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Dear -----------------: 

I am responding to your inquiry dated April 29, 2015, to the Office of Chief Counsel.  
You ask whether certain payments the government of ------------ or its agencies makes 
to citizens of the -------------------living in ------------ are taxable in the ------------------ and, if 
so, how they should be reported.  The Internal Revenue Service has not issued 
published guidance concerning whether the payments you refer to in your inquiry must 
be included in income for federal income tax purposes.  However, we are pleased to 
provide you with the following general information.   

Payments made to or on behalf of individuals or other persons under governmental 
programs are included within the broad definition of gross income under § 61 of the 
Internal Revenue Code unless an exclusion applies.  The Service has consistently 
concluded, however, that certain payments made to or on behalf of individuals by 
governmental units under governmentally provided social benefit programs for the 
promotion of the general welfare are not included in a recipient’s gross income (general 
welfare exclusion).   

To qualify under the general welfare exclusion, the payments must (1) be made 
pursuant to a governmental program, (2) be for the promotion of the general welfare 
(that is, based on need), and (3) not represent compensation for services.  Thus, the 
general welfare exclusion applies if the grant is received under a program requiring the 
individual recipient to establish need.  Grants received under social welfare programs 
that do not require recipients to establish individual need do not qualify under the 
general welfare exclusion.  Bailey v. Commissioner, 88 T.C. 1293, 1300 (1987), acq., 
1989-2 C.B. 1.   

Whether a payment qualifies under the general welfare exclusion is determined under 
the federal income tax laws (including provisions not in the Code), not under the laws of 
state, local, sovereign tribal, or foreign governments, or other federal laws.  Thus, an 
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incentive payment that a ------------------ citizen received from the City of -------, -------------
under a program to encourage spending and consumption was not excludable from the 
recipient’s gross income simply because it was paid pursuant to a program of a 
sovereign government when the program did not meet the requirements of the general 
welfare exclusion under U.S. tax law.  Foley v. Commissioner, 87 T.C. 605 (1986). 

In addition, the Internal Revenue Service has ruled that where a state provides a credit 
against a state income tax liability, the state tax credit is not includible in gross income 
but rather reduces the taxpayer’s state income tax deduction for federal income tax 
purposes.  Rev. Rul. 79-315, 1979-2 C.B. 27, Holding (3).  Likewise, if the payments 
you refer to in your letter are merely reductions in ---------- tax, they might not be 
includible in income for federal income tax purposes.  
 
If you wish to obtain a private letter ruling from the IRS that applies the law to your 
particular facts and circumstances, you must submit a request for a private letter ruling 
under Rev. Proc. 2015-1, 2015-1 I.R.B. 1 and pay the appropriate user fee.  You may 
obtain a copy of Rev. Proc. 2015-1 on the Service’s website, irs.gov and 
www.irs.gov/pub/irs-irbs/irb15-01.pdf.  The Schedule of User Fees is set forth in 
Appendix A of Rev. Proc. 2015-1.  Generally, the fee for letter ruling requests is 
$28,300.  However, taxpayers whose gross income is less than $1,000,000 and 
$250,000 or more qualify for a reduced user fee of $6,500.  Taxpayers whose gross 
income is less than $250,000 qualify for a reduced user fee of $2,200.      

You must submit with the request for a private letter ruling a copy of the relevant parts 
of all foreign laws, including statutes, regulations, administrative pronouncements, and 
any other relevant legal authority.  The documents submitted must be in the official 
language of the country involved and must be copied from an official publication of the 
foreign government or another widely available and generally accepted publication.  If 
English is not the official language of the country involved, the taxpayer must also 
submit a copy of an English language version of the relevant parts of all foreign laws.  
The translation must be: (i) from an official publication of the foreign government or 
another widely available, generally accepted publication; or (ii) a certified English 
translation submitted in accordance with paragraph (c) of section 7.01(2) of Rev. Proc. 
2015-1 (copy attached).   

If you have any questions, please contact ------------------- or me at (-----) ------------.   
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4  
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting)  
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