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Dear: 

This letter is in response to your request dated January 24, 2013, as supplemented by 
correspondence dated December 12, 2013, and January 14, 2014 from your authorized 
representative, in which you request a waiver of the 60-day rollover requirement 
contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in 
support of the ruling requested: 

Decedent B, whose date of birth was Date 1 died on Date 2, not having attained the age 
of 70 %. Decedent 8 was survived by his wife, Taxpayer A, whose date of birth is Date 
3. At the time of his death, Decedent B maintained IRA D with Financial Institution C. 
The beneficiary designation for IRA D completed by Decedent 8 stated "as provided by 
my will." Decedent B's Last Will and Testament ("Will") bequeathed his residuary estate 
to Taxpayer A, his wife, if she survived Decedent 8 for at least six months. Taxpayer A 
did survive Decedent 8 for at least six months and was his sole beneficiary. Taxpayer A 
was appointed sole Personal Representative of Decedent B's Estate by Court G in 
State H on Date 4. 

Financial advisors at Financial Institution C advised Taxpayer A that due to Decedent 
B's failure to name a designated beneficiary, IRA D would be required to be transferred 
into an estate IRA. In March 2010, IRA D was transferred into IRA E (Decedent B's 
Estate IRA). On Date 5, a distribution of Amount 7 was made from IRA E to Taxpayer 
A, as Personal Representative of Decedent B's Estate and as sole beneficiary of the 
Estate. On Date 6, within sixty (60) days after receipt of Amount 7, Taxpayer A 
completed a rollover of Amount 7 into IRA F, a rollover IRA in the name of Taxpayer A 
maintained with Financial Institution C. 

Taxpayer A, in her capacity as sole Executor and as sole beneficiary of Decedent B's 
Estate, intends to receive the balance of IRA E and within sixty (60) days after receipt of 
such distribution, Taxpayer A will transfer such distribution to IRA F. 

Based on the facts and representations, Taxpayer A requests the following rulings: 

1. The distribution of Amount 7 from IRA E (the Estate IRA) to Taxpayer A, as 
Personal Representative of Decedent B's Estate and as sole beneficiary of the 
Estate, constituted an eligible rollover distribution under section 408(d)(3)(A) of 
the Code in the year it was distributed and transferred to IRA F, and, therefore, 
such amount is not includible in the income of Taxpayer A in the year in which 
such amount was distributed and transferred. 
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2. Taxpayer A will be eligible to roll over the remaining proceeds from IRA E into 
IRA F pursuant to section 408(d)(3)(A)(i) of the Code, as long as the rollover 
occurs no later than the 60th day from the date the proceeds are received by 
Taxpayer A in her capacity as sole Personal Representative and sole beneficiary 
of Decedent B's Estate. 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 
408(d) of the Code, any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided 
under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if: 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into 
an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on 
which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid into 
an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later 
than the 60th day after the date on which the payment or distribution is received, except 
that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion 
of the amount received which is includible in gross income (determined without regard 
to section 408(d)(3) of the Code). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) of the Code does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) of the Code received by an 
individual from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such 
receipt such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) of 
the Code from an IRA which was not includible in gross income because of the 
application of section 408(d)(3) of the Code. 

Section 408(d)(3)(C)(i) of the Code provides that in the case of an inherited IRA, section 
408(d)(3) shall not apply to any amount received by an individual from such account 
(and no amount transferred from such account to another IRA shall be excluded from 
income by reason of such transfer), and such inherited account shall not be treated as 
an IRA for purposes of determining whether any other amount is a rollover contribution. 

Section 408(d)(3)(C)(ii) of the Code provides that the term "inherited IRA" means an IRA 
acquired by an individual, other than the IRA owner's spouse, as a result of the death of 
the IRA owner. 
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Section 1.408-8 of the Income Tax Regulations, Question and Answer 5 ("Q&A 5") 
provides that a surviving spouse of an IRA owner may elect to treat the spouse's entire 
interest as a beneficiary in an individual's IRA as the spouse's own IRA. In order to 
make this election, the spouse must be the sole beneficiary of the IRA and have an 
unlimited right to withdraw amounts from the IRA. If a trust is named as beneficiary of 
the IRA, this requirement is not satisfied even if the spouse is the sole beneficiary of the 
trust. 

In the present case, Decedent B's IRA D was transferred to his Estate IRA, IRA E. 
Taxpayer A is both the sole Executor and the sole beneficiary of Decedent B's Estate 
with the right to dispose of the assets of the Estate. Under this set of circumstances, no 
third party can prevent Taxpayer A from receiving the proceeds of IRA E and rolling 
those proceeds over into IRA F. 

Generally, if the proceeds of a decedent's IRA pass through a third party, e.g. a trust or 
an estate, and then are distributed to the decedent's surviving spouse, the surviving 
spouse shall be treated as having received the IRA proceeds from the third party and 
not from the decedent's IRA. Thus, generally a surviving spouse shall not be eligible to 
roll over the distributed IRA proceeds into his or her own IRA. However, the general rule 
will not apply in a case where the IRA has not yet been distributed and the surviving 
spouse as executor of the decedent's estate has sole authority and discretion to pay the 
IRA proceeds to him/her. In such a case, when the surviving spouse actually receives 
the IRA proceeds, the surviving spouse may roll over the amounts into an IRA set up 
and maintained in his/her name within 60 days. 

Under this set of circumstances, the general rule set forth above will not apply. 
Therefore, with respect to your ruling requests, we conclude that: 

1. The distribution of Amount 7 from IRA E (the Estate IRA) to Taxpayer A, as 
Personal Representative of Decedent B's Estate and as sole beneficiary of the 
Estate, constituted an eligible rollover distribution under section 408(d)(3)(A) of 
the Code in the year it was distributed and transferred to IRA F, and, therefore, 
such amount is not includible in the income of Taxpayer A in the year in which 
such amount was distributed and transferred. 

2. Taxpayer A will be eligible to roll over the remaining proceeds from IRA E into 
IRA F pursuant to section 408(d)(3)(A)(i) of the Code, as long as the rollover 
occurs no 1ater than the 60th day from the date the proceeds are received by 
Taxpayer A in her capacity as sole Personal Representative and sole beneficiary 
of Decedent B's Estate. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be 
applicable thereto. 
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This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

A copy of this letter ruling has been sent to your authorized representative pursuant to 
a power of attorney on file in this office. If you wish to inquire about this ruling, please 
contact (ID # ) at ( ) - . Please address all correspondence to 
SE:T:EP:RA:T1. 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 

CC: 

Sincerely, 

(!Mltfe-r.- 14: t6~n5 
Carlton A. Watkins, Manager 
Employee Plans Technical Group 1 


