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This responds to your letter dated April 25, 2014, and subsequent correspondence, 
requesting a ruling regarding the tax consequences of an amendment to the trust 
agreement establishing Taxpayer ("Trust Agreement"). The amendment would permit 
some of Taxpayer's assets, now dedicated to post-retirement health benefits, to be 
used to provide health benefits to active employees. 

FACTS 

Taxpayer received a determination letter, dated Date X, stating that it is a voluntary 
employees' beneficiary association under section 501 (c)(9) of the Internal Revenue 
Code (Code). Taxpayer is a trust that holds assets used to provide post-retirement 
health benefits under Plan to eligible employees who retire from Taxpayer. Taxpayer· 
and Plan were established on Date Y. Trust Agreement will be amended to include 
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active employees of Company as an additional class of participants entitled to receive 
health benefits under Plan. The amendment will provide that $X of Trust will be 
segregated in a separate subpart of Trust to be used exclusively to provide health 
benefits to active employees of Taxpayer. 

RULING REQUESTED 

Taxpayer has requested a ruling that the amendment of Trust Agreement and the use of 
Taxpayer's assets to provide health benefits to active employees will not result in 
prohibited inurement to Taxpayer within the meaning of section 501 (c)(9) of the Code 
and will not cause Taxpayer to fail to be an organization described in section 501 (c)(9). 

LAW 

Section 501 (c)(9) of the Code provides for the exemption from federal income tax of 
voluntary employees' beneficiary associations providing for the payment of life, sick, 
accident, or other benefits to the members of such association or their dependents or 
designated beneficiaries if no part of the net earnings of such association inures (other 
than through such payments) to the benefit of any private shareholder or individual. 

Treas. Reg. § 1.501 (c)(9)-1 provides that for an organization to be described in 
section 501 (c)(9), it must be an employees' association; membership in the association 
must be voluntary; the organization must provide for the payment of life, sick, accident, 
or other benefits to its members; and there can be no inurement (other than by payment 
of permitted benefits) to the benefit of any private shareholder or individual. 

Treas. Reg. § 1.501 (c)(9)-3(a) provides that the life, sick, accident, or other benefits 
provided by a voluntary employees' beneficiary association must be payable to its 
members, their dependents, or their designated beneficiaries. Life, sick, accident, or 
other benefits may take the form of cash or noncash benefits. A voluntary employees' 
beneficiary association is not operated for the purpose of providing life, sick, accident, 
or other benefits unless substantially all of its operations are in furtherance of the 
provision of such benefits. Further, an organization is not described in this section if it 
systematically and knowingly provides benefits (of more than a de minimis amount) that 
are not permitted by paragraphs (b), (c), (d), or (e) of this section. 

Treas. Reg. § 1.501 (c)(9)-3(c) provides, in pertinent part, that the term sick and accident 
benefits means amounts furnished to or on behalf of a member or a member's 
dependents in the event of illness or personal injury to a member or dependent. Such 
benefits may be provided through reimbursement to a member or a member's 
dependents for amounts expended because of illness or personal injury, or through the 
payment of premiums to a medical benefit or health insurance program. Sick and 
accident benefits may be provided directly by an association to or on behalf of members 
and their dependents, or may be provided indirectly by an association through the 
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payment of premiums or fees to an insurance company, medical clinic, or other program 
under which members and their dependents are entitled to medical services or to other 
sick and accident benefits. 

Treas. Reg. § 1.501 (c)(9)-4(a) provides, in pertinent part, that no part of the net 
earnings of an employees' association may inure to the benefit of any private 
shareholder or individual other than through the payment of benefits permitted by Treas. 
Reg.§ 1.501(c)(9)-3. Whether prohibited inurement has occurred is a question to be 
determined with regard to all of the facts and circumstances, taking into account the 
guidelines set forth in the regulations. 

ANALYSIS AND CONCLUSION 

From the information provided, it does not appear that the amendment of Trust 
Agreement and the use of Taxpayer's assets to provide health benefits to active 
employees will result in prohibited inurement to a private shareholder or individual other 
than through the payment of health benefits to employees. As described in Treas. Reg. 
§ 1.501 (c)(9)-3, an organization described in section 501 (c)(9) may provide health 
benefits to employees. Accordingly, the transaction will not cause Taxpayer to fail to be 
an organization described in section 501 (c)(9). 

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter. Specifically, this ruling does not address tax consequences of the described 
transaction to any employer who made contributions to Taxpayer. 

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 611 O(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 

Sincerely, 

Janet A. Laufer 
Senior Technician Reviewer 
Health & Welfare Branch 
Office of Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt & Government Entities) 


