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This is in response to your letter dated September 20, 2013, in which you 
request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

The following facts and representations have been submitted under 
penalty of perjury in support of the ruling requested. 

Taxpayer represents that on April12, 2013, he received a distribution 
totaling Amount from IRA X. On April15, 2013, Taxpayer deposited Amount into 
his checking account with the intent to invest the funds in a new IRA with 
different investments. Taxpayer asserts that his failure to accomplish a rollover of 
Amount within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) of the Code was 
due to his medical condition. Taxpayer further represents that Amount has not 
been used for any other purpose. 

Taxpayer represents that on April12, 2013, he requested a distribution of 
Amount from IRA X. On April15, 2013, Amount was deposited into his checking 
account. During the 60-day period following the distribution, Taxpayer was 
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suffering from physical and emotional medical issues related to a critical illness. 

• He was also hospitalized and on prescription drugs during part of that time. It 
was not until June 18, 2013, after Taxpayer's medical condition improved, that 
Taxpayer realized that he missed the relevant 60-day rollover period. Taxpayer 
has provided documentation showing that he was treated for his medical 
condition during the 60-day rollover period. Taxpayer asserts that, as a result of 
his medical condition, he was unable to deposit Amount into an IRA. 

Based on the facts and representation, you request a ruling that the 
Internal Revenue Service ("Service") waive the 60-day rollover requirement with 
respect to the distribution of Amount. 

Section 402(h)(3) of the Code provides that any amount paid or distributed 
out of an individual retirement plan pursuant to a simplified employee pension 
shall be included in gross income by the payee or distribute, as the case may be, 
in accordance with the provisions of section 408(d). 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided 
in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included 
in gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to 
IRA rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose 
benefit the IRA is maintained if 

(i) the entire amount received (including money and any 
other property) is paid into an IRA for the benefit of such individual 
not later than the 60th day after the day on which the individual 
receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any 
other property) is paid into an eligible retirement plan (other than an 
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60th day 
after the date on which the payment or distribution is received, 
except that the maximum amount which may be paid into such plan 
may not exceed the portion of the amount received which is 
includible in gross income (determined without regard to section 
408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual 
from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such 
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receipt such individual received any other amount described in section 
408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible in gross income because of 
the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period 
for partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of 
section 408(d) do not apply to any amount required to be distributed under 
section 408(a)(6) (related to required minimum distributions under section 
401 (a)(9) and incidental death benefit requirements of section 401 (a)). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive 
the 60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the 
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience, 
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the 
individual subject to such requirement. 

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359 provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant 
facts and circumstances, including: (1) errors committed by a Hedge Fund; (2) 
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

The information presented and documentation submitted by Taxpayer, 
including documentation from his treating physician, is consistent with his 
assertion that the failure to accomplish a timely rollover was caused by his 
medical condition. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service 
hereby waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution 
from IRA X. Taxpayer is granted a period of 60 days from the issuance of this 
letter ruling to contribute Amount into a rollover IRA. Provided all other 
requirements of section 408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with 
respect to such contribution, the contribution will be considered a rollover 
contribution within the meaning of section 408(d)(3). 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to 
be distributed by section 401 (a)(9) of the Code. 
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction 

· described herein under the provisions of any other section of either the Code or 
regulations which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact XXXXX XXXX at 
XXX-XXX-XXXX. Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T2. 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 

Sincerely yours, 

---i c /]} '/ ~ 1 / u-6 (f.-.'1r-.J~ ~:-) 

Jason E. Levine, Manager, 
Employee Plans Technical Group 2 


