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Dear ------------: 

This letter responds to your letter dated December 30, 2015, in which you express 
concern that the extension of the deadlines for information reporting on Forms 1095-B 
and 1095-C to March 31, 2016, imposes significant burdens on return preparers, 
including increasing the risk of due diligence-related penalties. 
   
Section 6055 of the Internal Revenue Code requires all persons providing minimum 
essential coverage to file annual information returns with the Internal Revenue Service 
(IRS) reporting information about the coverage and about each covered individual, and 
to furnish a statement to taxpayers.  Information reporting under § 6055 allows 
individuals to establish, and the IRS to confirm, that the individuals had minimum 
essential coverage and are not subject to the § 5000A shared responsibility payment.  
In general, statements must be furnished to taxpayers by January 1 and Forms 1095-B 
and 1095-C must be filed with the IRS by February 28 (March 31, if filing electronically). 
 
As you noted in your letter, Notice 2016-4, 2016-3 IRB 279, extends the due date for 
furnishing statements to taxpayers to March 31, 2016.  We recognize that individuals 
generally use this information to confirm that they had minimum essential coverage for 
purposes of §§ 36B and 5000A, and that as a result of the extension individuals may not 
have received this information before they file their income tax returns.  Accordingly, 
Notice 2016-4 also provides that for 2015 individuals who rely upon other information 
received from a coverage provider to verify their coverage need not amend their returns 
once they receive the statement required to be furnished under § 6055.  Further, 
individuals need not send any information to the IRS to verify compliance with § 5000A 
when filing their returns but should keep it with their tax records. 
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Thus, although information on these forms may assist in preparing taxpayers’ returns, 
taxpayers do not need these forms to file their tax returns.  Like 2014, taxpayers may 
prepare and file their returns using other information about their health coverage to 
verify compliance with § 5000A.   
 
Generally, a return preparer may rely on the information available to the taxpayer at the 
time the tax return is prepared, provided this information does not appear incorrect or 
incomplete.  See e.g., § 1.6694-1(e)(1).  Accordingly, a return preparer who prepares a 
return based on information supplied by a taxpayer’s coverage provider that has not yet 
furnished the statement required under § 6055 to the taxpayer has acted in good faith.     

The IRS provides Questions and Answers on the Affordable Care Act tax provisions. If 
you need further guidance about information reporting by those providing minimum 
essential coverage or any other Affordable Care Act tax provisions, please go to the 
Affordable Care Act page on the IRS website at https://www.irs.gov/ACA.  

I hope this information is helpful. If you have any questions, please contact me or --------
----------- at --------------------. 
 
This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2016-1, 
§2.04, 2016-1 IRB 8 (Jan. 4, 2016).   
 

Sincerely, 
 
 
 
William A. Jackson 
Branch Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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