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The Honorable Timothy Kaine 
United States Senator 
121 Russell Road, Suite 2 
Abingdon, VA  24210 
 
Attention:   --------------------
 
Dear Senator Kaine: 
 
I am responding to your September 7, 2016 inquiry on behalf of your constituent, ---------

.  asked for help clarifying the Affordable Care Act (ACA) ----------------------- ------------------
rules on employment conversion from full-time to part-time. She believes the “26-week 
break rule” under the ACA prevents her from switching from full time to part-time status 
at her job with a state university. 
 
We see no reason why the rules in the ACA’s employer shared responsibility 
regulations would require to have a 26-week break in service after working ------------------
full-time and then changing to part-time for the . ------------------------------------------
 
The ACA’s employer shared responsibility regulations explain how to identify full-time 
employees, including the “13/26” rule. This rule tells employers how to treat employees 
rehired after termination of employment or resuming service after other absence. 
Employees of education institutions are considered continuing employees unless they 
have a period of 26 weeks without an hour of service. See Treasury Regulation section 
54.4980H-3(d)(6)(ii). In this case, the rule treats the employee as terminated from 
employment and rehired. 
 
 For employers that are not educational institutions, the rule is 13 weeks without an hour 
of service. See Treasury Regulation section 54.4980H-3(d)(6)(i).  
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If the employer is using the look-back measurement method to determine employee 
status, the educational employer must continue to treat an employee as full time solely 
for purposes of the employer shared responsibility rule. This does not prevent the 
employee from accepting and working in a part time position. Generally, the only 
consequence is that when the employer treats the employee as full time, (even though 
the employee is working part time), the employee must continue to be offered health 
coverage for a certain time or the employer is potentially subject to an assessable 
payment under the employer shared responsibility provision.  The ACA rules do not 
prevent the educational employer from providing the former full time employee a part 
time position.  
 
I hope this information is helpful. If you have additional questions, please call me at  

 or  at . ---------------------- ------------------ ---------------------

     Sincerely, 

 
      

Christine Ellison, Acting Chief 
     Health and Welfare Branch 
     Office of Associate Chief Counsel 

(Tax Exempt and Government Entities)  
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