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201610024 

This is in response to your request dated April 23, 2014, as supplemented by 
correspondence dated November 5, 2014, June 1, 2015, and November 19, 
2015, in which you request, through your authorized representative, a waiver of 
the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal 
Revenue Code (the "Code"). 
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The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested. 

Taxpayer A represents that she received a distribution equal to Amount 1 from 
IRA B, an individual retirement account under section 408(a) of the Code, which 
was maintained by Financial Institution E. Taxpayer A asserts that her failure to 
accomplish a rollover of Amount 1 within the 60-day period prescribed by 
408(d)(3)(A) was due to a miscommunication with Company D and the fact that 
she was unaware the distribution had occurred. 

In 2008, Taxpayer A consulted with an official at Company D about the possibility 
of establishing a rollover IRA that would invest in Fund C. After Company D 
obtained an IRA custodian for Taxpayer A's investment, Taxpayer A rolled over 
cash distributed from her IRA to IRA B, which was maintained by Financial 
Institution E. The cash was used to invest in Fund C in an amount equal to 
Amount 1. Taxpayer A paid Company D an annual fee to manage her 
investment, and Company D advised Taxpayer A regarding any payment of fees 
to Financial Institution E. 

On November 29, 2012, Taxpayer A received a bill from Financial Institution E for 
the current fee and fees that were past due. However, Taxpayer A did not pay 
these fees as she believed that, given the fees paid to Company D and her prior 
experience with Company D, Company D was handling all aspects of her 
investment in Fund C. Subsequently, Taxpayer A received a distribution from 
Financial Institution E, which liquidated IRA B by distributing Amount 1. 
Taxpayer A was confused, however, because she did not receive a check from 
Financial Institution E. 

In 2014, Taxpayer A received a Form 1099-R that reported the distribution as 
taxable. Taxpayer A represents that she has not used Amount 1 for any other 
purpose. Taxpayer A provided correspondence from an IRA custodian, Financial 
Institution F, that it will hold Amount 1 in an IRA. 

Based on the above facts and representations, Taxpayer A requests that the 
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of 
Amount 1 from IRA Band that she be given 60 days from the date of a favorable 
letter ruling to roll over the distribution of Amount 1 into another IRA. 

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72. 

Section 408(d)(3) of the Code provides the rules applicable to IRA rollovers. 
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply 
to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if: 

(i) the entire amount received (including money or any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after 
the day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into 
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible 
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(8) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) 
from an IRA which was not includible in gross income because of the application 
of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section 
408( d) do not apply to any amount required to be distributed under section 
408(a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary of the Treasury may 
waive the 60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) 
where the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that 
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 
408( d)(3)(1). 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-41.R.B. 359 (January 27, 2003), provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement 
pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant 
facts and circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; 
(2) inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 
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The Service has the authority to waive the 60-day rollover requirement where the 
individual failed to complete a rollover to another IRA within the 60-day rollover 
period because of one of the factors enumerated in Rev. Proc. 2003-16; for 
example, errors committed by a financial institution, death, hospitalization, postal 
error, incarceration, and/or disability. 

The information and documentation submitted are consistent with Taxpayer A's 
assertion that the failure to accomplish a rollover within the 60-day period 
prescribed by 408( d)(3)(A) of the Code was due to a miscommunication with 
Company D and the fact that she was unaware the distribution had occurred. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service waives the 
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1, and 
Taxpayer A has 60 days from the issuance of this letter ruling to complete the 
rollover of Amount 1 to an IRA. 

Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-
day requirement, will be met with respect to the contribution of Amount 1, such 
contribution will be considered a rollover contribution within the meaning of 
section 408(d)(3). 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed by section 408(a)(6) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 O(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling 
is being sent to your authorized representative. 
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If you wish to inquire about this ruling, please contact at 
Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T1. 

Enclosures: 
Notice of Intention to Disclose 
Deleted copy of this letter 

cc: 

Sincerely yours, 

~A.uJ~ 
Carlton A. Watkins, Manager 
Employee Plans Technical Group 1 


