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The Honorable Patty Murray 
United States Senator  
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Seattle, WA 98174  
 
Attention:  ----------------------
 
Dear Senator Murray: 
 
I am responding to your inquiry dated January 26, 2016, on behalf of your constituent, --

. He wrote that a third-party administrator of his health flexible ------------------------------
spending arrangement (FSA) requested verification of certain medical expenses for 
supplements related to a medical condition. He questioned whether IRS guidance 
requires the third-party administrator to request his physician’s signature, identification 
number and an explanation of how the supplements relate to the medical condition.  
  
Under a health FSA, an employer may pay or reimburse only those medical expenses 
that an employee substantiates. (See Proposed Income Tax Regulation section 1.125-
6(b)(2).) IRS Publication 969, Health Savings Accounts and Other Tax-Favored Health 
Plans, states the general rule that non-prescription medicines (other than insulin) are 
not considered qualified medical expenses for FSA purposes. It then states that a 
medicine or drug will be a qualified medical expense for FSA purposes only if the 
medicine or drug:  

1.  Requires a prescription, 
2.  Is available without a prescription (an over-the-counter medicine or drug) and 
     you get a prescription for it, or 
3.  Is insulin. 

 
In addition, IRS Publication 502, Medical and Dental Expenses, (including the Health 
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Coverage Tax Credit), states that except for insulin, qualified medical expenses do not 
include medical expense amounts paid for a drug that is not prescribed. Enclosed are 
both publications, and they also are available on www.irs.gov.  
 
This IRS guidance is not contrary to the request from the third-party administrator for 
verification of certain medical expenses for the supplements related to a medical 
condition. Employer reimbursement of non-qualified medical expenses puts the 
nontaxable status of the plan at risk.  
 
Based on the information you provided, it appears the third-party administrator’s request 
for documentation is reasonable. The third-party administrator can only pay those 
medical expenses after it deems them substantiated. If a third-party administrator 
notifies an employee that the documents submitted by a physician’s office are 
inadequate, it is the employee’s responsibility to submit the additional documentation in 
order to get reimbursement.     
 
I hope this information is helpful. If you need additional information, please contact me 
or  of my staff at .   ---------------- --------------------
 
                                                          Sincerely, 
 
  

  
 Victoria A. Judson  
 Associate Chief Counsel   

          (Tax Exempt and Government Entities)  
 
 
Enclosure: 
 
IRS Publication 969 
IRS Publication 502 

http://www.irs.gov/
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