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LLC: ----------------------------------

Debtors: ---------------------------------------------

Retiree Welfare Plans: --------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------

Dear --------------------

This is in reply to your letter dated November 18, 2013 concerning the proper Federal 
tax treatment of a medical reimbursement plan under §§ 106 and 105 of the Internal 
Revenue Code (the Code).  

Debtors filed voluntary petitions for relief under chapter 11 of title 11 of the Bankruptcy 
Code. The United States Bankruptcy Court issued an order directing the Office of the 
United States Trustee to appoint a retiree committee to represent the interests of the 
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Retiree Welfare Plans’ retirees and beneficiaries. The Debtors had historically provided 
a number of benefits to their retired employees, their surviving spouses and eligible 
dependents through the Retiree Welfare Plans. The Bankruptcy Court subsequently 
issued an order approving the settlement agreement in which Debtors and the retiree 
committee mutually agreed to the termination date of the Retiree Welfare Plans. As part 
of the settlement agreement, the parties agreed that the Debtors would use the 
settlement amount to fund a medical reimbursement plan (the Plan).

Taxpayer created the LLC. In accordance with the terms of the settlement agreement 
the settlement amount was paid by the Debtors to the LLC and subsequently 
transferred by the LLC to the Taxpayer.  The Retiree Welfare Plans were then 
terminated.  The Taxpayer, which is exempt under §501(c)(9) of the Code, funds the 
Plan from the settlement amount.

Taxpayer represents that only eligible retirees, as provided for by the terms of the 
settlement agreement, who were receiving, or were eligible to receive benefits under the 
Retiree Welfare Plans, may become participants and receive benefits under the Plan. 
These include retired employees of one or more of the Debtors, as well as surviving 
spouses and eligible dependents.

Taxpayer represents that the allocation made on behalf of each eligible retiree in the 
Plan will, in general, constitute the maximum reimbursement amount available for the 
retiree under the Plan, subject to reduction for administrative costs and fees. The retiree 
will be able to use the full amount allocated to his or her account under the Plan (subject 
to reduction for costs and fees). The Plan will only reimburse expenses for medical care 
as defined in §213(d) of the Code including out–of-pocket medical expenses and 
premiums for medical insurance. Only those medical expenses incurred by a retiree, or 
such person’s spouse, dependents and children who have not attained age 27 as of the 
end of the taxable year, will be reimbursed. The Plan will reimburse premiums for 
insurance covering medical care expenses. Any unused portion in an account under the 
Plan at the end of a calendar year will be carried forward and may be used in a 
subsequent year until the account is fully spent. No benefits other than reimbursements 
of medical expenses will be available under the Plan either as cash or other nontaxable 
or taxable benefits. The Plan will reimburse medical expenses only to the extent such 
expenses have not been reimbursed from any other source. Each medical expense 
submitted for reimbursement under the Plan will be substantiated before reimbursement 
is made. Following the death of a retiree, unused amounts will continue to be available 
for any remaining beneficiaries of the retiree until the account is fully spent. If any 
amount remains in the account following the death of the retiree and eligible 
beneficiaries, such amount will be forfeited. 

Section 61(a)(1) of the Code and §1.61-21(a)(3) of the Income Tax Regulations 
(regulations) provide that, except as otherwise provided in Subtitle A, gross income 
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includes compensation for services, including fees, commissions, fringe benefits, and 
similar items. 

Section 106 provides that gross income of an employee does not include employer 
provided coverage under an accident or health plan. Section 1.106-1 of the regulations 
provides that the gross income of an employee does not include contributions which the 
employee’s employer makes to an accident or health plan for compensation (through 
insurance or otherwise) to the employee for personal injuries or sickness incurred by the 
employee or the employee’s spouse or dependents (as defined in §152). The employer 
may contribute to an accident or health plan either by paying the premium on a policy of 
accident or health insurance covering one or more of the employees, or by contributing 
to a separate trust or fund which provides accident or health benefits directly or through 
insurance to one or more of the employees. However, if the insurance policy, trust or 
fund provides other benefits in addition to accident or health, §106 applies only to the 
portion of the contributions allocable to accident or health benefits. 

Section 105(a) provides that, except as otherwise provided in §105, amounts received 
by an employee through accident or health insurance for personal injuries or sickness 
shall be included in gross income to the extent such amounts (1) are attributable to 
contributions by the employer which were not includible in the gross income of the 
employee, or (2) are paid by the employer. 

Section 105(b) states that except in the case of amounts attributable to (and not in 
excess of) deductions allowed under §213 (relating to medical expenses) for any prior 
taxable year, gross income does not include amounts referred to in subsection (a) if 
such amounts are paid, directly or indirectly, to the taxpayer to reimburse the taxpayer 
for expenses incurred by the taxpayer for the medical care (as defined in § 213(d)) of 
the taxpayer or the taxpayer's spouse or dependents (as defined in §152, determined 
without regard to subsections (b)(1), (b)(2), and (d)(1)(B)) and any child (as defined in   
§152(f)(1)) who has not attained age 27 as of the end of the taxable year. Section 
1.105-2 of the regulations provides that only amounts that are paid specifically to 
reimburse the taxpayer for expenses incurred by the taxpayer for the prescribed 
medical care are excludable from gross income. Thus, §105(b) does not apply to 
amounts that the taxpayer would be entitled to receive irrespective of whether or not the 
taxpayer incurs expenses for medical care.

In Rev. Rul. 2002-41, 2002-2 C.B. 75, an employer sponsors a health reimbursement 
arrangement (HRA) that is paid for solely by the employer and not through salary 
reduction contributions. The HRA reimburses substantiated medical care expenses (as 
defined in § 213(d)) of participating employees and their spouses and dependents (as 
defined in §152) up to a maximum annual reimbursement amount. Unused amounts 
from one coverage period are carried forward to subsequent coverage periods. 
Participating employees have no right to receive cash or any other benefit in lieu of 
medical expense reimbursements. In Situation 2 of Rev. Rul. 2002-41, the maximum 
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reimbursement amount under the HRA that is not applied to reimburse medical care 
expenses before an employee retires or otherwise terminates employment continues to 
be available after retirement or termination for any medical care expense under § 213(d) 
incurred by the former employee or the former employee's spouse and dependents. The 
ruling concludes that coverage and reimbursements made under the HRA are 
excludable from the gross income of participating employees under §§106 and 105.

Notice 2002-45, 2002-2 C.B. 93, provides that an HRA is an arrangement that: (1) is 
paid for solely by the employer and not pursuant to salary reduction; (2) reimburses the 
employee for medical care expenses (as defined in § 213(d)) incurred by the employee 
and the employee’s spouse and dependents (as defined in §152); and (3) provides that 
any unused portion of the maximum dollar amount available during the coverage period 
is carried forward to subsequent periods. Notice 2002-45 also provides that benefits 
under an HRA must be limited to reimbursements of § 213(d) expenses and that all 
such expense reimbursements must be substantiated to be excludable under §105. 
Notice 2002-45 further provides that medical care expense reimbursements under an 
HRA are excludable under §105(b) if the reimbursements are provided to the following 
individuals: current and former employees (including retired employees), their spouses 
and dependents (as defined in §152 as modified by the last sentence of §105(b)), and 
the spouses and dependents of deceased employees. 

Based on the information submitted and representations made, we conclude as follows: 
contributions to and coverage under the Plan and payments and reimbursements of 
medical expenses made by the Plan will be excludable under §§106 and 105(b) of the 
Code from the gross income of retirees, their current and surviving spouses, eligible 
dependents and children who have not attained age 27 as of the end of the taxable 
year.

No opinion is expressed concerning whether the Plan satisfies the nondiscrimination 
requirements of §105(h) of the Code and §1.105-11 of the regulations. No opinion is 
expressed concerning the Federal tax consequences of the Plan under any other 
provision of the Code other than those specifically stated herein.  In addition, no opinion 
is expressed as to the application of any issue addressed in Notice 2013-54,
2013-40 I.R.B. 287, to the facts of this ruling request.
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This ruling is directed only to the Taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely,

Harry Beker, Chief
Health & Welfare Branch
Office of Division Counsel/Associate Chief 
Counsel (Tax Exempt & Government Entities)
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