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Dear ---------------: 

This letter responds to your request for information dated September 23, 2016.  You ask 
if the limitation on benefits provision under section 415(b) of the Internal Revenue Code 
applies to a participant in a governmental defined benefit plan that becomes disabled 
between the date that the participant separated from service and the date that the 
participant commences receiving his or her pension benefit.   
 
Section 415(b)(1) generally limits the amount of annual benefits that a participant may 
receive from a qualified defined benefit plan.  Section 415(b)(2)(C) further reduces the 
annual benefits limit if benefits under the plan begin before age 62 (the “age 
adjustment”).  However, section 415(b)(2)(I)(i) states that the age adjustment does not 
apply to income received from a governmental plan as a pension or annuity as “the 
result of the recipient becoming disabled by reason of personal injuries or sickness.”  
Section 1.415(b)-1(d)(4) of the Treasury Regulations further states, in relevant part, that 
no age adjustment is made for retirement benefits from a governmental plan beginning 
before age 62 “on account of the participant’s becoming disabled by reason of personal 
injuries or sickness.” 
 
This means that the age adjustment applies unless the participant is entitled to benefits 
under the relevant plan on account of, or as a result of, a disability resulting from 
personal injury or sickness.  If a participant is entitled to benefits under the relevant plan 
on account of, or as a result of, a different event, such as a separation from service, the 
age adjustment applies.  For this purpose, if a governmental defined benefit plan 
provides that a plan participant is entitled to retirement benefits upon either separation 
from service or onset of a disability, the event on account of which benefits are paid 
would be the first to occur of either of those events.  Accordingly, if a participant in such 
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a plan separates from service before the onset of his or her disability, the benefits 
received are not on account of or as the result of the disability and the age adjustment 
applies.   

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Rev. Proc. 2017-
1, § 2.04, 2017-1 IRB 9 (Jan. 3, 2017).  If you have any additional questions, please 
contact our office at ---------------------. 
 
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Jason E. Levine 
Senior Technician Reviewer 
Qualified Plans Branch 4 
Office of the Associate Chief Counsel 
Tax Exempt and Government Entities 
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