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Dear : 

This is in response to your request dated November 20, 2014, as supplemented 
by correspondence dated February 18, 2015, in which you request, through your 
authorized representative, a waiver of the 60-day rollover requirement contained 
in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested. 

Taxpayer A represents that he received a distribution equal to Amount 1 from 
IRA B, an annuity contract described under section 408(b) of the Code, which 
was maintained by Financial Institution F. Taxpayer A asserts that his failure to 
accomplish a rollover of Amount 1 within the 60-day period prescribed by 
408{d)(3)(A) was due to a combination of factors, including caring for his 
terminally-ill wife, grieving her loss after her death, being provided with confusing 
distribution forms, and relying on Financial Institution G to effectuate the rollover. 
Taxpayer A was 77 years old on the date of the distribution. 

On June 17, 2002, Taxpayer A purchased an IRA annuity contract, IRA B. The 
initial guarantee period for IRA B was 10 years. In 2012, Taxpayer A received 
correspondence from Financial Institution F informing Taxpayer A that IRA 8 was 
scheduled to mature on June 17, 2012. As with previous IRAs, Taxpayer A 
planned to roll over the cash surrender value of IRA B by direct transfer into IRA 
C, an individual retirement account under section 408(a) of the Code, which was 
maintained by Financial Institution G. Financial Institution G had been Taxpayer 
A's investment advisor for over 30 years. Taxpayer A maintained his retirement 
account, IRA C, and a non-IRA account, Account D, with Financial Institution G. 
Account Dis a non-IRA account held within Trust E, a revocable living trust 
established by Taxpayer A and his spouse. Taxpayer A and his spouse were the 
Grantors and Co-Trustees of Trust E. 

In correspondence dated April 14, 2012, Financial Institution F informed 
Taxpayer A that if he did not act by June 17, 2012, IRA 8 would automatically 
renew at a substantially lower rate. In early May, while Taxpayer A was waiting 
for further instructions from Financial Institution F regarding how to effectuate a 
rollover of the proceeds from IRA 8 to IRA C, Taxpayer A's spouse of 55 years 
was diagnosed with a terminal illness. After her diagnosis, Taxpayer A began 
caring for his wife at home prior to her move to hospice care. 

During the latter part of May, Taxpayer A received the surrender request form 
sent by Financial Institution F. Taxpayer A was confused by the form, which did 
not specifically provide a rollover option. Taxpayer A, distraught over his wife's 
condition and preoccupied with her care, completed the form by identifying 
Account D, a non-IRA account, as the account into which the proceeds from IRA 
B should be deposited. Taxpayer A mailed the surrender request form back to 
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Financial Institution F on May 25, 2012. On June 12, 2012, Taxpayer A's spouse 
died. 

On June 20, 2012, Financial Institution F wired Amount 1 to non-IRA Account D. 
You represent that under state law and the terms of Trust E, Taxpayer A, is the 
Surviving Grantor and sole Trustee, and has full ownership and control over the 
assets in non-IRA Account D. 

On August 14, 2012, a date within the 60-day rollover period, Taxpayer A 
completed a Beneficiary Distribution Form received from Financial Institution G 
regarding the disposition of his deceased wife's IRA maintained by Financial 
Institution G. Taxpayer A indicated on the form that the assets in her IRA should 
be rolled over to IRA C. At this time, Taxpayer A did not follow up with Financial 
Institution G to confirm that the distribution of Amount 1 from IRA B had been 
rolled over into IRA C because Taxpayer A assumed that Financial Institution G 
had properly handled his financial affairs and that Amount 1 had been rolled over 
into IRA C. Taxpayer A represents that Amount 1 has not been used for any 
other purpose. 

Based on the above facts and representations, Taxpayer A requests that the 
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of 
Amount 1 from IRA Band that Taxpayer A be given a period of 60 days from the 
issuance of a private letter ruling to roll over Amount 1 into an IRA. 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72. 

Section 408(d)(3) of the Code provides the rules applicable to IRA rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply 
to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if: 

(i) the entire amount received (including money or any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after 
the day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into 
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible 
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)). 
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Section 408(d)(3)(8) of the Code provides that section 408{d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408{d)(3)(A)(i) 
from an IRA which was not includible in gross income because of the application 
of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section 
408{d) do not apply to any amount required to be distributed under section 
408(a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary of the Treasury may 
waive the 60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(0) 
where the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that 
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 
408( d)(3)(1). 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359 (January 27, 2003), provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuantto section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant 
facts and circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; 
(2) inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

The information and documentation submitted by Taxpayer A are consistent with 
his assertion that the failure to accomplish a rollover of Amount 1 within the 60-
day period prescribed by 408(d)(3)(A) of the Code was due to a combination of 
factors, including caring for his terminally-ill wife, grieving her loss after her 
death, being provided with confusing distribution forms, and relying on Financial 
Institution G to effectuate the rollover. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
1 from IRA B. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance of 
this ruling letter to contribute Amount 1 into an IRA account. Provided all other 
requirements of section 408{d)(3), except the 60-day requirement, are met with 
respect to such contributions, Amount 1 will be considered a rollover contribution 
within the meaning of section 408(d)(3). 
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This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed by section 408(a)(6) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 O(k}(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling 
is being sent to your authorized representative. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact 
at Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T1. 

Enclosures: 
Notice of Intention to Disclose 
Deleted copy of this letter 

cc: 

Sincerely yours, 
r... 11 t-- / ,, -r1 ' 
~A-- vv~ 

Carlton A. Watkins, Manager 
Employee Plans Technical Group 1 


