
, 

TAX EXEMPT AND 
GOVERNMENT ENTITIES 

DIVISION 

Attention: 

Legend: 

Company M 

Trustee N 

Trust T 

Custodian C 

State A 

City 8 

Country E 

Stock Exchange X 

Company F 

Custodian G 

Date 1 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
INTERNAL REVENUE SERVICE 

WASHINGTON, D.C. 2CJ224 

APR 0 3 2014 

Uniform Issue List: 408.06-00 

= 

= 

= 

= 

= 

= 

= 

= 

= 

= 

= 

201426034 



-2-

201426034 
Dear 1 

This is in response to your request dated March 25, 2013, in which you 
request a modification of a ruling previously issued by the Internal Revenue 
Service (the "Service") with respect to the applicability of section 408(m) of the 
Internal Revenue Code (the "Code") to investments in Trust T made by individual 
retirement accounts described in section 408(a) of the Code and by individually 
directed accounts maintained under plans qualified under section 401 (a) of the 
Code. 

The following facts and representations have been submitted by your 
authorized representative under penalty of perjury in support of the ruling 
requested. 

Company M formed Trust T as an investment trust under State A law. 
The trustee of Trust Tis Trustee N, a banking corporation organized under the 
laws of State A with trust powers. Trust Tis created as a "grantor trust" under 
section 301.7701-4(c) of the Income Tax Regulations (the "Regulations"). Trust 
T holds deposits of gold bullion and issues in exchange for those deposits units 
designated as Trust T shares (the "shares"), representing undivided fractional 
beneficial ownership interests in Trust T. Shares of Trust T were sold as an 
offering of securities to the public pursuant to an effective registration statement 
under the Securities and Exchange Act of 1933 and shares are listed for trading 
on Stock Exchange X. 

Trustee N entered into a custodial agreement with Custodian C, a national 
banking association organized under the laws of the United States to serve as 
the custodian of Trust T's bullion, physically storing the bullion within its own 
vault in City 8 in Country E. 

Company M obtained a ruling on Date 1 in which the Service concluded 
that the purchase of shares by the trustee or custodian of an individual retirement 
account or an individually-directed account under a plan qualified under section 
401 (a) of the Code will not be treated as resulting in a taxable distribution from 
such account under section 408(m)(1) of the Code. 

Company M has been informed by Company F, the parent company of 
Custodian C, that it is reorganizing its operations and will transfer its custodial 
business to Custodian G, a wholly-owned public limited company in Country E. 
You represent that while the corporate entity serving as the custodian for Trust 
T's gold bullion is changing, the custodial operations will remain the same and 
the custodial business will continue to operate out of the same facility. The 
statement of facts from the original submission is only changed as to the name of 
the custodian and the country of incorporation of the custodian. 
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You have requested a ruling that the purchase of shares by the trustee or 
custodian of an individual retirement account or an individually-directed account 
under a plan qualified under section 401 (a) of the Code will not be treated as 
resulting in a taxable distribution from such account under section 408(m)(1) of 
the Code notwithstanding the change in the country of incorporation of the 
custodian. 

Section 408(m)(1) of the Code provides that the acquisition of any 
collectible by an individual retirement account or by an individually-directed 
account under a plan described in Code section 401 (a) shall be treated as a 
distribution from such account in an amount equal to the cost to such account of 
such collectible. 

Section 408(m)(2) of the Code provides that for purposes of section 
408(m), the term "collectible" means (A) any work of art, (B) any rug or antique, 
(C) any metal or gem, (D) any stamp or coin, (E) any alcoholic beverage, or (F) 
any other tangible personal property specified by the Secretary for purposes of 
Code section 408(m). 

Section 408(m)(3) of the Code provides that for purposes of section 
408(m), the term "collectible" shall not include (A) any coin which is (i) a gold coin 
described in paragraph (7), (8), (9), or (10) of section 5112(a) of title 31, United 
States Code, (ii) a silver coin described in section 5112(e) of title 31, United 
States Code, (iii) a platinum coin described in section 5112(k) of title 31, United 
States Code, or (iv) a coin issued under the laws of any State, or (B) any gold, 
silver, platinum, or palladium bullion of a fineness equal to or exceeding the 
minimum fineness that a contract market (as described in section 7 of the 
Commodity Exchange Act, 7 U.S.C. 7) requires for metals which may be 
delivered in satisfaction of a regulated futures contract, if such bullion is in the 
physical possession of a trustee described in section 408(a). 

In the prior ruling, we concluded that the purchase of shares by a trustee 
or custodian of an individual retirement account or an individually-directed 
account under a plan qualified under section 401 (a) of the Code will not be 
treated as the acquisition of a collectible for purposes of section 408(m) of the 
Code, and thus the acquisition of such shares does not result in a taxable 
distribution for such account under 408(m)(1) of the Code. We noted, however, 
that in the event of a redemption of shares that results in the distribution of gold 
bullion to the trustee or custodian of an individual retirement account or 
individual-directed account, such distribution would constitute the acquisition of a 
collectible for purposes of Code section 408(m) of the Code except to the extent 
section 408(m)(3) of the Code is satisfied. Section 408(m)(3) requires physical 
possession by a trustee described in 408(a) of bullion actually held by an 
individual retirement account or an individually-directed account under a plan 
qualified under section 401 (a) of the Code. 
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In the present case, as in our prior ruling, the bullion in question is not held 

directly by individual retirement accounts or by individually-directed accounts 
under a plan qualified under section 401 (a) of the Code. Rather, such accounts 
hold shares in Trust T. Unless the bullion is held directly by the individual 
retirement accounts or individually-directed accounts under a plan qualified under 
section 401 (a) of the Code, the country of incorporation of the custodian does not 
have an impact on the status of the individual retirement accounts. Thus, the 
change in the country of incorporation of the Custodian G does not constitute a 
material change of controlling facts that would change the conclusions in the 
original ruling. 

Based on the above analysis, we conclude that the purchase of shares by 
the trustee or custodian of an individual retirement account or an individually­
directed account under a plan qualified under section 401 (a) of the Code will not 
be treated as resulting in a taxable distribution from such account under 
408(m)(1) of the Code. 

However, as noted in our prior ruling, if a trustee or custodian of an 
individual retirement account or an individually-directed account under a plan 
qualified under section 401 (a) of the Code distributes the shares of the bullion to 
the owner of an individual retirement account or the owner of an individually­
directed account maintained under a plan qualified under section 401 (a), the 
value of the shares or gold bullion will be treated as a distribution taxable to the 
distributee to the extent provided under the applicable provisions of Code section 
408 and 402. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction 
described herein under the provisions of any other section of either the Code or 
regulations which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 
611 O(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

The user fee you paid in connection with this ruling request was in excess 
of the amount required by section 6 of Revenue Procedure 2014-8. Accordingly, 
the excess user fee will be refunded to you under separate cover. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact (10 
) at ( ) . Please address all correspondence to 

SE:T:EP:RA:T3 . . 
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Pursuant to the Power of attorney on file with this office, a copy of this 
ruling letter is being sent to your authorized representative. 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 

cc: 

Sincerely yours, 

~ ,6 /t··::_.~ 
Laura B. Warshawsky, Manager, 
Employee Plans Technical Group 3 


