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Dear --------------------: 

 
I am replying to your letter dated March 31, 2020, about the application of Federal tax 
law to determine the basis of a fee simple allotment that was received as a trust 
allotment by gift from the original Indian allottee.   
 
This letter describes well-established interpretations and principles of tax law without 
applying them to a specific set of facts.  This letter is advisory only and has no binding 
effect with the Internal Revenue Service.  This letter only provides general guidance for 
determining how to comply with applicable federal tax law. 
 
In cases where an individual receives a gift of a trust allotment established by the 
General Allotment Act, the basis in a fee simple allotment is determined under Revenue 
Ruling 62-48, 1962 C.B. 131, which modifies Revenue Ruling 58-341, 1958-2 C.B. 400.  
Under Revenue Ruling 62-48, “the basis for determining an Indian allottee’s gain from 
the sale or exchange of his fee simple allotment, where the land had previously been 
held in trust for him by the United States under section 5 of the General Allotment Act of 
1887, as amended, it its fair market value as of the date he received his fee simple 
patent.”  The basis determined under Revenue Ruling 58-341 would only be utilized if 
the basis determined under Revenue Ruling 62-48 were less than the basis determined 
under Revenue Ruling 58-341 or if you had obtained the trust allotment by arms-length 
purchase.  
 
For transfers of gift not arising out of the General Allotment Act or similar provisions, the 
basis of the gift is generally determined by Section § 1015(a) of the Code.  Section 
1015(a) of the Code provides that if the property was acquired by gift after December 
31, 1920, the basis shall be the same as it would be in the hands of  donor or the last 
preceding owner by whom it was not acquired by gift, except that if such basis (adjusted 
for the period before the date of the gift as provided in section 1016) is greater than the  
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fair market value of the property at the time of the gift, then for the purpose of 
determining loss the basis shall be such fair market value. 
 
This letter has called your attention to certain general principles under the Code. It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling. See section 
2.04 of Rev. Proc. 2020-1, 2020-1 IRB 1, 9. I hope this information is helpful.  If you 
have any further questions, please contact ---------------------- or me at -------------------- for 
assistance. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Angella L. Warren 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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