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The Honorable Chris Gibson 
Member, U.S. House of Representatives 
4254 Albany Post Road 
Hyde Park, NY  12538 
 
Attention:   ----------------------
 
Dear Representative Gibson: 
 
I am responding to your inquiry dated October 24, 2016, on behalf of -------------------------

.   contacted you because when they enrolled in ------------------ --------------------------
Medicare, their enrollment was retroactive, which made them ineligible to contribute to 
their health savings account (HSA) for that period. They are concerned the IRS will 
penalize them for contributing to their HSA while they were enrolled in Medicare. 
 
Individuals who delayed applying for Medicare and were later covered by Medicare 
retroactively to the month they turned 65 (or six months if later) cannot make 
contributions to the HSA for the period of retroactive coverage. There are no exceptions 
to this rule. However, if they contributed to an HSA during the months that were 
retroactively covered by Medicare and as a result had contributions in excess of the 
annual limitation, they may withdraw the excess contributions (and any net income 
attributable to the excess contribution) from the HSA. They can make the withdrawal 
without penalty if they do it by the due date for the return (with extensions). In addition, 
an individual generally may withdraw amounts from an HSA after reaching the age for 
Medicare eligibility without penalty. (However, the individual must include both types of 
withdrawals in income for federal tax purposes to the extent the amounts were 
previously excluded from taxable income.)  
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If an excess contribution is not withdrawn by the due date of the federal tax return for 
the taxable year, it is subject to an excise tax under section 4973 of the Code. This tax 
is intended to recapture the benefits of any tax-free earning on the excess contribution.      
 
As we understand the Medicare rules, the Medicare Part A coverage begins the month 
an individual turns age 65, provided the individual files an application for Medicare Part 
A (or for Social Security or Railroad Retirement Board  benefits) within 6 months of the 
month in which  the individual becomes age 65. If the individual files an application 
more than 6 months after turning age 65, Medicare Part A coverage will be retroactive 
for 6 months. 
 
For HSAs, section 223(b)(7) of the Internal Revenue Code (Code) states that an 
individual may not contribute to an HSA for months the individual is entitled to benefits 
under Medicare. This is because the ability to contribute to HSAs is limited to individuals 
whose only coverage is provided through a high deductible health plan (HDHP). The 
HSA is then available to help pay for the medical expenses incurred before the 
deductible is satisfied. If an individual has coverage that is not subject to the full 
deductible of the HDHP (other than coverage for preventive care), even if retroactive, 
the individual is not allowed to contribute to the HSA. 
 
I hope this information is helpful. If you have any questions, please call me at  

 or at . ---------------------- ------------------ ---------------------

     Sincerely, 

 
      

Christine Ellison, Acting Chief 
     Health and Welfare Branch 
     Office of Associate Chief Counsel 

(Tax Exempt and Government Entities)  
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