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Reference: Tax Treatment of Payments to Retired Law Firm Partners 
Providing Pro Bono Services 

  
Dear : --------------------------

This is in response to your letter dated March 15, 2016, to Mark Mazur, Assistant 
Secretary for Tax Policy, Department of the Treasury, and William J. Wilkins, Chief 
Counsel, Internal Revenue Service, in which you reaffirm your support for a previous 
request made by , your predecessor as -------------------------------------------- --------------------

, requesting published guidance on the Self-Employment -----------------------------
Contributions Act (SECA) tax treatment of certain retirement payments to retired law 
firm partners who provide pro bono legal services.  I apologize that we did not provide a 
separate response to  prior to his retirement.  ----------------------------

 had requested that the Department of Treasury and the ----------------------------
IRS issue published guidance that removes SECA-tax related obstacles to the provision 
of pro bono services by any retired partner in partnership with their former law firm.  As 
Deputy Associate Chief Counsel (Tax Exempt and Government Entities) (Exempt 
Organizations/Employment Tax/Government Entities), your letter was forwarded to me 
for response as my office has subject matter jurisdiction over SECA tax issues.  

We certainly applaud efforts by  and ------------------------------- ----------------------------
 to increase access to legal representation for people in need, including ---------

establishment of  ( ).  We are considering your ----------------------------------------- ------
request for guidance regarding the SECA tax implications for otherwise retired attorneys 
who volunteer with  and desire to provide the pro bono services in partnership with ------



 
GENIN-114389-16 Page 2 

 

their law firms.  We note that section 1402(a)(10) of the Internal Revenue Code 
provides specific conditions for application of the SECA tax exception for payments from 
partnerships to retired partners.  More specifically, section 1402(a)(10) provides that: 

[T]here shall be excluded amounts received by a partner pursuant to a 
written plan of the partnership, which meets such requirements as are 
prescribed by the Secretary, and which provides for payments on account 
of retirement, on a periodic basis, to partners generally or to a class or 
classes of partners, such payments to continue at least until such 
partner’s death, if — 

(A) such partner rendered no services with respect to any trade or 
business carried on by such partnership (or its successors) during 
the taxable year of such partnership (or its successors), ending 
within or with his taxable year, in which such amounts were 
received, and  
(B) no obligation exists (as of the close of the partnership’s taxable 
year referred to in subparagraph (A)) from the other partners to 
such partner except with respect to retirement payments under 
such plan, and  
(C) such partner’s share, if any, of the capital of the partnership has 
been paid to him in full before the close of the partnership’s taxable 
year referred to in subparagraph (A). 

Any guidance on the application of this self-employment tax exception in connection 
with the provision of pro bono services by retired law partners would need to be in 
accord with these statutory requirements.  Specifically, it is unclear whether the 
arrangements briefly described in  letter could be consistent with ------------------------------
the statutory requirement of section 1402(a)(10)(A) that the partner “rendered no 
services with respect to any trade or business carried on by [the] partnership”.   

Thank you for sharing this issue for our consideration.  Please feel free to contact 
me if you have any questions regarding this issue.  I can be reached by telephone at     

.    --------------------
 

 
Sincerely, 
 
 
 
Janine Cook 
Deputy Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt and Government Entities)  
(Exempt Organizations/Employment 
Tax/Government Entities)  
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