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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance. This advice may not 
be used or cited as precedent. 

ISSUES 

(1) Are reimbursements of section 213(d) medical expenses to an employee from a 
health flexible spending arrangement (health FSA) provided in a section 125 
cafeteria plan included in an employee’s gross income under section 105(b) if 
any section 213(d) medical expenses of any employee are not substantiated in 
accordance with proposed regulation § 1.125-6(b)?  

 
(2) Will expenses be considered properly substantiated if employees self-certify 

expenses, if the plan substantiates only some expenses “sampling”, if only 
amounts over a certain level (i.e., de minimis amounts) are substantiated, if 
charges with favored providers are not required to be substantiated, or if 
dependent care expenses are reimbursed before the expenses are incurred? 

CONCLUSION 

Reimbursements of section 213(d) medical expenses to an employee from a health 
FSA provided in a section 125 cafeteria plan are included in the gross income of such 
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employee if any expense of any employee reimbursed by the health FSA is not fully 
substantiated including if any expenses below a certain threshold are not substantiated.  
 
If a section 125 cafeteria plan does not require an independent third party to fully 
substantiate reimbursements for medical expenses (for example, by permitting self-
certification of expenses, “sampling” of expenses, or certification by favored providers), 
does not require substantiation for medical expenses below certain dollar amounts, or 
does not substantiate reimbursements for dependent care assistance expenses, then 
the plan fails to operate in accordance with the substantiation requirements of Prop. 
Reg. § 1.125–6(b) and is not a cafeteria plan within the meaning of section 125. 
Therefore, the amount of any benefits that any employee elects under the cafeteria plan 
must be included in gross income and is wages for Federal Insurance Contributions Act 
(FICA) and Federal Unemployment Tax Act (FUTA) purposes subject to withholding.  
 
In addition, an employer may not exclude reimbursements of dependent care expenses 
from an employee’s gross income if any expenses of any employee under the 
dependent care assistance program are not substantiated after the expense has been 
incurred.1  

FACTS 

Situation 1. An employer provides a section 125 cafeteria plan with a health FSA that 
reimburses section 213(d) medical expenses incurred by employees. The plan only 
reimburses section 213(d) medical expenses that are substantiated by information from 
a third party that is independent of the employee and the employee’s spouse and 
dependents. In addition, the information from the third party describes the service or 
product, the date of service or sale, and the amount of the expense. 
 
In addition, the plan reimburses expenses based on information from an independent 
third party such as an “explanation of benefits” from an insurance company. The plan 
requires that information from the independent third party include (i) the date of the 
section 213(d) medical care, and (ii) the employee’s share of the cost of the medical 
care (that is, coinsurance payments and amounts below the deductible). The plan also 
requires the employee to certify that any expense paid by the plan has not been 
reimbursed by insurance or otherwise and that the employee will not seek 
reimbursement from any other plan covering health benefits.2  
 
Lastly, the plan provides debit cards that can be used to reimburse section 213(d) 
medical expenses that meet the requirements of Prop. Reg. § 1.125-6 (c), (d), (e), and 
(f).  
 
Situation 2. Self-certification. Instead of only reimbursing expenses that are 
substantiated as described in Situation 1, the plan also reimburses employees for 

 
1 See Prop. Reg. § 1.125–6(b)(2) and Notice 2006–69, 2006-31 IRB 107, 109. 
2 See Prop. Reg. § 1.125-6(b)(3)(ii). 
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medical expenses for which an employee only submits information describing the 
service or product, the date of service or sale, and the amount of the expenses, but 
does not provide a statement from an independent third party (either automatically or 
after the transaction) to verify the expenses. Further, the plan does not substantiate 
debit card charges (including charges that are not auto-substantiated3 expenses for 
recurring medical expenses incurred at certain providers that match the amount, 
medical care provider, and time period of previously approved expenses) with a 
statement from an independent third party. 
 
Situation 3. Sampling. In addition to reimbursing expenses that are substantiated as 
described in Situation 1, the plan reimburses all charges to the debit card and only 
requires substantiation of a random sample of otherwise unsubstantiated charges to the 
debit card (that is, charges that are not auto-substantiated) through third-party 
information describing the service or product and the date of the service or sale. 
 
Situation 4. De minimis. In addition to reimbursing expenses that are substantiated as 
described in Situation 1 or expenses that are auto-substantiated, if a charge to the debit 
card is less than a specified dollar amount, the plan does not require substantiation of 
the charge to the debit card through additional third-party information describing the 
service or product and the date of the service or sale.  
 
Situation 5. Favored providers. In addition to reimbursing expenses that are 
substantiated as described in Situation 1 or expenses that are auto-substantiated, if a 
charge to the debit card is from certain dentists, doctors, hospitals or other health care 
providers, the plan does not require substantiation of the charge to the debit card 
through additional third-party information describing the service or product and the date 
of the service or sale.  
 
Situation 6. Advance Substantiation for Dependent Care Assistance Program. An 
employer provides a section 125 cafeteria plan with a dependent care assistance 
program under section 129 that reimburses dependent care expenses incurred by 
employees. The plan allows employees to submit a form in advance of receiving the 
dependent care, attesting to the amount of dependent care expenses they will incur in 
the upcoming year. The plan requires employees to notify the plan sponsor if their 
dependent care situation changes and they will not incur the amount of qualified 
dependent care expenses to which they attested for that year. The employee is 
automatically reimbursed every pay period a pro rata amount of the amount of 
dependent care assistance expenses to which the employee attested.  
 

 
3 The term auto-substantiated refers to medical expenses that may be approved without additional 
substantiation under Prop. Reg. § 1.125-6(e)(4) Certain recurring medical expenses. This method of 
substantiation allows a payment of a recurring expense that is for a medical expense incurred at certain 
providers that matches the amount, medical care provider, and time period of previously approved 
expenses to be automatically substantiated.  
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LAW AND ANALYSIS 
 
Section 61(a)(1) of the Internal Revenue Code and Treas. Reg. § 1.61-21(a)(3) provide 
that, except as otherwise provided in subtitle A, gross income includes compensation 
for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar items. 
In general, under section 105(b), an employee may exclude amounts received through 
employer-provided accident or health insurance if those amounts are paid to reimburse 
expenses incurred by the employee for medical care (of the employee, the employee’s 
spouse, or the employee’s dependents, as well as children of the employee who are not 
dependents but have not attained age 27 by the end of the taxable year) for personal 
injuries and sickness.  
 
In general, under section 129, an employee may exclude amounts received through a 
dependent care assistance program if those amounts are paid to reimburse dependent 
care assistance expenses incurred by the employee. Section 129(e)(9) generally 
requires identifying information of the dependent care service provider to be included in 
the employee’s tax return for the amounts to be excluded under section 129.  
 
Sections 3101 and 3111 impose FICA taxes on “wages,” as defined in section 3121(a), 
with respect to “employment,” as that term is defined in section 3121(b). “Wages” is 
defined in section 3121(a) for FICA purposes as all remuneration for employment, with 
certain specific exceptions. Section 3121(b) defines the term "employment" as any 
service, of whatever nature, performed by an employee for the person employing him, 
with certain specific exceptions.  
 
Section 3301 imposes FUTA taxes on wages paid with respect to employment. The 
general definitions of the terms “wages” and “employment” for FUTA tax purposes are 
similar to the definitions for FICA tax purposes. See section 3306(b) and (c).  
 
Section 3402(a), relating to federal income tax withholding, generally requires every 
employer making a payment of wages to deduct and withhold upon those wages a tax 
determined in accordance with prescribed tables or computational procedures. The term 
“wages” is defined in section 3401(a) for federal income tax withholding purposes as all 
remuneration for services performed by an employee for his employer, with certain 
specific exceptions. 
 
Amounts excluded from gross income under section 105(b) are also excluded from 
wages subject to income tax withholding under section 3401. In addition, amounts paid 
to reimburse expenses incurred by the employee for medical care (of the employee, the 
employee’s spouse, or the employee’s dependents, as well as children of the employee 
who are not dependents but have not attained age 27 by the end of the taxable year) for 
personal injuries or sickness are excepted from wages for FICA and FUTA tax purposes 
under sections 3121(a)(2) and 3306(b)(2), respectively.  
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Section 3121(a)(5)(G) provides an exception from FICA wages for any payment to or on 
behalf of an employee under a cafeteria plan (within the meaning of section 125) if such 
payment would not be treated as wages without regard to such plan and it is reasonable 
to believe that (if section 125 applied for purposes of section 3121) section 125 would 
not treat any wages as constructively received. Section 3306(b)(5)(G) contains a similar 
exception from wages for purposes of FUTA tax.  
 
Treas. Reg. § 1.105-2 provides that the exclusion under section 105(b) does not apply 
to amounts a taxpayer would be entitled to receive whether or not the taxpayer incurs 
expenses for medical care. 
 
Section 125 allows an employer to establish a cafeteria plan that permits an employee 
to choose among two or more benefits, consisting of cash (generally, in the form of 
salary reduction) and qualified benefits, including accident or health coverage. 
Section 125 provides that the amount an employee contributes to the plan on a pre-tax 
basis through salary reduction that is applied to purchase the coverage is not included 
in gross income, even though it is available to the employees and the employee could 
have chosen to receive cash instead. If an employee elects to participate in a health 
FSA on a pre-tax basis through salary reduction under a section 125 cafeteria plan, the 
value of the coverage by the health FSA is excludable from gross income under section 
106 as employer-provided accident or health coverage, and the amounts reimbursed for 
section 213(d) medical expenses are excludable from gross income under 
section 105(b) as amounts reimbursed for section 213(d) medical expenses. If an 
employee elects to participate in a dependent care assistance program paid for through 
salary reduction under a section 125 cafeteria plan, the dependent care assistance 
program benefits are excludable from gross income under section 129. 
 
Prop. Reg. § 1.125–1(c)(7)(ii)(G) provides that a failure to comply with the 
substantiation requirements of Prop. Reg. § 1.125–6 results in a failure of the cafeteria 
plan to operate in accordance with section 125 and the Proposed Treasury Regulations 
thereunder. In general, a cafeteria plan that fails to operate in accordance with these 
requirements is not a cafeteria plan and employees’ elections between taxable and 
nontaxable benefits result in gross income to the employees.  
 
Prop. Reg. § 1.125–6(b)(2) provides that all claims for reimbursement must be 
substantiated. Prop. Reg. § 1.125–6(b)(2) provides that “[s]ubstantiating only a 
percentage of claims, or substantiating only claims above a certain dollar amount, fails 
to comply with the substantiation requirements of § 1.125–1 and this section.” See also 
Treas. Reg. § 1.105–2; Rev. Rul. 2003–43, 2003–21 IRB 935 (holding that sampling 
techniques do not satisfy the substantiation requirements). Prop. Reg. § 1.125–6(b)(3) 
provides that all claims for reimbursement must be substantiated by an independent 
third party and may not be self-substantiated.  
 
Specifically, Prop. Reg. § 1.125–6(b)(3) provides that “[a]ll expenses must be 
substantiated by information from a third party that is independent of the employee and 
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the employee’s spouse and dependents.” All amounts paid under a health FSA that 
permits self-substantiation are included in gross income, including amounts that are 
reimbursed for medical expenses, whether or not substantiated. See Notice 2006–69, 
2006–31 IRB 107, 109 (holding that self-certification does not satisfy the substantiation 
requirements).  
 
Flexible spending arrangements for dependent care assistance must follow the 
substantiation rules applicable to health FSAs. Prop. Reg. § 1.125–6(g) provides 
additional rules for reimbursing dependent care assistance through a debit card. If an 
employee submits the dependent care expenses to the employer through a debit card, 
these expenses must be substantiated by providing a statement from the dependent 
care provider substantiating the dates and amounts for the dependent care services 
provided.  
 
Prop. Reg. § 1.125–6(a)(4) provides that reimbursements of dependent care expenses 
may not be reimbursed before the expenses are incurred. Dependent care expenses 
are incurred when the care is provided and not when the employee is formally billed or 
charged for (or pays for) the dependent care. 
 
Prop. Reg. § 1.125–6(b)(4) provides that reimbursing expenses before the expense has 
been incurred or before the expense is substantiated fails to satisfy the substantiation 
requirements of Treas. Reg. § 1.105–2, Prop. Reg. § 1.125–1 and Prop. Reg. § 1.125–
6(b)(4). 
 
DISCUSSION 
 
In Situation 1, the substantiation of all claims complies with the requirements of 
section 105(b) and the proposed regulations under section 125 including the 
substantiation requirements under Prop. Reg. § 1.125–6(b). Nothing in the way the plan 
substantiates the claims will prevent the employer from excluding the amounts 
reimbursed from the employee’s income and wages for FICA and FUTA tax purposes. 
 
In Situation 2, the self-certification of claims that are not otherwise substantiated does 
not ensure that every claim be substantiated. Because the plan does not limit 
reimbursements or payments of claims to medical expenses that are substantiated, the 
plan does not satisfy the cafeteria plan substantiation requirements under section 125. 
See Prop. Reg. § 1.125–6(b) requiring substantiation for all claims, regardless of the 
amount, and Prop. Reg. § 1.125–6(b)(3) prohibiting self-substantiation of medical 
expenses. See also Notice 2006–69, 2006–31, IRB 107 providing that all amounts paid 
under a health FSA plan that allows self-substantiation of medical claims are included in 
gross income.  
 
In Situation 3, the sampling technique does not ensure that every claim is substantiated. 
Because the plan does not limit reimbursements or payments of claims to medical 
expenses that are substantiated, the plan does not satisfy the cafeteria plan 
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substantiation requirements under section 125. See Prop. Reg. § 1.125–6(b) requiring 
substantiation for all claims, regardless of the amount and Rev. Rul. 2003–43 holding 
that sampling techniques do not satisfy the substantiation requirements.  
 
In Situation 4, the plan does not require employees to substantiate charges to the debit 
card for claims below a dollar threshold. Because the plan does not limit 
reimbursements or payments of claims to medical expenses that are substantiated 
(including expenses that are auto-substantiated), the plan does not satisfy the cafeteria 
plan requirements for substantiation under section 125. See Prop. Reg. § 1.125–6(b) 
requiring substantiation for all claims, regardless of the amount.  
 
In Situation 5, the plan does not require employees to substantiate charges to the debit 
card from certain dentists, doctors, hospitals, or other health care providers. Because 
the plan does not limit reimbursements or payments of claims to medical expenses that 
are substantiated (including expenses that are auto-substantiated), the plan does not 
satisfy the cafeteria plan requirements for substantiation under section 125. See Prop. 
Reg. § 1.125–6(b) requiring substantiation for all claims, regardless of the amount. 
 
In Situation 2, Situation 3, Situation 4, and Situation 5, the plan fails to satisfy the 
requirement to substantiate medical expenses. Reimbursements for unsubstantiated 
medical expenses under the cafeteria plan are not excludable from gross income under 
section 105(b). Therefore, in Situation 2, Situation 3, Situation 4, and Situation 5 all 
reimbursements made during the year, including amounts paid to reimburse 
substantiated medical expenses, are included in the gross income of the employees. 
 
In Situation 6, all claims for payment or reimbursement of the employee’s dependent 
care assistance program are not substantiated because they are claimed in advance 
without additional verification. Because the plan does not limit reimbursements or 
payments of claims to dependent care assistance expenses that have been incurred or 
substantiated, the plan does not satisfy the requirements of section 129 and does not 
satisfy the cafeteria plan requirements of section 125. Therefore, the reimbursements 
for dependent care assistance expenses are not excludable from gross income under 
section 129, and all payments made during the year under the dependent care 
assistance program are included in the gross income and wages of the employees for 
FICA and FUTA tax purposes.  
 
Further, in Situation 2, Situation 3, Situation 4, Situation 5, and Situation 6, failure to 
comply with the substantiation requirements of Prop. Reg. § 1.125–6(b) results in the 
failure to operate in accordance with its written plan or the failure to operate in 
accordance with section 125 and Prop. Reg. § 1.125–1(c)(7)(ii)(G). 
 
Please call (202) 317-6700 if you have any further questions. 
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