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Dear 

We have considered your ruling request dated December 17, 2013, as amended on March 28, 
2014, requesting a ruling under Internal Revenue Code (I.R.C.) § 4941. 

FACTS 

You (the "Foundation") are a charitable trust and grant-making organization recognized under§ 
501(c)(3) and classified as a private foundation under§ 509(a). 

Settlor 1 and Settlor 2 (collectively, "the Settlors") were a married couple. You state that the 
Settlor 2 is a substantial contributor within the meaning of§ 507(d)(2) with respect to you. 

The Settlors created the Trust, which provides for the allocation of certain assets between you 
and Settlor 2's children (or their descendants) after the Settlors' deaths. Specifically, Settlor 2's 
children (or their descendants) will receive a greater percentage and you will receive a lesser 
percentage of the Settlors' aggregate estate. The Trust generally defines "aggregate estate" as 
the net fair market value of the residue of (1) either Settlor 2's survivor trust or Settlor 2's assets, 
depending on which settlor survives, and (2) the assets in Settlor 2's life insurance trust. This 
allocation appears in three sections of the Trust (the "Remainder Clauses"). 

In a subsequent amendment to the Trust, the Settlors requested a change to this allocation (the 
"revised allocation"). Specifically, the revised allocation reduced the percentage of the 
aggregate estate you will receive upon the Settlors' death and increased the percentage of 
those assets that Settlor 2's children (or their descendants) will receive at that time. 
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However, due to an inadvertent clerical error, the revised allocation appeared only in two of the 
three Remainder Clauses. Settlor 2 (the "Decedent") died prior to the discovery of this error. 
After the Decedent's death, the Trust became irrevocable. Accordingly, the Trust petitioned the 
court for an order interpreting the Remainder Clauses as a consistent whole and confirming that 
the unrevised Remainder Clause was to be treated as conforming to the two revised Remainder 
Clauses. The court granted the Trust's petition and issued an order interpreting the Trust 
provisions as a consistent whole. Additionally, the order found that the Trust's trustees-Settlor 
1 and a financial institution-consented to the granting of the petition and that good cause 
existed for granting the petition. Furthermore, your State Attorney General, as a governmental 
representative, consented to the court's order. 

RULING REQUESTED 

Reformation of the Trust is not an act of self-dealing between Settlor 1 and the Decedent's 
children (or their descendants), as disqualified persons, and the Foundation under§ 4941. 

LAW 

I.R.C. § 4941 (a) imposes a tax on each act of self-dealing between a disqualified person and a 
private foundation. 

I.R.C. § 4941 (d)(1 )(E) defines "self-dealing" as any direct or indirect transfer to, or use by or for 
the benefit of, a disqualified person of the income or assets of a private foundation. 

Treas. Reg. § 53.4941 (d)-2(f) provides that a transfer to, or use by or for the benefit of, a 
disqualified person of the income or assets of a private foundation shall constitute an act of self­
dealing. 

I.R.C. § 4946(a)(1)(A) defines the term "disqualified person" as, with respect to a private 
foundation, a person who is substantial contributor to the foundation. Section 4946(a)(1)(D) 
includes a member of the family (as defined in§ 4946(d)) of any individual described in§ 
4946(a)(1 )(A). 

I.R.C. § 4946(a)(2) provides that the term "substantial contributor'' means a person who is 
described in § 507(d)(2). That section defines "substantial contributor" as any person who 
contributed or bequeathed an aggregate amount of more than $5,000 to the private foundation, 
if such amount is more than 2 percent of the total contributions and bequests received by the 
foundation before the close of the taxable year of the foundation in which the contribution or 
bequest is received by the foundation from such person. In the case of a trust, the term 
"substantial contributor'' also means the creator of the trust. 

I.R.C. § 4946(d) provides that, for the purposes of§ 4946(a)(1), the family of an individual shall 
include only his spouse, ancestors, children, grandchildren, great grandchildren, and the 
spouses of children, grandchildren, and great grandchildren. 
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ANALYSIS 

Section 4941 imposes a tax on each act of self-dealing between a disqualified person and a 
private foundation. With respect to a private foundation,§ 4946(a)(1) defines "disqualified 
person" as a person who is a substantial contributor to the foundation and also as any member 
of that person's family, including that person's spouse and children. I.R.C. §§ 4946(a)(1)(A), 
(a)(1 )(D), and (d). You affirm that the Decedent is a substantial contributor with respect to you. 
Accordingly, Settlor 1, as the Decedent's spouse, and the Decedent's children, as the 
Decedent's lineal descendants, are also disqualified persons with respect to you. Therefore, 
unless an exception exists, each act of self-dealing between the Foundation and Settlor 1, the 
Decedent, or the Decedent's children will trigger the § 4941 tax. 

Section 4941 (d)(1 )(E) provides that any direct or indirect transfer to, or use by or for the benefit 
of, a disqualified person of the income or assets of a private foundation is an act of self-dealing. 
Judicial reformation of the clerical error in the Trust amendment increases the amount of Trust 
assets to be received by disqualified persons (i.e., Decedent's children) and decreases the 
amount you will receive. The reduction of Trust assets to be received by you may be 
considered a transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified person of income or assets 
of a private foundation. Accordingly, the judicial reformation may result in an act of self-dealing. 

However, the facts and circumstances indicate that no act of self-dealing occurred. The Settlers 
amended the Trust prior to Decedent's death, when the Trust was revocable. The clerical error 
was not discovered until after Decedent's death, once the Trust became irrevocable. Your State 
court determined that the Settlers intended all three Remainder Clauses to be consistent. 
Furthermore, the court found all interested parties consented to the reformation. Additionally, 
your State Attorney General consented to the court's order. Therefore, no act of self-dealing 
within the meaning of § 4941 occurred as a result of the judicial reformation of the Trust. 

CONCLUSION 

Reformation of the Trust is not an act of self-dealing between Settlor 1 and the Decedent's 
children (or their descendants), as disqualified persons, and the Foundation under§ 4941. 

If the judicial reformation affected the amount of any deduction taken under § 2055 with respect 
to amounts going to the Foundation, the taxpayer(s) should amend the return(s) for the taxable 
year(s) in question to reflect resulting change. 

This ruling will be made available for public inspection under section 6110 of the Code after 
certain deletions of identifying information are made. For details, see enclosed Notice 437, 
Notice of Intention to Disclose. A copy of this ruling with deletions that we intend to make 
available for public inspection is attached to Notice 437. If you disagree with our proposed 
deletions, you should follow the instructions in Notice 437. 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 611 O(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited by others as precedent. 
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This ruling is based on the facts as they were presented and on the understanding that there will 
be no material changes in these facts. This ruling does not address the applicability of any 
section of the Code or regulations to the facts submitted other than with respect to the sections 

· described. Because it could help resolve questions concerning your federal income tax status, 
this ruling should be kept in your permanent records. 

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 

In accordance with the Power of Attorney currently on file with the Internal Revenue Service, we 
are sending a copy of this letter to your authorized representative. 

Enclosure 
Notice 437 

Sincerely, 

Michael Seto 
Manager, EO Technical 


