
 

 

 

O F F I C E  O F  T H E  C H I E F  C O U N S E L  

DEPARTMENT OF THE TREASURY 

I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D . C .  2 0 2 2 4  

  

 
January 25, 2017 

 
 

 
 
Number:  2017-0007 
Release Date:  3/31/2017 
 

CC:TEGE:EOEG:ET2 
GENIN-118824-16 

UIL: 132.08-04 
 
 

 ----------------------
---------------------------- 
---------------------------------- 
----------------------------------------  
---------------------------------------- 

  
Dear : ----------------

I apologize for the delay in responding to your request for information dated February 
22, 2016.  You requested information on the tax treatment of parking benefits available 
to employees at a specific office location. 

A parking policy has been implemented at that location whereby that office contracted 
for secure parking for its employees in a parking facility near the office.  The office pays 
the parking vendor directly for the parking spots.  Employees who wish to use the 
secure parking must agree, in writing, to reimburse the employer by having the monthly 
parking fee deducted from their paycheck in the month prior to using the parking.  The 
employees cannot get a refund of the withheld funds if they do not use the parking.  The 
cost of the parking is less than the statutory limit found in Internal Revenue Code 
(Code) section 132(f)(2)(B), as adjusted by section 132(f)(6).  The employees are not 
given the option of choosing between taxable cash compensation and parking.  
Accordingly, the employer has not excluded the cost of the parking from the taxable 
wages of those employees who have elected to use the parking.  Instead, the employer 
simply deducts the cost of the parking from the employees’ after-tax wages.  Employees 
who have elected to use the parking spots have asked whether the amounts deducted 
from their wages for parking should be excluded from their income and wages as a 
qualified parking benefit. 

As a general matter, we cannot provide binding legal advice to taxpayers unless they 
request a private letter ruling as described in Rev. Proc. 2016-1, 2016-1 I.R.B. 1.  
However, I may provide the following general information on qualified parking benefits. 
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Section 61(a)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided, gross income 
means all income from whatever source derived, including (but not limited to) 
compensation for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar 
items.  Consequently, a fringe benefit provided by an employer to an employee is 
presumed to be income to the employee, unless it is specifically excluded from income 
by another section of the Code. 

Section 132(a)(5) of the Code provides that gross income does not include any benefit 
that is a “qualified transportation fringe.”  Section 132(f)(1)(C) of the Code provides that 
“qualified transportation fringes” include qualified parking.  Qualified parking includes 
parking provided to employees on or near the business work premises.  Section 1.132-
9(b) Q/A 4 of the Income Tax Regulations (Regulations) provides that parking is 
provided by an employer if: 

• The parking is on property that the employer owns or leases; 

• The employer pays for the parking; or 

• The employer reimburses the employee for parking expenses. 

If the employer chooses to reimburse the employee for qualified parking expenses, the 
employer can do so either by providing the reimbursements in addition to the 
employee’s regular wages or, alternatively, the employer can provide the 
reimbursements in place of pay.  Reimbursements provided in place of pay are called 
compensation reduction arrangements.  Under compensation reduction arrangements, 
the employer permits the employees to elect to reduce their taxable compensation in 
order to receive tax-free reimbursements for parking expenses that the employees have 
actually incurred.  

Arrangements where an employer purchases parking spots from a parking vendor and 
then, in turn, permits employees who wish to use the parking spots to pay the employer 
for the parking spots using the employees’ own after-tax compensation do not meet the 
definition of qualified parking in the Code and Regulations.   

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2016-1, 
§ 2.04.  If you have any additional questions, please contact our office at --------------------

. -------

 
Sincerely, 
 
 
 
Lynne A. Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
(TEGE Associate Chief Counsel) 
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