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Honorable Gurbir S. Grewal 
Attorney General 
Office of the Attorney General 
Department of Law and Public Safety 
PO Box 080 
Trenton, NJ  08625-0080 
 
Dear Attorney General Grewal: 

Thank you for your letter dated February 26, 2018, about the December 2017 advisory 
issued by the IRS concerning the deductibility of prepaid state or local real property 
taxes.  Specifically, you request clarification on whether cash-basis New Jersey 
residents who paid 2018 local property taxes in 2017 are entitled to a deduction in 2017 
for federal income tax purposes. 

The Tax Cuts and Jobs Act of 2017 (TCJA) generally limits the deduction for state or 
local real property taxes (and certain other taxes) in 2018 to $10,000.  In light of this 
new limitation, New Jersey Governor Chris Christie issued Executive Order 237 on 
December 27, 2017, essentially requiring municipalities to accept payments for 2018 
property taxes in calendar year 2017, and to credit payments postmarked on or before 
December 31, 2017, as received in calendar year 2017 (NJ Order).  The state agency 
charged with implementing the NJ Order issued a similar requirement in Local Finance 
Notice 2017-28.  The NJ Order cites existing New Jersey law that permit taxes to be 
received and credited prior to the dates otherwise fixed for payment.1   

 

                                                           
1
 N.J. Rev. Stat. §§ 54:4-66(e) and 54:4-66.1(f) provide that taxes may be received and credited as 

payments at any time, even prior to the dates hereinbefore fixed for payment, from the property owners, 

their agents, or lien holders. 
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Prior to passage of the TCJA, the IRS has consistently taken the position during 
examinations that the deduction for state and local real property taxes is allowable as 
long as the tax is both paid and imposed (or assessed) in the tax year.  Taxpayers have 
generally accepted this position.  On the rare occasions this position has been 
challenged, courts have upheld the IRS’s interpretation.  For example, in Estate of 
Hoffman v. Commissioner, 8 Fed. App’x 262 (4th Cir. 2001), the U.S. Court of Appeals 
for the Fourth Circuit upheld a U.S. Tax Court decision disallowing the deduction for a 
prepayment of property taxes because the tax had not yet been assessed. 

In response to numerous requests for immediate guidance following enactment of the 
TCJA, we issued an advisory (IR-2017-20) on December 27, 2017, and explained that a 
2017 deduction is allowable if the tax was assessed in 2017.  State or local law controls 
the imposition and assessment of real property taxes. 

The TCJA did not change Section 164 of the Internal Revenue Code relating to property 
tax prepayment.  As such, the IRS’s longstanding position remains the same and is 
reflected in the advisory.  Thus, if a state or local taxing jurisdiction imposed tax on real 
property by the end of 2017, the amounts paid in 2017 are deductible on a taxpayer’s 
2017 tax return.  If the tax was not imposed by a state or local taxing jurisdiction by the 
end of 2017, the requirements for the deduction under Section 164 are not satisfied in 
that year, and the deduction is therefore not allowable in 2017.   

I hope this information is helpful.  Please call  at  or me at --------------- ----------------------    
 if you have questions. -------------------------

 
       Sincerely, 

 

 

       Scott K. Dinwiddie 
       Associate Chief Counsel 

(Income Tax and Accounting) 
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