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This is in response to a request for a letter ruling dated September 30, 2013, as 
supplemented by correspondence dated February 4, 2014, in which you request 
a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the 
Internal Revenue Code (the "Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested. 

Taxpayer A represents that she received a distribution totaling Amount 1 from 
IRA B maintained by Insurance Company C. Taxpayer A asserts that her failure 
to accomplish a rollover within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) 
of the Code, was due to a miscommunication with a representative of Bank E 
which led to Amount 1 being placed in a non-IRA account. Taxpayer A further 
represents that Amount 1 has not been used for any other purpose. 
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Taxpayer A represents that she had been suffering losses in her account and 
requested a distribution from IRA B. On February 6, 2012, she received a 
distribution check representing a full distribution from IRA B. On February 17, 
2012, Taxpayer A took the distribution check to BankE intending for the funds to 
remain in an IRA. Taxpayer A represents she told the representative that she 
wished to set up a CD account with Bank E and assumed that the CD would be 
an IRA. However, based on these instructions, and the fact that the distribution 
check did not indicate it was from an IRA, the representative of BankE created a 
non-IRA account. Taxpayer A did not discover the miscommunication error until 
early 2013, when she received a 1099-R indicating the taxable distribution. 

Based on the facts and representations, you request a ruling that the Internal 
Revenue Service waive the 60-day rollover requirement contained in section 
408{d)(3) of the Code with respect to the distribution of Amount 1 from IRA B. 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply 
to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the 
day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into 
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible 
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) 
from an IRA which was not includible in gross income because of the application 
of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 
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Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section 
408(d) do not apply to any amount required to be distributed under section 
408(a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 
60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(0) where the 
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience, 
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the 
individual subject to such requirement. Only distributions that occurred after 
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1). 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359 (January 27, 2003) provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant 
facts and circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; 
(2) inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A are 
consistent with her assertion that her failure to accomplish a timely rollover of 
Amount 1 was caused by a miscommunication with a representative of Bank E 
which led to Amount 1 to be deposited into a non-IRA account. Therefore, 
Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling letter 
to contribute Amount 1 into a rollover IRA. Provided all other requirements of 
section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are met with 
respect to such contribution, the contribution of Amount 1 will be considered a 
rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3). 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed by section 401 (a)(9) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. · 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 O(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 



Page4 201428018 
If you wish to inquire about this ruling, please contact XXXXXXXXXXX (ID 
XXXXXXXX) at (XXX) XXX-XXXX. Please address all correspondence to 
SE:T:EP:RA:T1. 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 

Sin;.-~rel~our_::_ 

~.~ 
Carlton A. Watkins, Manager 
Employee Plans Technical Group 1 


