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This memorandum responds to several questions that you asked us about the section 
6676 penalty. 
 
Issues:  
 
1. Does the IRC section 6676 penalty apply to refund claims made on Form 1040 and 
Form 1040X and does it matter whether the Service has paid the claim? 
 
2.  Does the nature of the item to which the excessive amount is attributable have any 
bearing on the penalty? 
 
3.  Is the section 6676 penalty subject to deficiency procedures? 
 
4.  Are there any specific taxpayer notifications required for the penalty to apply? 
 
5.  Does the ‘reasonable basis’ exception to the section 6676 penalty have the same 
general meaning as the reasonable basis exception to negligence found in Treas. Reg. 
1.6662-3(b)(3)? 
 

Conclusions: 
 
1.  A section 6676 penalty may apply to a refund claim made on a Form 1040 only when 
that refund claim is based on erroneously-claimed refundable credits other than the 
Earned Income Credit.  This is so regardless of whether the Service has paid the refund 
claimed on the original return.   
 
When erroneous claims for refund or credit are made on amended returns, the section 
6676 penalty may apply if the refund or credit claimed is not paid or allowed.  If the 
refund or credit is paid or credited to the taxpayer and is later determined to be 
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erroneous, a section 6676 penalty may apply only if the refund claim is based on 
erroneously-claimed refundable credits other than the Earned Income Credit.  
Otherwise, an underpayment will result and will be subject to a section 6662 or 6663 
penalty.  If the limitations period on assessing a penalty on the underpayment has 
expired, however, the section 6676 penalty may apply. 
 
2.  The nature of the item resulting in an excessive amount claimed will make a 
difference as to whether the section 6676 penalty applies.  If the item is a reportable 
transaction, the section 6662A penalty rather than a section 6676 penalty applies.  If the 
item results in an underpayment, a penalty under section 6662 or 6663 applies rather 
than section 6676.  If the excessive amount relates to the earned income credit (EIC) 
under section 32, the section 6676 penalty does not apply.  If the claim for an excessive 
amount has a reasonable basis, the section 6676 penalty does not apply, but an 
excessive amount attributable to a transaction lacking economic substance never has a 
reasonable basis.  
    
3.  As a rule, penalties are assessable without deficiency procedures when they are not 
dependent upon the determination of a deficiency.  When an excessive amount is 
attributable to a disallowed refundable credit, the disallowed credit is part of a deficiency 
determination and subject to deficiency procedures.  Under the general rule, the section 
6676 penalty should also be subject to deficiency procedures.  In all other cases, the 
section 6676 penalty is assessable without following deficiency procedures.  
 
4.  Section 6676 itself does not require any specific taxpayer notification requirements.   
 
5.  Reasonable basis under section 6676 has the same general meaning as that term is 
defined in Treas. Reg. § 1.6662-3(b)(3).     
 
Law and Analysis: 
 
A. Application of the Section 6676 Penalty 
 
Generally, section 6676 imposes a 20 percent penalty on the excessive amount of a 
claim for refund or credit that lacks a reasonable basis.  The statute, however, carves 
out a few exceptions to this general rule. 
 
Section 6676 does not apply to an excessive amount of a claim for refund or credit that 
is subject to the accuracy-related penalty under section 6662, the understatement 
penalty on reportable transactions under section 6662A, or the fraud penalty under 
section 6663.  The section 6662A reportable transaction understatement penalty can 
exist only when there is a reportable transaction reflected on a return.  That situation will 
be relatively uncommon.  The section 6662 or 6663 penalty can exist only when there is 
an underpayment as defined in section 6664(c).   
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The section 6664 regulations define an underpayment of income tax as the excess of 
the amount of income tax imposed under Subtitle A over the excess of (A) the sum of (i) 
the amount shown as the tax by the taxpayer on his return, plus (ii) amounts not so 
shown previously assessed (or collected without assessment), over (B) the amount of 
rebates made.  Treas. Reg. §1.6664-2(a).  An underpayment can be expressed as 
equal to W-(X + Y – Z) where W is the amount of income tax imposed; X is the amount 
shown as the tax on the taxpayer’s return; Y is the amount not so shown previously 
assessed (or collected without assessment); and Z is the amount of rebates made.  Id. 
 
An erroneous refund claim made on an original return (a Form 1040) will generally 
result in an underpayment regardless of whether a refund is paid.  When a refund is 
attributable to refundable credits erroneously claimed, the excessive amount claimed 
does not enter into the calculation of X, the amount shown as the tax on the taxpayer’s 
return, and the underpayment does not include the amount of the erroneous refund.  
See Rand v. Commissioner, 141 T.C. No. 12 (2013).  As a result, the section 6676 
penalty may apply to a refund claim on a Form 1040 to the extent that the refund claim 
is based on a refundable credit other than the EIC and does not have a reasonable 
basis.    
 
If a taxpayer makes a claim for refund or credit after filing an original return and the 
Service pays the refund, an underpayment generally will arise because X, the amount 
shown as the tax on the taxpayer’s return will be smaller so long as the refund is not 
based on a refundable credit.  If the refund claim is based on a refundable credit, the 
section 6676 penalty may apply to the extent that the refund claim is not based on the 
EIC and does not have a reasonable basis. 
  
If the taxpayer makes an erroneous claim for refund or credit on an amended return and 
the Service does not pay the refund, an underpayment generally will not arise.  This is 
arguably for either of two reasons:  (1) the amended return can be considered rejected, 
in which case, the figures for W, X, Y and Z do not change or, (2) alternatively, one 
might view X, the amount shown as tax on the taxpayer’s return, as being reduced and 
Y, the amount not so shown previously assessed (or collected without assessment), as 
being increased in the same amount that X was reduced.  In the latter view, the 
changes to X and Y will cancel each other out and not alter the underpayment.   
Because no underpayment results from the unpaid refund claim on the amended return, 
the section 6676 penalty may apply.1  
 
B.  Application of the Penalty  
 
The nature of the item resulting in an excessive amount claimed can make a difference 
in the applicability of the penalty.  If the excessive amount is attributable to a reportable 

                                            
1
 If an underpayment arises from an amended return, but the limitations period on assessing a penalty on 

the underpayment has expired, the section 6676 penalty arguably applies so long as any limitations 
period applicable to its assessment has not expired. 
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transaction, a section 6662A penalty applies and the section 6676 penalty cannot 
apply.2  See I.R.C. § 6676(d).   
 
As the discussion of issue 1 shows, if the excessive amount is part of an underpayment, 
then the section 6676 penalty cannot apply.  Even if the excessive amount is not part of 
an underpayment because it is based on a refundable credit, it is not subject to a 
section 6676 penalty if the refundable credit at issue is the earned income credit under 
section 32.  I.R.C. § 6676(a) expressly carves out the earned income credit from the 
penalty.  Similarly, the penalty does not apply if the taxpayer shows that there was a 
reasonable basis for the excessive amount claimed.  If the excessive amount is 
attributable to a transaction lacking economic substance, however, it cannot be treated 
as having a reasonable basis.  I.R.C. § 6676(c). 
    
C.  Deficiency Procedures 
 
No court has yet considered whether the section 6676 penalty is subject to deficiency 
procedures.  Nonetheless, applicable statutory provisions and case law lead to the 
conclusion that deficiency procedures apply to the penalty only when the excessive 
amount subject to penalty is attributable to a refundable credit. 
 
Section 6671, which appears in Subchapter B of Chapter 68 along with section 6676, 
states that the penalties provided by that subchapter shall be paid upon notice and 
demand, and shall be assessed and collected in the same manner as taxes.  It further 
states that, except as otherwise provided, any reference in the Code to “tax” imposed by 
the Code is deemed to refer to the penalties set forth in Subchapter B.  Likewise, 
section 6665(a) states that the additions to tax, additional amounts, and penalties 
provided by Chapter 68 shall be paid upon notice and demand and shall be assessed, 
collected, and paid in the same manner as taxes, again with “tax” referring to the tax, 
additional amounts, and penalties provided by Chapter 68.  Some taxes, such as 
income taxes, are subject to deficiency procedures.  Other taxes, such as employment 
taxes, are not subject to deficiency procedures.  Therefore, there is no one procedure to 
assess taxes that apply to all penalties.   
 
In interpreting section 6671 and 6665, the Tax Court has applied a rule that, when a 
penalty is dependent upon the determination of a deficiency, then the penalty is subject 
to deficiency procedures.  If a penalty is not dependent on the determination of a 
deficiency, then the penalty is not subject to deficiency procedures.  See Smith v. 
Commissioner, 133 T.C. 424, 429 (2009) (“We conclude that section 6707A penalties 
are not included in the statutory definition of ‘deficiency.’  See secs.  6671, 6211.  
Section 6707A penalties do not depend upon a deficiency. They may be assessed even 

                                            
2
 If the reportable transaction is on an amended return that is not accepted, then the section 6662A 

penalty does not apply because it is calculated from the taxpayer’s return of tax and an unaccepted, 
amended return would not qualify as the taxpayer’s return of tax.  In that case, the section 6676 penalty 
could apply to an excessive amount based on a reportable transaction. 
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if there is an overpayment of tax. The IRS imposes the penalty for failure to disclose a 
reportable transaction.  We note that this Court has never exercised jurisdiction over an 
assessable penalty that was not related to a deficiency, even absent Congress' explicitly 
circumscribing our jurisdiction.”) 
 
When a disallowed refund on an original return is based on a refundable credit, that 
portion of the refundable credit will not be part of an underpayment.  Rand v. 
Commissioner, supra.  It will be part of a deficiency determination, however.  Id.; see 
also I.R.C. § 6211(b)(4).  Because the disallowed refundable credit is part of a 
deficiency determination, the section 6676 penalty can apply to the refundable credit 
only if the Tax Court agrees that there is a deficiency.  If the court were to conclude that 
there is no deficiency, the refundable credit would be allowed and there would be no 
excessive amount of a refund claim to which the section 6676 could apply.  Therefore, 
in the case of its application to a refundable credit (other than EIC), a section 6676 
penalty is subject to deficiency procedures because it is dependent upon the outcome 
of a petition of the statutory notice of deficiency to Tax Court.     
 
In all other cases in which the section 6676 penalty is applicable, the penalty is not 
dependent on the determination of a deficiency.  Accordingly, the penalty is assessable 
without deficiency procedures when an excessive amount of a claim for credit or refund 
arises from an item or transaction other than an erroneous refundable credit. 
 
D.  Taxpayer Notifications 
 
Section 6676 does not impose any requirement to provide a notification to a taxpayer.  
Of course, if deficiency procedures apply to the penalty, as described above, a statutory 
notice of deficiency must be sent to the taxpayer.  Also, it has been the Service’s 
practice to provide administrative appeal rights prior to assessment of the section 6676 
penalty.  See IRM sec. 8.11.1.2.7(4).  Notice of these rights should be provided to 
taxpayers. 
 
E.  Reasonable Basis 
 
Section 6676 uses, but does not define, the term “reasonable basis.”  That same term 
appeared, but was also not defined, in section 6662(d)(2)(B)(ii)(II) when it was added to 
the Code by the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1993, Pub. L. 103-66, sec. 
13261(g), 107 Stat. 540.  The Service then promulgated regulations under the section 
6662 (sec. 1.6662.-4(e)(2)(i), cross-referencing sec. 1.6662-3(b)(3)) to define the term 
“reasonable basis” for purposes of that penalty.3  Because the section 6676 penalty was 
intended to supplement the section 6662 penalty, among others, adopting the definition 
of “reasonable basis” from the section 6662 penalty appears appropriate.  There is no 

                                            
3
 “Congress has delegated to the Commissioner * * * the task of prescribing all needful rules and 

regulations for the enforcement of the Internal Revenue Code.”  United States v. Correll, 389 U.S. 299, 
307 (1967).     
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apparent reason why avoidance of the section 6662 negligence or substantial 
understatement penalties on grounds of the taxpayer having a “reasonable basis” 
should be different than the “reasonable basis” grounds for avoiding the section 6676 
erroneous claim for refund penalty.  Alt. Cleaners & Dryers, Inc. v. United States, 286 
U.S. 427, 433 (1932) (“Where the same words or phrase appear within a text, they are 
presumed to have the same meaning”).4  
 
Please contact Jaqueline Queener of Procedure & Administration, Branch 2, at (202) 
317-6844, if you have any questions regarding this memo. 
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