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The Honorable Martin Heinrich 
United States Senator 
7450 East Main Street 
Farmington, NM 87402 
 
Attention:  ----------------- 
 
Dear Senator Heinrich: 

I am responding to your inquiry dated October 16, 2018, on behalf of your constituent, --
.  explained that his Flex Benefits debit card was declined -------------------- ------------------

at the  Health Service medical facility in . The information you ---------------- ------------------
provided includes an email from  that states the debit card was declined for -----------------
the following reason: “This is not an IRS qualified merchant based on its merchant 
code.”  asked us to explain why the IRS does not recognize the medical ------------------
facility as a qualified merchant for payment with his Flex Benefits debit card. 

Generally, employer-sponsored health plans, including health flexible spending 
arrangements (FSAs), that pay or reimburse medical expenses using a debit card must 
comply with IRS rules. Under these rules, the plan administrator must limit use of the 
debit card to physicians, dentists, vision care offices, hospitals, and other medical 
providers (as identified by the merchant category code (MCC)).1 While the IRS requires 
that debit card charges for health FSAs be limited to certain health care providers, the 
IRS does not control the MCCs the debit card issuers use. The MCC assigned to any 
provider is determined by the provider and the debit card issuer. 

Your constituent may want to contact his health plan to find out other methods that may 
be available to have medical expenses reimbursed without the use of the card, for 
example, by submitting a claim for reimbursement supported by third-party information 
supporting the claim to the health plan. 

                                            
1
 See Prop. Treas. Reg. Section 1.125-6(d)(5)(i), 72 Fed. Reg. 43937, 43963 (Aug. 6, 2007); Rev. Rul. 

2003-43, 2003-21 I.R.B. 935; Notice 2006-69, 2006-31 I.R.B. 107. 



CONEX-131192-18 2 
 

 

 

I hope this information is helpful.  If you have additional questions, please contact me at 
 or  at . ---------------------- ------------------------- --------------------

 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Branch Chief 
Health and Welfare Branch 
Office of Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt and Government Entities)  
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