modified by Rev. Proc. 2007-
67, 2007-2 C.B. 1072, as modified by Rev. Proc. 2009-39, 2009-38 I.R.B. 371, as 
modified by Rev. Proc. 2011-14 and as modified by Rev. Proc. 2012-39, (advance 
consent procedures) provide the administrative procedures to request consent to 
change a method of accounting under § 446(e).  Rev. Proc. 2011-14 is the exclusive 
procedure to request a change in method of accounting that is expressly described in its 
Appendix.  

Section 312(a) generally provides that on the distribution of property by a 
corporation with respect to its stock, the E&P of the corporation (to the extent thereof) 
shall be decreased by the sum of: (1) the amount of money, (2) the principal amount of 
the obligations of such corporation (or, in the case of obligations having original issue 
discount, the aggregate price of such obligations), and (3) the adjusted basis of the 
other property, so distributed.  

Section 1.312-6 provides that due consideration must be given to the facts, and 
while mere bookkeeping entries increasing or decreasing surplus will not be conclusive, 
the amount of the E&P in any case will be dependent on the method of accounting 
properly employed in computing taxable income (or net income, as the case may be).  
For instance, a corporation keeping its books and filing its income tax returns on the 
cash receipts and disbursements basis may not use the accrual basis in determining 
E&P.

Section 312(k)(1) generally provides that for purposes of computing E&P of a 
corporation, the allowance for depreciation shall be determined using the straight-line 
method of depreciation.  Section 312(k)(3) generally provides that, in the case of 
tangible property to which § 168 applies, the adjustment to E&P for depreciation for any 
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taxable year shall be determined under the ADS.  Therefore, in the computation of E&P, 
the recovery period for nonresidential real property is 40 years.  Sections 
168(g)(2)(C)(iii) and 312(k)(3).  

Former § 312(k)(3)(A) generally provided that, in the case of recovery property 
(within the meaning of ACRS), the adjustment to E&P for depreciation for any taxable 
year shall be the amount determined using the straight-line method (using a half year 
convention in the case of property other than 15-year real property, 18-year real 
property, or 19-year property, and without regard to salvage value) and using a recovery 
period determined in accordance with the table under former § 312(k)(3)(A).  Therefore, 
in the computation of E&P, the recovery period is 40 years generally for real property 
placed in service after 1984 and before 1987 and is 35 years generally for real property 
placed in service after 1980 and before 1985.  Former § 312(k)(3)(A).

Rev. Proc. 79-47, 1979-2 C.B. 528, provides the procedures outlining the effect 
on E&P resulting from an adjustment required by § 481(a) for a change in method of 
accounting for taxable income purposes under § 446(e).  In order to prevent distortions, 
when computing E&P (current and accumulated) available for the payment of dividends, 
the taxpayer shall follow its new method for reporting taxable income and shall take the 
applicable § 481(a) adjustment into account over the same period as it does for 
purposes of computing taxable income.

Issue 1

For property subject to § 168 (or ACRS), the depreciation deduction for taxable 
income is not the same for E&P purposes.  Taxpayer is changing its method of 
computing depreciation for taxable income and E&P purposes.  Taxpayer’s first 
requested ruling is whether a change in computing depreciation for E&P purposes 
under § 312(k) (or former § 312(k)(3)) is a change in method of accounting under 
§§ 446(e) and 481(a) such that consent of the Secretary is required to make that 
change, separate and apart from the consent required to change its method of 
computing depreciation for taxable income purposes.  

In the instant case, Taxpayer filed a Form 3115 on Date4, under Rev. Proc. 
2011-14 to change its method of computing depreciation for D for taxable income 
purposes.  The changes in Taxpayer’s depreciation method, recovery period from a 5-
year recovery period to a 39-year recovery period, and convention for D for taxable 
income purposes are changes in methods of accounting under §§ 446(e) and 481(a).  
See § 1.446-1(e)(2)(ii)(d)(2)(i) (changes in depreciation method, convention and 
recovery period to compute taxable income are changes in methods of accounting 
under § 446(e)).  

When Taxpayer changed its method of accounting for depreciation for D for 
taxable income purposes, a correlative change to Taxpayer’s method of computing 
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depreciation for E&P purposes for D was required.  Section 312(k)(3) and § 1.312-6 
(see also former § 312(k)(3)).  Accordingly, here, when Taxpayer changed its method of 
accounting for depreciation for taxable income purposes, no additional consent is 
required for Taxpayer to make the required correlative change in computing its 
depreciation for E&P purposes.  

Rev. Proc. 79-47 recognizes that the § 481(a) adjustment resulting from a 
change in method of accounting for taxable income purposes may create a distortion in 
E&P available for distribution in the year of change, and provides that the required 
§ 481(a) adjustment for taxable income purposes shall be spread, for E&P purposes, 
over the same adjustment period as that used for taxable income purposes.  However, 
as stated above, § 312(k)(3) (and former § 312(k)(3)) requires Taxpayer to use a 
different method of computing depreciation for D for E&P purposes than is permitted for 
taxable income purposes.  As such, additional adjustments to E&P under § 312 and the 
accompanying regulations are necessary to correctly compute Taxpayer’s current and 
accumulated E&P to comply with § 312(k)(3) (and former § 312(k)(3)).

Issue 2

If the change in computing depreciation for E&P purposes under § 312(k) is not a 
change in method of accounting requiring additional consent under §§ 446(e) and 
481(a), Taxpayer requests a ruling that it may implement its change in computing 
depreciation for E&P purposes by taking the adjusted basis of the property at the 
beginning of the taxable year of change for E&P purposes and use the proper 
depreciation method, convention, and recovery period for E&P purposes to compute 
depreciation for E&P purposes over the remaining recovery period.  

Taxpayer’s second requested ruling is consistent with § 1.446-1(e)(2)(ii)(d)(5)(iv) 
or (v).  These regulation sections provide how a taxpayer corrects a change in the 
useful life, or a change in the placed-in-service date, of a depreciable asset for taxable 
income purposes.  Neither change generally is a change in method of accounting under 
§§ 446(e) and 481(a).  However, § 1.446-1(e)(2)(ii)(d)(5)(iv) or (v) does not provide 
guidance on how to change depreciation for E&P purposes.  

In the instant case, Taxpayer is changing its method of accounting for 
depreciation of D for taxable income purposes under §§ 446(e) and 481(a), and shall 
take into account the required § 481(a) adjustment in computing taxable income.  
Taxpayer also is changing its depreciation of D for E&P purposes.  In correcting this 
change in depreciation for E&P purposes, Taxpayer shall take into account the 
adjustment that must be made to its E&P due to the change in computing E&P for 
depreciation of D over the same period of time as Taxpayer does for the § 481(a) 
adjustment due to the change in method of accounting for depreciation of D for taxable 
income purposes under § 446(e).  
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CONCLUSIONS

Accordingly, based solely on the representations submitted by Taxpayer and the 
applicable law and analysis discussion above, we conclude that:

(1) A change in Taxpayer’s method of accounting for depreciation of D for 
taxable income purposes under §§ 446(e) and 481(a) requires a correlative change in 
computing depreciation of D for E&P purposes under § 312(k)(3) (or former 
§ 312(k)(3)).  Accordingly, consent of the Secretary is not required to make that change 
for E&P purposes, separate and apart from the consent required to change its method 
of accounting for depreciation for taxable income purposes.  Further, because the 
depreciation deduction for D for taxable income is not the same for E&P purposes, 
additional adjustments are required to account for the change in computing depreciation 
for E&P purposes, which are made under § 312 and the accompanying regulations.  

(2) Because Taxpayer must take into account the § 481(a) adjustment arising 
from the change in method of accounting for depreciation for taxable income purposes 
over 4 years, Taxpayer, in computing E&P, shall take the correlative adjustments arising 
from the change in computing depreciation for E&P purposes over the same period of 
time as it takes into account such § 481(a) adjustment.  See Rev. Proc. 79-47.

The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by Taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination.  

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter ruling.  No opinion is expressed or implied as to whether the 
assets that are the subject of the letter ruling are nonresidential real property under 
§ 168(e)(2)(B), or are 15-year real property, 18-year real property, or 19-year real 
property under ACRS.  Further, no opinion is expressed or implied regarding the tax 
consequences of Taxpayer’s proposed REIT conversion on the § 481(a) adjustment 
period or E&P adjustments at the time of the REIT conversion.  
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This letter ruling is directed only to Taxpayer.  Section 6110(k)(3) provides that it 
may not be used or cited as precedent.

In accordance with the power of attorney on file with this office, we are sending a 
copy of this letter ruling to Taxpayer’s authorized representatives.  We also are sending 
a copy of this letter ruling to the appropriate operating division director.

Sincerely,

Kathleen Reed

Kathleen Reed
Branch Chief, Branch 7
Office of Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

Enclosures (2):
copy of this letter
copy for section 6110 purposes 
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