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The Honorable Susan W. Brooks 
Member, U.S. House of Representatives 
120 East 8th Street, Suite 101 
Anderson, IN 46016 
 
Attention:   ---------------------
 
Dear Representative Brooks: 
 
I am responding to your inquiry dated December 7, 2015, on behalf your constituent, ----

. He wrote about the maximum out of pocket requirements for a high ------------------------
deductible health plan (HDHP) that supports a health savings account (HSA) 
contribution. 
 
As your constituent noted, under section 223(c)(2)(A)(ii)(I) of the Internal Revenue Code 
(the Code), the maximum out of pocket amount for a self-only plan to qualify as an 
HDHP for 2015 was $6,450. Under section 1302(c) of the Affordable Care Act (ACA), 
the maximum allowable out of pocket amount for self-only coverage by most health 
plans for 2015 (whether or not the plan was intended to be an HDHP) was $6,600. For 
2016, the maximum amounts are $6,550 for the HDHP limitation and $6,850 for the 
general limitation.   
 
The difference arises because the respective statutes provide different methods for 
adjusting the amounts for inflation after 2014, which has resulted in a larger adjustment 
for the general limitation than for the HDHP limitation. Because these are maximums, a 
plan satisfying the lower HDHP limitation also satisfies the general limitation 
requirement under section 1302(c) of the ACA. However, a plan with the maximum out 
of pocket amount permissible under the general limitation exceeds the HDHP limitation, 
and therefore is not an HDHP and does not support a contribution to an HSA. 
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No provision in the Code allows exceptions to the HDHP requirements for plans that do 
not meet the minimum deductible or maximum out of pocket requirements.  
 
I hope this information is helpful. If you have any questions, please call me at  

or  at . --------------------- ---------------- --------------------

     Sincerely, 

 
      

Christine Ellison, Acting Chief, 
     Health and Welfare Branch, 
     Office of Associate Chief Counsel 

(Tax Exempt and Government Entities) 
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