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This is in response to a letter received in this office dated May 6, 2014, in which a ruling 
is requested to clarify the proper application of certain look-through rules for purposes of 
determining whether Corp X is a passive foreign investment company (“PFIC”) within 
the meaning of section 1297.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

FACTS

Corp X is a publicly traded Country M corporation that was founded in Year 1.  
Approximately a% of its shares are currently held by United States persons.  Corp X is 
not a controlled foreign corporation within the meaning of section 957(a).  Corp X has 
requested a determination regarding the application of sections 1298(b)(7) and 1297(c) 
for purposes of determining whether Corp X is a PFIC.

Corp X directly owns all of the outstanding shares of US Corp Y, a domestic corporation 
that was formed in Year 2.  US Corp Y formed US Corp Z, a domestic corporation, in 
Year 3 with a capital contribution, and has directly owned all of the outstanding shares 
of US Corp Z since its formation.  

Corp X is engaged in a business involving the research, development, 
commercialization, and marketing of certain pharmaceutical treatments. US Corp Y 
conducts operations related to Corp X’s pharmaceutical, research, and development 
business.  

Corp X holds an obligation of US Corp Y, which requires US Corp Y to pay or accrue 
U.S.-source interest expense in Year 5 and subsequent taxable years.  

Corp X does not currently own any PFIC stock.  Taking into account only income 
earned and assets owned directly by Corp X and income earned and assets owned by 
US Corp Y other than dividends from and stock of US Corp Z, Corp X would not 
currently be a PFIC within the meaning of section 1297.

The treaty between the United States and Country M includes a provision that would 
prevent the United States from taxing (including under the accumulated earnings tax 
described in section 531) undistributed profits of a corporation that is a resident of 
Country M.  However, the board of directors of Corp X has passed a resolution to 
formally and irrevocably waive any protection under the U.S.-Country M treaty against 



PLR-119133-14 3

the imposition of the accumulated earnings tax, effective for the tax year ending 
December 31 of Year 4 and all future taxable years.  

LAW

Section 1297(a) provides that a foreign corporation is a PFIC with respect to a taxable 
year if either (1) 75 percent or more of the gross income of the corporation for the 
taxable year is passive income (“income test”), or (2) the average percentage of assets 
held by the corporation during the taxable year which produce passive income or which 
are held for the production of passive income (“passive assets”) is at least 50 percent 
(“asset test”). 

Section 1297(b)(1) provides that, for purposes of section 1297(a), the term “passive 
income” means any income (other than income qualifying under the exceptions set forth 
in section 1297(b)(2)) which is of a kind which would be foreign personal holding 
company income as defined in section 954(c).

Section 1297(c) contains a look-through rule that provides that if a foreign corporation 
owns, directly or indirectly, at least 25 percent of the value of the stock of another 
corporation, then the foreign corporation is treated (for purposes of section 1297(a)) as 
holding its proportionate share of the assets, and as receiving directly its proportionate 
share of the income of, the 25-percent owned subsidiary.

Section 1298(b)(7) contains a look-through rule that provides that if a foreign 
corporation owns 25 percent or more (by value) of the stock of a domestic corporation 
(“first-tier domestic corporation”), and if the foreign corporation is either subject to the  
accumulated earnings tax or waives any benefit under any treaty which otherwise would 
prevent the imposition of the accumulated earnings tax, then for purposes of 
determining whether the foreign corporation is a PFIC:  (1) any shares of another 
domestic corporation, other than a regulated investment company or real estate 
investment trust (“second-tier domestic corporation”), that are held by the first-tier 
domestic corporation are not treated as a passive asset; and (2) any amount included in 
the gross income of the first-tier domestic corporation with respect to the shares of such 
second-tier domestic corporation is not treated as passive income.

Unless an income tax treaty provides otherwise, a foreign corporation (other than a 
PFIC) that has any shareholder who is a U.S. citizen or resident is subject to the 
accumulated earnings tax with respect to the corporation’s U.S.-source income 
(including U.S.-source dividend and interest income that is not effectively connected 
with a trade or business conducted within the United States by the foreign corporation). 
See section 532; Treas. Reg. §§ 1.532-1(c) and 1.535-1(b).

An article of the U.S.-Country M treaty provides that a Country M corporation may be 
subject to the accumulated earnings tax for a particular taxable year only if 50% or more 
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in value of the outstanding voting shares of the corporation is owned, directly or 
indirectly, throughout the last half of the taxable year by citizens or residents of the 
United States (other than certain citizens of Country M) or by residents of a country 
other than the U.S. or Country M.  For purposes of satisfying the requirement in section 
1298(b)(7)(A)(i), a corporation may waive any benefit under a treaty that otherwise 
would prevent the imposition of the accumulated earnings tax. 

The legislative history of section 1298(b)(7) states:

The bill further treats stock of certain U.S. corporations owned by another 
U.S. corporation which is at least 25-percent owned by a foreign 
corporation as a non-passive asset. Under this rule, in determining 
whether a foreign corporation is a PFIC, stock of a regular domestic C 
corporation owned by a 25-percent owned domestic corporation is treated 
as an asset which does not produce passive income (and is not held for 
the production of passive income), and income derived from that stock is 
treated as income which is not passive income. Thus, a foreign 
corporation, in applying the look-through rule available to 25-percent 
owned corporations, will be treated as owning non-passive assets in these 
cases. This rule does not apply, however, if, under a treaty obligation of 
the United States, the foreign corporation is not subject to the 
accumulated earnings tax, unless the corporation agrees to waive the 
benefit under the treaty. This rule is designed to mitigate the potential 
disparate tax treatment between U.S. individual shareholders who hold 
U.S. stock investments through a U.S. holding company and those who 
hold those investments through a foreign holding company. If a foreign 
investment company attempts to use this rule to avoid the PFIC 
provisions, it will be subject to the accumulated earnings tax and, thus, the 
shareholders of that company will be subject to tax treatment essentially 
equivalent to that of the shareholders of PFICs.

H.R. Rep. No. 795, 100th Cong., 2d Sess., 273 (1988); S. Rep. No. 445, 100th Cong., 
2d Sess., 286-87 (1988); Joint Committee on Taxation, Description of the Technical 
Corrections Act of 1988 (H.R. 4333 and S. 2238), 294 (JCS-10-88 March 31, 1988). 

RULINGS 

For purposes of determining whether Corp X is a PFIC:

(1) Pursuant to sections 1298(b)(7) and 1297(c), shares of US Corp Z are treated as 
an asset held directly by Corp X that does not produce passive income (and is 
not held for the production of passive income) for purposes of applying the asset 
test to Corp X.
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(2) Pursuant to sections 1298(b)(7) and 1297(c), dividends paid by US Corp Z to US 
Corp Y are treated as received directly by Corp X and are not treated as passive 
income for purposes of applying the income test to Corp X.

(3) Pursuant to section 1297(c), the stock of US Corp Y and dividends paid by US 
Corp Y to Corp X and otherwise includible in Corp X’s income are disregarded for 
purposes of applying the asset test and the income test, respectively, to Corp X.

(4) Pursuant to section 1297(c), the loan from Corp X to US Corp Y and interest paid 
or accrued pursuant to that loan are disregarded for purposes of applying the 
asset test and income test, respectively, to Corp X.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.  No opinion is expressed or implied concerning the interaction of sections 
1297(c) and 1298(b)(7) if Corp X would be a PFIC under section 1297 as a result of 
income earned and assets owned directly by Corp X and income earned and assets 
owned by US Corp Y other than dividends from, or stock of, US Corp Z.

This private letter ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section 
6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
Alternatively, taxpayers filing their returns electronically may satisfy this requirement by 
attaching a statement to their return that provides the date and control number of the 
letter ruling.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, copies of this letter are 
being sent to Corp X’s representatives.

Sincerely,

Jeffery G. Mitchell
Chief, Branch 2
Office of the Associate Chief Counsel 
(International)
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