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This is in response to your request dated November 10, 2011, submitted by your 
authorized representative, as supplemented by correspondence dated September 4, 
2012, concerning the proper treatment of a distribution from Decedent's individual 
retirement account (IRA X) under section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the 
Code). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in 
support of the ruling requested: 

Decedent died on July 26, 2011. Decedent was survived by his spouse (Spouse) and 
two children. Neither Decedent nor Spouse had reached age 70 1/2 at the time of 
Decedent's death. 

At his death, Decedent maintained an individual retirement account, IRA X. 
Decedent designated Trust T, a revocable trust established by Spouse, as the 
beneficiary of IRA X. 

Trust T provides that Spouse, as its settlor, has the right to withdraw all or any portion of 
its net income and/or its principal. Trust T also provides that Spouse has the right to 
modify, amend, or revoke such trust at any time during her lifetime. Spouse is its sole 
trustee. 
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Based on the facts and representations, you request that the Internal Revenue Service 
issue the following rulings: 

1. IRA X does not constitute an inherited IRA within the meaning of Code 
section 408(d)(3)(C) with respect to Spouse; 

2. Spouse is eligible to rollover or transfer (by means of a trustee-to-trustee 
transfer) the funds in IRA X into an IRA established in Spouse's own 
name; and 

3. Spouse will not be required to include in gross income for federal income 
tax purposes for the year in which amounts are distributed from IRA X and 
the year in which the above referenced rollover is made (if different) any 
portion of the amounts distributed from IRA X and contributed to the 
individual retirement account set up and maintained in Spouse's name, 
provided that the rollover of such distribution occurs no later than the 60th 
day from the date on which IRA X proceeds are distributed from IRA X to 
Trust T. 

Section 408( d)( 1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income 
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 
72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA rollovers. 

Section 408( d)(3)(A) of the Code provides that section 408( d)( 1) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the 
day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into 
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible 
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(C)(i) of the Code provides, in summary, that the rollover rules of 
section 408(d)(3) do not apply to inherited IRAs. 
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Section 408(d)(3)(C)(ii) of the Code provides that the term "inherited IRA" means an 
IRA obtained by an individual, other than the IRA owner's spouse, as a result of the 
death of the IRA owner. 

Section 1.408-8 of the Income Tax Regulations, Question and Answer 5 provides that a 
surviving spouse of an IRA owner may elect to treat the spouse's entire interest as a 
beneficiary in an individual's IRA as the spouse's own IRA. In order to make this 
election, the spouse must be the sole beneficiary of the IRA and have an unlimited right 
to withdraw amounts from the IRA. If a trust is named as beneficiary of the IRA, this 
requirement is not satisfied even if the spouse is the sole beneficiary of the trust. 

In this case, Decedent designated Trust T as the beneficiary of IRA X. Decedent's 
surviving spouse, Spouse, is sole trustee of Trust T and has the right, as its settlor and 
one of its beneficiaries, to withdraw all or any portion of its principal and/or its net 
income at any time. 

Spouse intends to distribute the proceeds of IRA X to herself as beneficiary of Trust T, 
and to then rollover the distribution to an IRA maintained in her own name. 

Generally, if the proceeds of a decedent's IRA are payable to a trust, and are paid to its 
trustee, who then pays them to the decedent's surviving spouse as the beneficiary of 
the trust, the surviving spouse is treated as having received the IRA proceeds from the 
trust and not from the decedent. Accordingly, such surviving spouse, in general, is not 
eligible to roll over the distributed IRA proceeds into her own IRA. 

However, the general rule will not apply where the surviving spouse is the sole trustee 
of the decedent's trust and has the sole authority and discretion under its language to 
distribute the IRA proceeds to herself. The surviving spouse may then receive the IRA 
proceeds and roll over the amounts into an IRA set up and maintained in her name. 

Therefore, with respect to your ruling requests, we conclude as follows: 

1. IRA X will not be treated as an inherited IRA within the meaning of section 
408(d) of the Code with respect to Spouse; 

2. Spouse is eligible to roll over or transfer, by means of a trustee to 
trustee transfer, a distribution of the proceeds of IRA X into an IRA set up and 
maintained in her own name, as long as the rollover of such distribution 
occurs no later than the 60th day from the date such distribution is made from 
IRA X; and 

3. Spouse will not be required to include in gross income for federal income tax 
purposes for the year in which the amounts are distributed from IRA X and 
the year in which the above referenced rollover is made (if different) any 
portion of the amounts distributed from IRA X and contributed to the individual 
retirement account set up and maintained in Spouse's name, provided that 
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the rollover of such distribution occurs no later than the 60th day from the 
date on which the IRA X proceeds are distributed from IRA X to Trust T. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed 
by section 408(a)(6) of the Code, 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described in this 
ruling under the provisions of any other section of either the Code or regulations which 
may be applicable. 

This letter is based on the assumption that IRA X met the requirements of section 408 
of the Code at all relevant times, and that Trust T is valid under applicable state law. It 
also assumes that any rollover IRA established by Spouse will also meet the 
requirements of section 408 at all relevant times. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling is being 
sent to your authorized representative. 

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 O(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact XXXX at (XXX) XXX-XXXX. 
Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3. 

Sincerely, 

Laura B. Warshawsky, Manager 
Employee Plans Technical Group 3 

Enclosures: 

cc: 

Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 

XXX 


