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The Honorable Jamaal Bowman, EdD 
Member, U.S. House of Representatives 
6 Gramatan Avenue, Suite 205 
Mount Vernon, NY  10550 

Attention: ------------------- 

Dear Representative Bowman: 

I’m responding to your December 5, 2023 inquiry on behalf of your constituent,  
----------------------------. Your constituent asked if it was possible to retrieve unused funds 
in a transportation flexible spending account. She explained that COVID-19 first 
prevented her from commuting and then changed her commuting routine such that she 
no longer has reimbursable commuting expenses.  

For purposes of responding to your inquiry, we assume that what your constituent refers 
to as a transportation flexible spending account are amounts of qualified transportation 
fringe benefits received through compensation reduction agreements. Qualified 
transportation fringe benefits are not qualified benefits under a Section 125 cafeteria 
plan and are not part of a flexible spending account.  

As we will explain below, funds designated as qualified transportation fringe benefits 
must be used on qualifying commuting activity and cannot be refunded to an employee 
for any other reason.  

Generally, we cannot provide binding legal advice to taxpayers unless they request a 
private letter ruling as described in Revenue Procedure 2023-1, 2023-1 I.R.B. 1. 
However, I can provide the following general information on qualified transportation 
fringe benefits under Section 132(f) of the Internal Revenue Code (Code). 

Section 61(a)(1) of the Code provides that gross income means all income from 

whatever source derived, including compensation for services, including fees, 
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commissions, fringe benefits, and similar items. Therefore, we consider a fringe benefit 
provided by an employer income to an employee unless another section of the Code 

specifically excludes it from gross income. Section 132(a)(5) generally provides that 
gross income does not include any fringe benefit that constitutes a qualified 
transportation fringe. 

 
Section 132(f)(1) defines qualified transportation fringes to include: transportation in a 
commuter highway vehicle between the employee's residence and place of 

employment, any transit pass, and qualified parking. 
 
According to Section 132(f)(2), the amount of qualified transportation fringe benefits that 

an employer provides to an employee that can be excluded from gross income cannot 
exceed a maximum monthly dollar amount adjusted for inflation. The adjusted maximum 
monthly excludable amount for 2023 is $300 per month for qualified parking and $300 

for transit passes and van pooling. An employee can be provided both benefits for a 
total of $600 per month. 
 

An employer may provide qualified transportation fringes as a supplement to an 
employee’s compensation, either in kind or through a bona fide reimbursement 
arrangement, as described in Section 1.132-9, Q/A-16 of the Treasury Regulations.  

 
Additionally, Section 132(f)(4) provides that employers may provide qualified 
transportation fringes through compensation reduction agreements. In a compensation 

reduction agreement, employees may designate a portion of the amount they otherwise 
would receive as compensation to fund qualified transportation fringe benefits provided 
by their employer. The compensation reduction is excluded from an employee’s income 

and wages for federal tax purposes if the employee uses the compensation reduction 
amount exclusively to fund qualified transportation fringe benefits.  
 

According to Section 1.132-9 Q/A-11 through 15, an employee may cancel a 
compensation reduction agreement at any time during the year as long as the 
cancellation is made before the employee is able to currently receive the compensation 

and before the beginning of the period the qualified transportation fringe will be 
provided.  
 

According to Section 1.132-9, Q&A 14(d), the regulations specify that amounts set aside 
under a compensation reduction agreement are not refundable other than by payment 
of another qualified transportation fringe under the employer’s plan.  

 
According to Section 1.132-9, Q&A 15, when an employee elects to reduce their 
compensation for a month by an amount that exceeds the qualified transportation fringe 

benefits actually provided in that month, the employer may apply this excess towards 
qualified transportation fringe benefits in subsequent months.  
 

Additionally, an employee is permitted to use the unused amounts for other qualified 
transportation fringe benefits offered under the employer’s plan, such as qualified 
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parking, as long as the fringe benefits satisfy all other requirements outlined in Section 
1.132-9 of the regulations and the unused amounts do not exceed the maximum 

monthly limitation for the respective qualified transportation fringe benefit. 
 
According to Section 1.132-9(b) Q/A-16, cash reimbursements by an employer to an 

employee for expenses related to qualified parking must be made under a bona fide 
reimbursement arrangement that satisfies substantiation requirements. However, 
according to Section 1.132-9(b) Q/A-18, there are no employee substantiation 

requirements in the case of transit passes.  
 
We hope this information is helpful. If you have any questions, please contact me or ----------
----------------------, general attorney, of my staff at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 

 
 
 

Jason Healey 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
Office of the Associate Chief Counsel 

(Employee Benefits, Exempt Organizations, 
and Employment Tax) 

 


