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The Honorable Scott Perry 
Member, U.S. House of Representatives 
22 Chambersburg Street 
Gettysburg, PA  17325 
 
Attention:  ------------------- 
 
Dear Representative Perry: 
 
I am responding to your inquiry dated June 30, 2017, on behalf of your constituent who 
asked for information about COBRA eligibility. Specifically, he asked about his spouse’s 
eligibility for 36 months of COBRA continuation coverage (instead of 18 months) under 
section 4980B of the Internal Revenue Code (the Code). According to the information 
your constituent provided, he became entitled to Medicare benefits on ------------------, 
and his employment terminated on --------------------. 
 
As explained below, the spouse of a covered employee can receive COBRA 
continuation coverage for 36 months if that employee became entitled to Medicare 
benefits before termination of employment. The 36-month period begins after the date 
the covered employee became entitled to Medicare coverage. This rule applies 
regardless of whether the entitlement is a qualifying event under the COBRA rules. 
 
Generally, 18 months is the maximum COBRA continuation period for a qualified 
beneficiary

1
 (which includes an employee’s spouse

2
). However, if a “covered employee” 

becomes entitled to Medicare benefits before losing coverage because of termination of 
employment (which is a qualifying event for COBRA coverage),

3
 then the maximum 

COBRA coverage period for a qualified beneficiary ends on the later of: 
 

                                            
1
 See Section 4980B(f)(2)(B)(i)(I) of the Code. 

2
 See Section 4980B(g)(1)(A)(i) of the Code. 

3 
See Section 4980B(f)(3)(B) of the Code. 
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 36 months after the date the covered employee became entitled to Medicare 
benefits; or  

 18 months (or 29 months, if there is a disability extension) after the date of the 
covered employee’s termination of employment or reduction of hours of 
employment.

4
 

 
For purposes of this rule, a covered employee becomes “entitled to Medicare benefits 
upon the effective date of enrollment in either part A or B, whichever occurs earlier.”

5
 

 
I hope this information is helpful. If you have additional questions, please contact me at 
-------------------- or ------------------------------------ at --------------------. 

Sincerely, 

 

 
      

Denise Trujillo  
Chief, Health and Welfare Branch 

     Office of Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt and Government Entities) 

 

                                            
4
 See Section 4980B(f)(2)(B)(i)(VII) and Q&A-4(d)(1) of Treasury Regulation Section 54.4980B-7. 

Revenue Ruling 2004-22, 2004-10 I.R.B. 553, referenced by your constituent, also notes the rule set forth 
in Q&A-4(d)(1) of § 54.4980B-7 regarding a covered employee who becomes entitled to Medicare before 
experiencing a qualifying event. 
5
 See Q&A-3(b) and Q&A-4(d)(2) of Section 54.4980B-7 of the Code. 
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