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This is in response to your request dated September 23, 2014, as supplemented 
by correspondence dated February 13, 2015, and March 26, 2015, in which you 
request, through your authorized representative, a waiver of the 60-day rollover 
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the 
"Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested. 

Taxpayer A represents that he received a distribution equal to Amount 1 from 
IRA 8, which was maintained by Financial Institution D. Taxpayer A asserts that 
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his failure to accomplish a rollover within the 60-day period prescribed by 
408(d)(3)(A) of the Code was due to misleading communications with Financial 
Institution E. 

In 2012, Taxpayer A contacted Financial Institution E to inquire about investing 
his own IRA in Fund C. Financial Institution E informed Taxpayer A that he could 
invest his IRA in Fund C and sent him a Subscription Agreement for U.S. Tax 
Exempt Investors. On June 25, 2012, Taxpayer A completed the Subscription 
Agreement to purchase shares ("Shares") in Fund C equal to Amount 1. On the 
Subscription Agreement, Taxpayer A identified the form of organization of the 
Subscriber of the Shares as an IRA. Taxpayer A also completed a form entitled 
"Accredited Investor Questionnaire" ("Questionnaire"), on which Taxpayer A 
indicated "IRA" as the basis for the Subscriber's exemption from U.S. federal 
income tax. 

On June 29, 2012, Amount 1 was wired directly from IRA 8 to Fund C's bank, 
Financial Institution F, and then transferred by Financial Institution F to Fund C in 
July of 2012. Monthly financial statements received by Taxpayer A from Fund C 
identified the holder of the Shares as ''Taxpayer A IRA." Taxpayer A never 
received a Form 1 099-R for tax year 2012 and believed that Amount 1 had been 
successfully rolled over from IRA 8 to an IRA with Fund C. However, on July 2, 
2014, Taxpayer A received a letter from a third-party administrator of Fund C 
requesting proof of the IRA custodian holding the Shares in Fund C. On further 
investigation, Taxpayer A discovered that Fund C was not an IRA custodian and 
that Amount 1 had not been rolled over from IRA 8 to another IRA. 

Taxpayer A submitted a letter from Financial Institution E explaining the 
miscommunication, and Financial Institution E has revised the language in its 
Subscription Agreement. The Subscription Agreement now requires a 
representation that the individual who established the IRA has directed the IRA 
custodian to execute the Subscription Agreement, and it requires the name and 
address of the IRA custodian or trustee. Taxpayer A represents that he has not 
used Amount 1 for any other purpose. 

Based on the above facts and representations, you request a ruling that the 
Service waive the 60-day rollover requirement under section 408(d)(3) of the 
Code as to the distribution of Amount 1 and that Taxpayer A be given a period of 
60 days from the issuance of the ruling to complete the rollover of Amount 1. 

Section 408(a) of the Code defines an IRA to mean a trust created or organized 
in the United States, and requires that the trustee be a bank or an approved non­
bank trustee. 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
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gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply 
to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if: 

(i) the entire amount received (including money or any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after 
the day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into 
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible 
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) 
from an IRA which was not includible in gross income because of the application 
of section 408(d)(3). 

Effective January 1, 2015, all of an individual's IRAs are considered a single IRA 
for purposes of applying the one rollover per year limitation. 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section 
408( d) do not apply to any amount required to be distributed under section 
408(a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary of the Treasury may 
waive the 60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) 
where the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.S. 359, provides that the Service will issue a 
ruling waiving the 60-day rollover requirement in cases where the failure to waive 
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such requirement would be against equity or good conscience, including 
casualty, disaster or other events beyond the reasonable control of the taxpayer. 
In determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant 
facts and circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; 
(2) inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and {4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

The information and documentation submitted are consistent with Taxpayer A's 
assertion that the failure to accomplish a rollover within the 60-day period 
prescribed by 408(d)(3)(A) of the Code was due to misleading communications 
with Financial Institution E, which has since revised the language in its 
Subscription Agreement. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service waives the 
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1 and 
Taxpayer A has 60 days from the issuance of this letter ruling to contribute 
Amount 1 from Fund C into an IRA. Such rollover contribution can consist only of 
the cash received in the distribution of Amount 1 from IRA B. Any earnings 
associated with Amount 1 that accumulated in Fund C since June 29, 2012, will 
be removed from Fund C within 60 days. Such earnings are includible in 
Taxpayer A's gross income and cannot be rolled over to an IRA. 

Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-
day requirement, will be met with respect to the contribution of Amount 1 to an 
IRA, Amount 1 will be considered a rollover contribution within the meaning of 
section 408(d)(3). 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed by section 408(a)(6) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 O(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling 
is being sent to your authorized representative. 
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If you wish to inquire about this ruling, please contact 
at Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T1. 

Enclosures: 
Notice of Intention to Disclose 
Deleted copy of this letter 

cc: 

Sincerely yours, 

~A.tJ~ 
Carlton A. Watkins, Manager 
Employee Plans Technical Group 1 


