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Subject: Request for Assistance on Whether a Taxpayer can Supplement/Amend a timely filed claim for 
refund based upon an overpayment credit still present in their account.

You asked for our advice on whether a timely filed refund claim can be 
supplemented/amended based upon an overpayment credit remaining in a taxpayer’s 
account.

A timely filed protective refund claim may be supplemented or amended up until the 
point at which final action is taken on that claim. Final action can be allowance as well 
as disallowance of a claim. See FSA 200121008 and IRS CCA 200547011, and cases 
cited therein. Once a claim is allowed in full or disallowed, there is no longer a claim in 
existence to amend or supplement.

Allowance of the claim can be via refund paid to a taxpayer or by credit applied to 
another tax liability; the relevant IRC provisions applicable to refunds use the terms 
refund and credit interchangeably. Under section 6402(a), upon determination of an 
overpayment, the Service may either apply it to a tax liability or refund it to the 
taxpayer. The taxpayer may also elect to carry a credit forward to apply to estimated 
taxes.  See also sections 6511(b)(1); 7422(a).

If a claim has been allowed in full, final action has been taken on the claim and there is 
no longer an existing claim which can be supplemented or amended. The fact that the 
claim may have been allowed via credit rather than a check paid to the taxpayer does 
not make a difference; this was still final action taken with respect to the refund claim for 
the particular periods and that refund claim ceases to exist. The determination of the 
overpayment amount establishing the credit amount to be carried forward would be final 
action on those refund claims. There is no authority for the position that an 
overpayment credit remaining in a taxpayer’s account, because it was carried forward 
from an overpayment determined in an earlier year, somehow keeps a refund claim for 
that earlier year pending. The refund claim for the earlier year would be closed and 
there is no authority for the Service to go back and redetermine the amount of that 
overpayment.

Please let me know if we can be of further assistance.
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