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- DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES

DIVISION
MAY 2 0 2015
U.LLL. 408.03-00 T f‘o‘ ﬂA' T2
XXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXX
Legend:
Taxpayer A = XXXXXXXXXXXX
Individual M = XXXXXXXXXXXX
IRA X = XXXXXXXXXXXX
Financial Institution B = XXXXXXXXXXX
Company C = XXXXXXXXXXX
Amount D = XXXXXXXXXXX
Dear xxxxxxxxxxx:

This is in response to your letter dated August 18, 2014, as supplemented by
correspondence dated December 9, 2014, and February 19, 2015, in which you
request a waiver of the 60-day roliover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penality of
perjury in support of your request.

Taxpayer A represents that she received a distribution from IRA X totaling
Amount D. Taxpayer A asserts that her failure to accomplish a rollover within the
60-day period prescribed by section 408(d)(3) was due to an error committed by
Company C.
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Taxpayer A represents that she received a distribution of Amount D on October
7, 2013, as a result of the death of her husband, Individual M, who had IRA X
with Company C. Taxpayer A completed necessary paperwork to make a
trustee—to-trustee transfer of funds in IRA X to be established in Taxpayer A’s
name with Financial Institution B. However, Company C issued a check for
Amount D and mailed it to Taxpayer A. The distribution check of Amount D did
not identify the funds as coming from an IRA account. The distribution check was
stated as a “Redemption Check” and “undirected cash”. At this time Taxpayer A
was also receiving distributions from other non-qualified accounts of Individual M
and believed that the check for Amount D was from a non-qualified account.

Taxpayer A represents that she is aware of the IRA distribution and rollover
rules. Individual M, her husband, had two other IRA accounts from which she
received death distributions and these distributions were rolled over into her IRA
account within the 60-day period.

Taxpayer A further represents that if she had been aware that the distribution
check of Amount D from Company C was from IRA X, she would have rolled it
over into her IRA account. Taxpayer A deposited Amount D into her savings
account and it has not been used for any other purpose.

Based on the facts and representations, Taxpayer A requests that the Internal
Revenue Service (the Service) waive the 60-day rollover requirement with
respect to Amount D.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if-

0] the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
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which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)X(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section
408(d) do not apply to any amount required to be distributed under section
408(a)(6).

Section 408(d)(3)(I) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(l),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example,
in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with her assertion that her failure to accomplish a timely rollover was
due to an error by Company C. In this case, Company C did not make the
trustee-to-trustee transfer of Amount D as Taxpayer A had requested, but mailed
a check to Taxpayer A which she believed was a distribution from a non-qualified
account of Individual M.

Therefore, pursuant to Code section 408(d)(3)(l), the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D from IRA
X. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the
60-day requirement, were met with respect to such contribution, the contribution
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of Amount D into a rollover IRA will be considered a rollover contribution within
the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be
distributed by section 401(a)(9) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you have any questions regarding this letter, please contact XXXXXXXXXXXXX,
XXXXXXXXXX, at xxxxxxxxxxx. All correspondence should be addressed to
SE:T:EP:RA:T:2

Sincerely yours,

/, ol
k-
erri M. Edelman, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose



