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-------,

This email responds to your request for advice dated 6/9/2015. In response to your 
questions:

1. ----- is not eligible to be the TMP of ------- because ----- is not a member-manager as defined in 
Treas. Reg. § 301.6231(a)(7)-2.

2. ------ is not eligible to be ---------- TMP because ------ is not a member-manager as defined in 
Treas. Reg. § 301.6231(a)(7)-2.

3. A Form 872-P signed by ------ would not extend the period to assess the other partners of ---------
unless ------ had authority to the sign for the TMP or was given authority to sign a statute 
extension in a statement signed by the member-manager of -------. ------ does not appear to 
have been granted that authority.

4. The IRS may assess ------ for the tax attributable to the adjustment of the partnership items of ---
------- because the period to assess ------ is open due to individual statute of limitations 
extensions signed by ------.

Under Treas. Reg. § 301.6231(a)(7)-1(b)(1)(i), only a person who was a general partner 
during some of the taxable year may be the TMP of a TEFRA partnership. For LLCs, 
only a member-manager of an LLC is treated as a general partner. Treas. Reg. 
301.6231(a)(7)-2. A member-manager is someone who, alone or together with others, 
has the authority to make management decisions necessary to conduct the business of 
the LLC. Treas. Reg. § 301.6231(a)(7)-2(b)(3). If there are no elected or designated 
member-managers, each member is treated as a member-manager.

According to the LLC agreement, -------- is a CA LLC. Under CA law, if the articles of 
organization of an LLC indicate that the LLC is a manager-managed LLC, then no 
member acting solely in the capacity as a member is an agent of the LLC for purposes 
of its business or affairs and may not bind the LLC. Cal. Corp. Code § 17703.01. If the 
articles of organization do not indicate that the LLC is a manager-managed LLC, then 
every member is an agent of the LLC. Id. Therefore, under CA law all members are 
managers, but only if the LLC agreement does not provide otherwise. 
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In its articles of organization, -------- checked the box to indicate that it is to be managed 
by one manager. On --------- of the LLC agreement, management of -------- is vested in -
--------------------. Therefore, -------- is a manager-managed LLC under CA law and only 
managers have, under CA law, the authority to make management decisions necessary 
to conduct the business of the LLC. Under Treas. Reg. § 301.6231(a)(7)-2(b)(3) in 
order for a person to be a “member-manager” and, thus, qualified to be the TMP of an 
LLC, the person must be a “member of an LLC who, alone or together with others, is 
vested with the continuing exclusive authority to make the management decisions 
necessary to conduct the business for which the organization was formed.” In this case, 
-------- has vested management of itself in --------------, who is also a member of -----------
--------. As -------------- is a member of --------, and the only manager, he is the only 
“member-manager” under Treas. Reg. § 301.6231(a)(7)-2 and, thus, is the only person 
qualified to be the TMP of --------.

Because -------------- is the only person qualified to be the TMP of --------, ----- and ------
are not eligible to be the TMP of --------. Thus, a statute extension signed by ---------------
  would not extend the period to assess other partners of -------- unless ------ was acting 
for the TMP or a person authorized by the partnership in writing to extend the period for 
the other partners. I.R.C. § 6229(b)(1)(B). We have no indication that this is the case. 
However, you have indicated that ------ has signed Forms 872 to extend his personal 
period for assessment. Therefore, ------’s period of limitations for assessment is open 
and the IRS may assess tax attributable to any adjustments to --------’s partnership 
items. See I.R.C. § 6229(b)(1)(A), (3).

Please let me know if you have any questions, or if we can be of further assistance.

Thanks,
-------

---------------
-----------
-------------
-------------------------------
---------------------------
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