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The Honorable Brad Sherman 
Member, U.S. House of Representatives 
5000 Van Nuys Boulevard, Suite 420 
Sherman Oaks, CA 91403 
 
Attention: ------------------------ 
 
Dear Representative Sherman: 
  
I am responding to your inquiry dated January 28, 2019, on behalf of your constituent, -
--------------------. -----------------explained his wife was participating in her employer’s 
qualified transportation fringe benefit plan when she was fired. At the time of her firing, 
she had approximately $380 of unused commuter benefits that were the result of her 
compensation reduction contributions. -----------------is seeking clarification on how the 
transportation benefits are treated when an employee is fired. 
 
If an employee chooses to receive a qualified transportation fringe instead of cash 
compensation, the law treats the benefit as provided directly by the employer rather 
than purchased by the employee with the amount of the compensation reduction. 
An employer may provide qualified transportation fringe benefits only to individuals who 
are current employees of the employer when the qualified transportation fringe is 
provided (Section 1.132-9(b) Q/A-5). Therefore, employers can’t continue providing 
qualified transportation fringes to individuals who are no longer employees. This rule 
applies regardless of whether the benefits are provided in addition to an employee’s 
regular compensation or under a compensation reduction agreement.   
 
When an employee is fired, compensation reduction amounts are not refundable to the 
employee. This applies even though the employee’s contributions may exceed the 
actual qualified transportation benefits the employer provided to the employee. As 
stated in Treasury Regulation Section 1.132-9, Q/A-14, this rule does not distinguish  
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between employees who are fired (or involuntarily terminated) and those that quit their 
employment voluntarily.  
 
Employees who stop participating in an employer’s qualified transportation benefit plan 
without cancelling their compensation reduction election cannot receive a refund of any 
amount. In addition, the terminated employee cannot use the funds for continued 
transportation expenses.  
 
I am sorry my response is not favorable, but I hope this information clarifies the basis 
for the decision. If you need more information, please contact me or -------------------------- 
of my staff at --------------------.  
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Lynne A. Camillo 
      Chief, Employment Tax Branch 2 
      Office of the Associate Chief Counsel 
      (Employee Benefits, Exempt Organizations & 
      Employment Tax) 
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