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DISCLOSURE STATEMENT

This advice constitutes return information subject to I.R.C.
§ 6103. This advice contains confidential information subject to
attorney-client and deliberative process privileges and if prepared
in contemplation of litigation, subject to the attorney work
product privilege. Accordingly, the Examination or Appeals
recipient of this document may provide it only to those persons
whose official tax administration duties with respect to this case
require such disclosure. In no event may this document be provided
to Examination, Appeals, or other persons beyond those specifically
indicated in this statement. This advice may not be disclosed to
taxpayers or thelr representatives.

This advice is not binding on Examination or Appeals and is
not a final case determination. Such advice is advisory and does
not resclve Service position on an issue cor provide the basis for
closing a case. The determination of the Service in the case is to
be made through the exercise of the independent judgment of the
office with jurisdiction over the case.

The purpose of this memorandum is to provide further advice on
the following issue that was discussed during meetings held in
Baltimore, Maryland on February 24, 25, and 26, 19995,

ISSUE

rs the [ < .bjoct to tax under I.R.C.

§ 527 for expenses that it incurs in communications with its
membership in which it endorses a candidate for public office?
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CONCLUSION

The plain language of I.R.C. § 527(f) suggests that
communications with members endorsing a candidate for public cffice
is an exempt function under section 527{e) (2), and therefore
taxable. However, in - Sl e
regarding section 527, HOISICL)

and FECA. The Service ruled that when such regulations were
issued, they would be prospective. The FECA laws do not treat the
expenses associated with communications between a membership
organization and its membership advocating the election of a
candidate as unlawful political expenditures. Therefore, in the
absence of regulations that suggest a different conclusion, such
expenses should not be taxed under section 527. However, only
those expenses relating to communications with members of the -
should not be taxed. The costs of any mailings and any other
communications made to any other persons are subject to tax.

FACTS

rhe | - - oro:nizacion exempt
from tax as a civic organization under I.R.C. § 501(c)(4). The
Bl s scated exempt ﬁuriose is to promcte

Unlike an organization exempt

from tax under section 501(c) (3), | lMray engage in political or
lobbying activities without losing its exempt status.

formed a subocrganization called the

for the purpose of lobbying to support
rights and to counter the recent push for laws h

As stated above, | a2y engage

in lobbying and political activities without lesing its exempt
status under section 501(c)4). However, under I.R.C. § 527, -is
subject to tax on certain types of expenditures made in connection
with political activities. The political activities for which
's expenditures may be taxed are called "exempt functions" and

are defined in section 527 (e) (2). Section 527{e) (2) defines
"exempt function” as:

[Tlhe function of influencing or attempting to influence
the selection, nomination, election, or appointment of
any individual to any Federal, State, or local public
office or office in a pclitical organization




CC:SER:IDD:IND:TL-N-1102-9%2 rcage 3

Under section 527, -may, without incurring tax under
section 527(f), promote the exempt function activities described
above through a separate political organization known as a
political action Committes (PAC). 1In order to engage in such
exempt activities, |l formed a PAC known as the

ﬁ The activities of a PAC are funded by separate
contributicns made (usually by -'s members) to the PAC. So long
as the activities directly associated with attempting to influence
the election of a political candidate are conducted by I no tax
1s incurred under section 527.

During the course cof the IRS' examination of -s 1120P0OL for
the years | and I, political expenditures incurred by [JJi}
were examined. During the course of that examination it has been
determined that -, through -, incurred a substantial amount of
postage and printing expenses in communicating with its membership
concerning candidates in elections for public office. These
communications took the form of specific endorsements of candidates
that supported the [ s goals and policies. The question that
EPEO has raised is whether these expenses are direct expenses
associated with an exempt function, and, thus, taxable under
section 527(f).

DISCUSSTION

The issue under consideration in this memorandum is whether
B i subject to tax under section 527 (f) on expenses it
incurred in communicating with members adveocating the election of
candidates for public office. As stated below, it is concluded
that _should not be taxed on the costs of such
communications with its members.

The issue in this case turns on whether communications with a
membership organization's cwn membership body in which endorsements
of candidates in elections for public office are made, constitute
"exempt functions" under section 527 ({e) {2). As stated above, an
exempt function is the functicn of "influencing or attempting to
influence the selection, nomination, election or appointment"” of a
candidate for public office. I.R.C. § 527(e}(2). The act of
endorsing a candidate for public office can only be interpreted as
an attempt to influence the election of a candidate for public
cffice. Therefore, based upcn the plain meaning of the statute,

is engaging in a taxable exempt function activity when it
endorses a candidate for public office to its membership. However,
as explained below, that is not the end of the matter.
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Section 527 was adopted, effective for taxable years beginning
after December 31, 1974, in section 10({a) of Puklic Law 93-625 (88
Stat. 2116). Regulations interpretd section 527 were proposed on

41 FR 51840) . MO

The dispute concerned whether the scope cf the term "exempt
functions" under section 527 should be consistent with the
political activities regulated by certain amendments that were made
in 1976 to the Federal Election Campaign Act of 1%71. The
disagreement between the Service and Treasury's Assistant Secretary
for Tax Policy is described in a memorandum dated August 22, 1980,
which transmitted Treasury Decision 7744 to the Treasury Department
for final approval. Based on a statement made by Representative
Ullman during debates over the FECA amendments, the Assistant
Secretary believed Congress intended that the scope of political
activities taxed by section 527 should be consistent with FECA. In
other words, if FECA permitted the political activity engaged in by
a2 tax exempt entity, the Assistant Secretary believed that section
527 should not apply to expenses relating to that activity. The
statement Ffrom the debates over FECA which was relied upon by the
Assistant Secretary is as follows:

The tax-writing committees in connection with the
enactment of section 527 of the Internal Revenue Code,
understood that those particular categories [those
permitted under the Campaign Act of 1876] of expenditures
would not be subject to tax under section 527, when made
by labor unions exempt under section 501 (c) {5) of the
Internal Revenue Code or when made by trade associatiocons
exempt under section 501(c) (6)of the Internal revenue
Code.

Notably, Representative Ullman did not mention crganizaticns
exempt from tax under section 501(c) (4} in his statement concerning
the limitations as "understood" by the tax writing committees.

Also notably, those limitations mentioned by Mr. Ullman nevexr made
it to the final statutory language adopted by Congress, nor are
those or any other limitations referred to in Senate Report No. 93-
1357 and Conference Report 93-1642, the legislative history to the
legislative act in which section 527 was adecpted.
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+ (0)(5)(DP)

the final regulations reserved a section for the future adoption of
regulations on political activities not governed by FECA and state
election laws. The Treasury Decision provided that when adopted,
those regulations would be prospective if adverse to the parties
affected. At the present time, almost twenty years later, such
regulations have not been adopted or prcposed.

In the absence of regulaticns, the plain language of a statute
is still the law and may be enforced. Pittway Corporation v.
United States, 102 F.3d 932 (7*" Cir. 1996). Clearly, the plain
language of the statute (section 527) describes as exempt functions
any activity involving the influencing or attempt to influence the
electicn of a candidate for public cffice. Furthermore, the
legislative history to section 527 makes no mention whatscever of
any intent to limit the scope of exempt functicns by the provisions
of FECA. Moreover, the purpcose of FECA is totally different from
the purpose of section 527 (f). The purpcse ¢f the FECA limitations
on for profit and not for profit corporate activity is to prevent
large accumulations of wealth from affecting federal elections.
The purpose of section 527 (f) is to subject tax exempt entities tc
tax on income used for activities that do not further a social
goal.

Although there is authority for enforcing the plain language
of a statute in the absence of regulations which interpret the
statute, I do not recommend that such a position be taken in this
case. I make this recommendation because the Service has stated
(in Treasury Decisicn 7744) that any regulations governing the
relationship between FECA and section 527 will be prospective.
Thus, it would be fundamentally unfair to apply the plain language
of the statute, even though it appears to apply tc communications
to JJf s membership advocating the election of candidates for
public office and the legislative history to section 527 does not
provide otherwise.

Although, I do not recommend that you apply the plain language
of section 527 in the absence of regulations, it is appropriate to
make a determination whether |} s advocacy communications
really were the type of communications permitted by FECA. If the
communications did not fall within the scope cf communications
permitted by FECA, it is permissible to tax the expenses assoclated
with those communications under section 527,
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The FECA provisions applicable in this case are found at 2
17.8.C. §§ 441b(b) (2) and(b) (4) (C). Under those sections, a
membership organization such as the -may engage 1in
communications with its membership to solicit funds for a separate
segregated fund used for political purposes (PAC)Yand for any cother
matter. See, Federal Election Commission v. Naticnal Right to Work
Commission, 501 F. Supp. 422, 431 (D.D.C. 1980). Thus, it is
permissible under the FECA laws for a membership organization to
advocate to its membership the election of a candidate.! However, a
membership organization is not permitted under law to advocate the
celection of a candidate to anyone other than its membership.

Generally speaking, in order to pe considered a "member" of a
membership organization, the organization must allow members its
corporate charter or regulations and the perscn claiming membership
must satisfy all of the organization's requirements for membership.
Federal Election_Commission v. National Right to Work Committee,
450 U.S. 197 (1982). A person is not a member, simply because he
may have supported the organization in the past with contributions.
Accordingly, in order to determine whether |l s communications
satisfied the requirements cf FECA, you must determine the category
of individuals that received the communicaticns from B o
must also determine Il s requirements for membership and verify
that -'s charter, regulations, or other formal documents allow
mempers. In addition, I reccmmend that you determine the rights
associated with membership, i.e., does a member have the right to
vote for -'s officers, etc. After the foregoing infeormation is
optained, I will be in a better position to determine whether
B : cormunications met the requirement of FECA.

1T note that during ocur meetings we discussed at length, the

provision of the FECA laws requiring that mempership
organizations report to the commission mempership communication
expenses of greater than $2,000.00 relating to the election of a
candidate. In a discussion that I had on March 12, with
B - 1:v specialist for the Federal Election Commission
M [ s advised that the purpose of this disclosure
was not to regulate in any way such eXpenses. The purpose of the
disclosure according to |IJISYSNEEN vas so that the general public
could have access to information concerning membership
organizations' political activities. Due toO the uncertainty in
this area, I do not recommend that these expenses be taxed until
final regulations permit us to do so. The contact that I made
was a third party contact under the new section 7602 ({(c).
Accordingly, please complete the necessary disclesure form, as I
do not have any of those forms available.
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Please note that, due to the sensitivity of this matter, I am
forwarding this memorandum to the Cffice of Assistant Chief Counsel
(Field Service) under Chief Counsel's Significant Advice Review
Program. According to the Program, Field Service has 10 working
days in which to either accept or reject the advice. Thus, please
do not take any action in response to this memorandum until Field
Service provides a response. Meanwhile, if you wish tc discuss
this matter, please contact me at (317) 226-6610.

RCNALD T. JORDAN
Special Litigation Attorney

cc: Ross E. Springer, District Counsel
cc: Roy Allison, Asst. Regional Counsel (TL)
cc: Assistant Chief Counsel (Field Service) CC:DOM:FS




