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Dear, 
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This is in response to your request, dated June 11, 2014, supplemented with 
correspondence dated August 26, 2014, in which your authorized representative, on 
your behalf, requested a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested. 

Taxpayer A represents that he received a distribution from IRA X and IRA Yon 
October 12, 2010. Each distribution was Amount 8 and the total distribution, Amount C. 
Taxpayer asserts that his failure to accomplish a rollover within the 60-day period 
prescribed by section 408(d)(3) of the Code was due to an error committed by Financial 
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Institution D that was not discovered until the 60-day period had expired. Taxpayer 
further represents that Amount C has not been used for any purpose. 

It was Taxpayer A's long- established practice to roll over matured Certificates of 
Deposit ("COs") from an Individual Retirement Account ("IRA") to another IRA with a 
different bank in search of a better interest rate. Taxpayer did so in 1989, 2004, 2007, 
and again in May 2010, when he completed a successful rollover of matured COs. 

On October 12, 2010, the day he received the distributions from IRA X and IRA 
Y, Taxpayer A went to Financial Institution D to open a rollover IRA consisting of the two 
COs. Unbeknownst to Taxpayer A, however, and contrary to his instructions, the 
rollover IRA was not creat~d and the two COs were transferred to a regular non-IRA 
account. 

Taxpayer A did not discover the error until November 2013, when he called 
Financial Institution 0 to inquire about a letter he received informing him of the maturity 
date of the COs, which was incorrect. It was at that time that Taxpayer A learned that 
the COs were held in a non-IRA account. Taxpayer A attempted to resolve the matter 
with Financial Institution 0 but to no avail. 

Based on the facts and representations, you request a ruling that the Internal 
Revenue Service (the "Service") waive the 60-day rollover requirement contained in 
section 408(d)(3) of the Code with respect to the distribution Amount B. 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross 
income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under 
section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
roll overs. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply 
to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the 
IRA is maintained if 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on 
which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not 
later than the 60th day after the date on which the payment or distribution is received, 
except that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the 
portion of the amount received which is includible in gross income (determined without 
regard to section 408(d)(3). 
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Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3)does not apply to 
any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if 
at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual 
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was 
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(0) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section 
408(d) do not apply to any amount required to be distributed under section 408(a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(0) where the failure to 
waive such requirement would be against equity or good conscience, including casualty, 
disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject to such 
requirement. 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359 (January 27, 2003) provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to 
section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant facts and 
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to 
complete a rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions 
imposed by a foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for 
example, in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the 
time elapsed since the distribution occurred. 

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is 
consistent with his assertion that his failure to accomplish a timely rollover was a result 
of an error committed by Financial Institution D that was not discovered until after the 
60-day period had expired. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distributions from IRA X and 
IRA Y totalling Amount C. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance 
of this ruling letter to contribute Amount C into an IRA. Provided all other requirements 
of section 408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with respect to such 
contribution, the contribution of Amount C will be considered a rollover contribution 
within the meaning of section 408(d)(3). 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed by section 401 (a)(9) of the Code. 
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described in 

this ruling under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 O(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact*******. Please address all 
correspondence to SE:T:EP:RA:T2 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 

cc: 

vine, Manager, 
Plans Technical Group 2 


