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The Honorable John Rutherford 
Member, U.S. House of Representatives 
4130 Salisbury Road, Suite 2500 
Jacksonville, FL  32216 
 
Attention:   ----------------------------
 
Dear Representative Rutherford: 
 
I am responding to your email dated September 27, 2017, on behalf of your 
constituents, , who asked for credit for taxes paid ---------------------------------- ------------------
on after-tax contributions to his former employer’s 401(k) plan because he 
“inadvertently” placed the after-tax contributions in a traditional individual retirement 
account (IRA), rather than a Roth IRA, in 2006. This inquiry is a follow-up to a previous 
inquiry from you on behalf of . ---------------------------
 

can get credit for the taxes he paid by completing Form 8606, Nondeductible ---------------
IRAs, as explained below. In 2006, funds in a 401(k) plan could not be transferred to a 
Roth IRA. 
 
Before a participant receives a distribution from an employer-sponsored retirement plan, 
such as a 401(k) plan, the participant gets an explanation of the various distribution 
options available. In 2006, a distribution from a 401(k) plan could be paid to the 
participant, in which case any after-tax monies distributed would be excluded from gross 
income. Or the funds in the plan could be paid, in a direct rollover, to another employer-
sponsored retirement plan or to a traditional IRA; in this case, any after-tax monies 
would be excluded as they came out of the receiving plan or IRA.  
 
Section 824 of the Pension Protection Act of 2006, Public Law 109-280, amended the 
Internal Revenue Code so that, for the first time, a Roth IRA could accept a rollover 
from an employer-sponsored retirement plan. This change was effective for distributions 
made after 2007. 
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If an individual’s traditional IRAs, when combined, contain both pre-tax and after-tax 
monies, the rules treat any distribution as consisting of a proportionate share of each. 
An individual must report such a distribution on Form 8606, Nondeductible IRAs. The 
instructions for line 2 of the form explain that any nontaxable portion of a rollover from a 
qualified retirement plan is reported on line 2. By reporting them on line 2 of the form, an 
individual gets credit for after-tax monies rolled into the IRA (even if the rollover was 
made in an earlier tax year).  
 
Unless there is a distribution from such an IRA during a year or the owner made 
nondeductible IRA contributions for the year, the owner does not file a Form 8606. In 
other words, a Form 8606 is not filed for a year just to report a rollover of after-tax 
monies to a traditional IRA. 
 
A traditional IRA owner can transfer funds (except for any part that is a required 
minimum distribution) from a traditional IRA to a Roth IRA at any time, but the owner 
must include pre-tax monies in gross income for the year of the transfer.  
 
I hope this information is helpful. If you have additional questions, please call me or       

at .   ----------------------- --------------------
 
      Sincerely, 
 
 
      Victoria A. Judson 
      Associate Chief Counsel 

Tax Exempt and Government Entities  
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