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-------,

This email is in response to your question to --------------on November 9, 2015 about 
whether the IRS can consider new information provided after the expiration of the 
assessment period. As a policy, the Service will consider informal abatement claims 
despite the I.R.C. § 6404(b) limitation that states no claim for abatement shall be filed 
by a taxpayer for any income, estate, or gift tax assessment. See, e.g., IRM 
25.6.1.10.1(2), Requests for Abatement (stating that even though section 6404(b) 
provides that taxpayers have no right to file a claim for abatement in this case, the 
Service will consider a taxpayer’s request for abatement when a taxpayer files an 
amended return showing a decrease in the tax assessed); IRM 4.75.37.9, Informal 
Requests for Abatement of Income Taxes. There is no period of limitations on an 
abatement of an assessment (and section 6404(a)(2) explicitly authorizes abatements 
to be made after the ASED expires); however, special care should be taken with claims 
made after the ASED because the tax cannot be reassessed if it is determined that the 
decrease in tax is erroneous. See IRM 25.6.1.10.1.2, Assessment after the Assessment 
Statute Expiration Date (ASED).

Please let me know if you have any additional questions or concerns.

Best,
----------------------

----------------------
-------------
--------------------
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