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This letter is in response to a request for a letter ruling dated May 6, 2014, as 
supplemented by correspondence dated June 7, 17 and July 8, 2014, in which 
you request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 
402(c)(3)(B) of the Internal Revenue Code ("Code"), regarding the distribution of 
Amount 2 from Plan B. 

The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested. 

Taxpayer A represents that he received a distribution of Amount 1 from Plan C. 
Taxpayer A also represents that Amount 2 was erroneously withheld from this 
distribution. Taxpayer A asserts that his failure to accomplish a rollover of 
Amount 2 within the 60-day period prescribed by section 402(c)(3) was due to 
an error by Financial Institution D. Taxpayer A further represents that Amount 2 
has not been used for any purpose. 
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Taxpayer A owns and operates Company B. Company B maintained Plan C, 
a qualified retirement plan with Financial Institution D. On February 10, 2010, 
Plan C was discontinued by its trustee, Financial Institution D. Taxpayer A 
intended to complete a direct transfer of his account balance in Plan C to Roth 
IRA E and instructed the trustee to do this. However, instead of completing a 
direct rollover, Financial Institution D withheld state and federal taxes of Amount 
2 on the distribution. In 2011, Financial Institution D issued a Form 1 099-R using 
Code Gin box 7 indicating a direct rollover but with Amount 2 withheld. A letter 
from Financial Institution D, submitted with the ruling request, confirms that 
Taxpayer A requested a direct rollover. The mistake was not discovered until 
Taxpayer A received the erroneous Form 1099-R in 2011, after the 60-day 
waiver period. 

Based on the above facts and representations, you request that the Internal 
Revenue Service ("Service") waive the 60-day rollover requirement contained in 
section 402(c)(3)(A) of the Code with respect to the distribution of Amount 2. 

Section 402(c) of the Code provides that if any portion of the balance to the credit 
of an employee in a qualified trust is paid to the employee in an eligible rollover 
distribution, and the distributee transfers any portion of the property received in 
such distribution to an eligible retirement plan, and in the case of a distribution of 
property other than money, the amount so transferred consists of the property 
distributed, then such distribution (to the extent transferred) shall not be 
includible in gross income for the taxable year in which paid. Section 
402(c)(3)(A) of the Code states that such rollover must be accomplished within 
60 days following the day on which the distributee received the property. An 
individual retirement account (IRA) constitutes one form of eligible retirement 
plan. 

Section 402(c)(4) of the Code provides that an eligible rollover distribution shall 
not include any distribution to the extent such distribution is required under 
section 401 (a)(9). 

Section 402(c)(3)(8) of the Code provides, in relevant part, that the Secretary 
may waive the 60-day requirement under section 402(c) of the Code where the 
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience, 
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the 
individual subject to such requirement. Only distributions that occurred after 
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 402(c)(3)(B) of the 
Code. 

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359 (January 27, 2003) provides that 
in determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuant to sections 408(d)(3)(1) and 402(c)(3)(8) of the Code, the Service will 
consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by 
a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability, 
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hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal 
error; (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment 
by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the 
distribution occurred. 

The information presented and the documentation submitted by Taxpayer A is 
consistent with his assertion that his failure to accomplish a timely rollover of 
Amount 2 was due to a failure by Financial Institution D to follow his instructions 
regarding the direct rollover of Amount 1 to Roth IRA E which resulted in Amount 
2 being withheld. 

Therefore, pursuant to section 402(c)(3)(B) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of 
Amount 2 from Plan C and Taxpayer A is granted a period of 60 days from the 
issuance of this letter ruling to contribute Amount 2 into a rollover IRA. Provided 
all other requirements of section 402(c)(3) of the Code, except the 60-day 
requirement, are met with respect to such contribution, Amount 2 will be 
considered rollover contributions within the meaning of section 402(c)(3) of 
the Code. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed by section 401 (a)(9) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact 
, at ( ) 

Sincerely yours, 

(I.D. # 

~p,tJ~ 
Manager 

), 

Employee Plans Technical Group 1 
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Deleted Copy of this Letter 
Notice of Intention to Disclose, Notice 437 


