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This memorandum responds to your request for assistance.  This advice may not be 
used or cited as precedent.  

ISSUE

Whether a Form 2848, Power of Attorney and Declaration of Representative, should be 
rejected as to a representative who did not personally sign the Declaration of 
Representative and should the Internal Revenue Service (Service) correct the 
Centralized Authorization File? 

CONCLUSION

Yes. Section 601.502(c) of the Statement of Procedural Rules states the representative 
“must” provide the requested declaration.  It is inconsistent with the purposes of the 
Declaration of Representative and impermissible for one representative to sign the 
declaration on behalf of another.  The Form 2848 should be rejected as to a 
representative who did not personally sign the Declaration of Representative and the 
Service should correct the Centralized Authorization File
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BACKGROUND

One of the named representatives on a Form 2848 signed Part II in his own name on 
behalf of the third designated representative.  In signing for the third designated 
representative, the named representative makes no indication that he is signing on that 
other representative’s behalf.  Section 5(a) of Part I of the Form 2848 does not 
authorize a representative to substitute or add other representatives.  The Service 
processed the Form 2848 and all three designated representatives appear on the 
Centralized Authorization File.  The three representatives designated on the Form 2848 
represent many other taxpayers on research credit refund issues.  The revenue agent 
was advised that the third representative who did not personally sign the Form 2848 in 
the present case typically does not personally sign the Form 2848 in other cases either 
because he is often out of the office and relies on one of the other designated 
representatives to sign Part II of the Form 2848 on his behalf.  

You have asked whether the Form 2848 should be rejected as to the third 
representative who did not personally sign the Declaration of Representative and 
whether the Service should correct the Central Authorization File. 
      

LAW AND ANALYSIS

The Service's conference and practice regulations require an individual appearing as an 
advocate to enter an appearance by filing: 

(1) a power of attorney or tax information authorization permitting the holder to 
perform certain acts or to receive confidential tax information, and 

(2) a practice declaration, which is a declaration that the person is recognized to 
practice before the Service.1

Section 601.502(c) of the Statement of Procedural Rules provides:

“(C) Declaration of representative – A recognized representative must attach to the 
power of attorney a written declaration (e.g., Part II of Form 2848) stating the following –

(1) I am not currently under suspension or disbarment from practice before the 
Internal Revenue Service or other practice of my profession by any other 
authority;

(2) I am aware of the regulations contained in Treasury Department Circular No. 230 
(31 C.F.R., part 10), concerning the practice of attorneys, certified public 
accountants, enrolled agents, enrolled actuaries, and others);

                                           
1

Statement of Procedural Rules, 26 CFR §§ 601.502(b), 601.502(c), MICHAEL A. SALTZMAN, IRS PRACTICE 

AND PROCEDURE ¶ 1.09[4] (2d ed. 2012).



POSTF-121991-15 3

(3) I am authorized to represent the taxpayer(s) identified in the power of attorney; 
and 

(4) I am an individual described in § 601.502(b).

If an individual is unable to make such declaration, he/she may not engage in 
representation of a taxpayer before the Internal Revenue Service or perform the acts 
described in §§ 601.504(a)(2) through (6).”2

Part II of the Form 2848, Declaration of Representative, begins with the language:

Under penalties of perjury, by my signature, I declare that:

 I am not currently suspended or disbarred from practice before the Internal   
Revenue Service;

 I am subject to regulations contained in Circular 230 (31 CFR, Subtitle A, 
Part 10), as amended, governing practice before the Internal Revenue 
Service;

 I am authorized to represent the taxpayer identified in Part I for the 
matter(s) specified there;   …

The nature of the written declaration is for the signer to declare, under penalties of 
perjury, his status and that he is subject to the provisions of Circular 230.  The 
declaration’s purpose is defeated by having someone sign the declaration on behalf of 
another. 

Moreover, there is no Internal Revenue Code provision or regulation that authorizes 
someone to sign the Declaration of Representation on behalf of another.3  

Although the rules regarding powers of attorney are directory rather than mandatory in 
their legal effect, Ryan v. Commissioner, T.C. Memo. 1991-49, *11, the Procedural rules 
such as the one involved here are for the protection and administrative convenience of 
the IRS, and not the taxpayer.

Section 601.502(c) states the representative “must” provide the requested declaration.  
It is inconsistent with the purposes of Declaration of Representative and impermissible 
for one representative to sign the declaration on behalf of another.  The Form 2848 
should be rejected as to the representative who did not personally sign the Declaration 
of Representative and the Service should correct the Centralized Authorization File.

Please call ---------------------- if you have any further questions. 

                                           
2

See also MICHAEL A. SALTZMAN, IRS PRACTICE AND PROCEDURE ¶ 1.09[4](b) (2d ed. 2012).

3
Cf. Treas. Reg. § 301.6103(c)-1(e)(4), which provides that a Form 8821 can be executed by any person 

who can obtain returns under I.R.C. § 6103 (e)(1) through (e)(5). An Attorney in fact is listed under I.R.C. 
§ 6103(e)(6).
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