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This is in response to your letter dated July 25, 2013, submitted on your 
behalf by your authorized representative, as supplemented by correspondence 
received on November 2, 2013, May 1, 2014, and May 12,2014, in which you 
request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

The following facts and representations have been submitted under 
penalty of perjury in support of the ruling requested: 

Taxpayer represents that he received a distribution from IRA totaling 
Amount. Taxpayer asserts that his failure to accomplish a rollover within the 60-

day period prescribed by section 408(d)(3) was due to an error committed by 
Agent when submitting an online application to Financial Institution, which led to 
Amount being placed in a Certificate of Deposit, a non-qualified account with 
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Financial Institution. Taxpayer further represents that Amount has not been used 
for any other purpose. 

Taxpayer represents that he withdrew Amount from IRA, on March 14, 
2012, with the intent to rollover funds from IRA to a rollover IRA, maintained by 
Financial Institution in order to obtain a higher rate of return. On March 20, 2012, 
Taxpayer visited a branch of Vendor, an agent for Financial Institution. Taxpayer 
consulted with Agent and requested to establish a rollover IRA CD at Financial 
Institution to receive Amount from IRA. Agent mistakenly opened a non-IRA 
account using Financial Institution online account opening application. 

On March 23, 2012, Taxpayer mailed Amount to Financial Institution for 
rollover contribution to the rollover IRA, which he believed he had established. 

----.=inancn:n lnstitution-rece1vea~Amount on Marcn~28.~0'12, anaaeposifeaAmount 
into the non-IRA account, erroneously opened by Agent. Subsequently, 
Financial Institution issued Taxpayer an email confirming the opening of a CD. 

Taxpayer received no further correspondence or communication from 
Agent, Vendor, or Financial Institution regarding the non-IRA account. In January 
2013, Taxpayer discovered the error when he received a Form 1 099-INT issued 
by Financial Institution reporting taxable interest income generated by the non­
IRA account. 

You submitted correspondence dated March 25, 2013, from Financial 
Institution, and March 12, 2013, from Vendor, which indicate erroneous 
instructions from Agent to Vendor, including establishing an Non-IRA CD instead 
of a rollover IRA CD, resulting in the failure of the intended rollover by Taxpayer. 

Based on the faCts and representations, you request a ruling that the 
Internal Revenue Service ("Service") waive the 60-day rollover requirement 
contained in section408(d)(3) ofthe Code with respect to the distribution of 
Amount. ' 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided 
in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included 
in gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to 
IRA rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the 
Code does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the 
individual for whose benefit the IRA is maintained if: 

· . . , 
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(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after 
the day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into 
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible 
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(8) of the Code provides that section 408(d)(3) does not 
apptyto~amount described in section 408fd){3)\AJ(iJreceWed try anTnrnvialial · 
from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such 
receipt such individual received any other amount described in section 
408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible in gross income because of 
the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period 
for partial relievers. 

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of 
section 408(d) do not apply to any amount required to be distributed under 
section 408(a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive 
the 60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the 
Code where the failure to waive such requirement would be against equity or 
good conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the 
reasonable control of the individual subject to such requirement. 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359 (January 27, 2003) provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and 
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2) ·. 
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

The information presented and documentation submitted by Taxpayer is 
consistent with his assertion that the failure to accomplish a rollover of Amount 
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within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) of the Code was due to 
errors committed by Agent and Financial Institution. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service 
hereby waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of 
Amount from IRA. Taxpayer is granted a period of 60 days from the date of the 
issuance of this letter ruling to make a rollover contribution of Amount to a 
rollover IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, 
except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution, the 
contribution will be considered a rollover contribution within the meaning of 
section 408(d)(3) of the Code. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to 
iJe dts1ribated-tlys-ec1ton 401 (a)(9)oflheCode. · ~~ -~-··-~··---

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction 
described herein under the provisions of any other section of either the Code or 
regulations, which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 
611 O(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

If you have any questions, please contact 

correspondence to SE:T:EP:RA:T2. 
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CC: 

Deleted Copy of Ruling Letter 
Notice of Intention to Disclose 

Please address all 


