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This is in response to your letter dated June 24, 2014, supplemented by 
correspondence dated October 14, and December 23, 2014, sent on your behalf by 



~ 015220·.11 
your authorized representative, in which you request waivers of the 60-day rollover 
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in 
support of the ruling requested: 

Taxpayer A represents that he received a distribution from IRA B of Amount 1. 
Taxpayer A represents that he also received a distribution from IRA E of Amount 2. 
Taxpayer A asserts that his failure to accomplish relievers within the 60-day period 
prescribed by section 408(d)(3) of the Code was due to his reliance on the mistaken 
advice of his certified public accountant (CPA), with regard to Amount 1, and an error 
made by a representative of Financial Institution F, with regard to Amount 2. Taxpayer 
A maintains that he has not used the amounts for any other purpose. 

Taxpayer A opened IRA B with Financial Institution Con October 11, 2011, by 
transferring Amount 1 from another eligible retirement plan. Although IRA B was 
opened properly, in the course of preparing his income taxes for 2012, Taxpayer A's 
CPA mistakenly believed Amount 1 represented contributions to a "new" IRA and not an 
eligible rollover contribution. His CPA then mistakenly advised Taxpayer A that he was 
not eligible to make new contributions to an IRA, because he was already participating 
in a company-sponsored retirement plan and if Amount 1 remained in IRA B, it would be 
treated as an excess contribution. Acting on his CPA's advice, Taxpayer A transferred 
Amount 1 to Account D, a non-IRA account with Financial Institution C, on March 1, 
2012. 

Taxpayer A's CPA provided a signed statement indicating that he has been providing 
tax advice to Taxpayer A for 20 years and that he advised Taxpayer A to take the 
distribution from IRA B. Taxpayer A represents that he did not learn of the error until he 
received a CP2000 notice from the IRS in 2014. Upon learning of the error, Taxpayer A 
transferred Amount 3 (Amount 1 plus earnings) back to IRA B where it remains. 

With regard to Amount 2, Taxpayer A maintained IRA E with Financial Institution F. 
Financial Institution F is also the custodian for Taxpayer A's employer-sponsored 
qualified retirement plan, Retirement Plan G.· Taxpayer A represents that in March 
2012, he directed the representative at Financial Institution F, with whom he regularly 
worked, to transfer Amount 2 from IRA E to Retirement Plan G, as part of a rollover 
from one eligible retirement plan to another. However, Taxpayer A represents that the 
representative failed to follow his direction and instead placed Amount 2 into Account H, 
a new, taxable account with Financial Institution F, without Taxpayer A's knowledge. 
Taxpayer A represents that he did not learn of the mistake until receiving a CP2000 in 
2014. Upon receipt of the notice, Taxpayer A represents that he transferred Amount 4 
(Amount 2 plus earnings) back to IRA E. 
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Based on the facts and representations, you request a ruling that the Internal Revenue 
Service waive the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the 
Code with respect to the distributions of Amount 1 and Amount 2. 

Section 408( d)( 1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 
408(d) of the Code, any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided 
under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA rollovers. 

Section 408( d)(3)(A) of the Code provides that section 408( d)( 1) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th 
day after the day on which the individual receives the payment or 
distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan ~other than an IRA) for the benefit of 
such individual not later than the 60t day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount 
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined 
without regard to section 408(d)(3) of the Code). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any 
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at 
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual 
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was 
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section 408(d) 
do not apply to any amount required to be distributed under section 408(a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day 
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure 
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including 
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual 
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subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, 
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code. 

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359, (January 27, 2003) provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement under section 
408(d)(3)(1), the IRS will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) 
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to 
death, disability or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign 
country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of 
payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the 
distribution occurred. 

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is consistent 
with his assertion that his failure to accomplish a timely rollover of Amount 1 within the 
60-day period was due to his reliance on the erroneous advice of his CPA and, with 
respect to Amount 2, the failure resulted from an error committed by his financial 
advisor at Financial Institution F. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby waives the 
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1 from IRA Band 
Amount 2 from IRA E. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, 
except the 60-day requirement, are met with respect to the contributions, the 
contribution of Amount 1 on May 5, 2014, to IRA B will be considered a valid rollover 
contribution and the contribution of Amount 2 to IRA Eon May 14, 2014, will be 
considered a valid rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the 
Code. Note, however, that the waivers do not apply to earnings on Amount 1 or 
Amount 2. Therefore, the transfers of any amounts representing earnings are 
considered IRA contributions under section 408(a)(1) of the Code subject to the rules 
and limits that pertain thereto. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed 
by section 401 (a)(9) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations, which may 
be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 O(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

A copy of this letter is being sent to your authorized representative in accordance with a 
Power of Attorney (Form 2848) on file with this office. 
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If you wish to inquire about this ruling, please contact xxxxxxxxxxxxxxxx 
(I. D. #xxxxxxxxxxxx) at (xxx) xxx-xxxx. Please address all correspondence to 
SE:T:EP:RA:T1. 

Enclosures: 
Deleted Copy of Ruling Letter 
Notice of Intention to Disclose 

cc: 

Sincerely yours, 

~A-.?J~ 
Carlton A. Watkins, Manager 
Employee Plans Technical Group 1 
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