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This responds to your request for non-taxpayer specific legal advice regarding the 
application of section 6416(a) of the Internal Revenue Code (Code) to claims for credit 
or refund of the medical device excise tax imposed by section 4191.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 
 
ISSUE 
 
Whether a credit or refund of the medical device excise tax imposed by section 4191 is 
subject to the conditions to allowance set forth in section 6416(a) where the credit or 
refund results from a manufacturer’s erroneous computation of the tax, or from a 
recomputation of tax by the manufacturer in order to use one of the constructive sale 
price interim rules set forth in Notice 2012-77.  
 
CONCLUSION 
 
In both situations, a claim for credit or refund of the medical device excise tax is subject 
to the conditions to allowance set forth in section 6416(a) and the regulations 
thereunder. 
 
FACTS 
 
In the first scenario, a medical device manufacturer sold taxable medical devices at 
retail to a purchaser in the United States.  The manufacturer did not separately state the 
federal excise tax on the sales invoice.  The manufacturer erroneously computed tax by 
multiplying the total invoice amount, $100,000, by 2.3%, the tax rate imposed by section 
4191(a).  The manufacturer reported $2,300 of tax liability under section 4191(a) on the 
manufacturer’s Form 720, Quarterly Federal Excise Tax Return, and paid the tax.   
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In the second scenario, the manufacturer correctly computed the tax.  The manufacturer 
reported the tax imposed by section 4191(a) on its Form 720 and paid the tax.  The 
manufacturer later realized that recomputing the tax under an interim rule in section 3(b) 
of Notice 2012-77 would result in a lower tax liability than the manufacturer originally 
reported on its return.   
 
LAW 
 
Section 4191 imposes on the sale of any taxable medical device by the manufacturer or 
importer a tax equal to 2.3% of the price for which the device is sold.   
 
Section 4216(a) provides that in determining the price for which an article is sold, there 
should be excluded the amount of tax imposed, whether or not stated as a separate 
charge.   
 
Section 48.4216(a)-2(a)(1) provides, in part, that the tax imposed by chapter 32 of the 
Code on the sale of an article is not part of the taxable sale price of an article.  Where 
no separate charge is made as tax, it will be presumed that the price charged to the 
purchaser for the article includes the proper tax, and the proper percentage of such 
price will be allocated to the tax. 
 
Section 6416(a)(1) bars a credit or refund of any overpayment of tax imposed by 
chapter 32 unless, among other conditions, the person who paid the tax establishes, 
under regulations prescribed by the Secretary, that he (i) has not included the tax in the 
price of the article with respect to which it was imposed and has not collected the 
amount of the tax from the person who purchased such article; (ii) has repaid the 
amount of the tax to the ultimate purchaser of the article; or (iii) has filed with the 
Secretary the written consent of the ultimate purchaser of the article to the allowance of 
the credit or the making of the refund. 
 
Section 6416(a)(2) provides that the conditions to allowance of a credit or refund of an 
overpayment in section 6416(a)(1) shall not apply to an overpayment of tax resulting 
from a price readjustment under section 6416(b)(1).   
 
Section 6416(b)(1) provides, in part, that if the price of any article, the sale of which is 
taxable under chapter 32, is readjusted by a bona fide discount, rebate, or allowance, 
the part of the tax proportionate to the part of the price repaid or credited to the 
purchaser is considered an overpayment.   
 
Section 48.6416(b)(1)-2(a) provides that a readjustment of price to the purchaser may 
occur by reason of return of the article, repossession of the article, return or 
repossession of the covering or container of the article, or a bona fide discount, rebate, 
or allowance against the price at which the article was sold.   
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Section 3(b) of Notice 2012-77 provides temporary guidance for application of the 
constructive sale price rules in section 4216 to certain model distribution chains 
employed by some manufacturers in the medical device industry.     
 
ANALYSIS 
 
Section 4191 is a manufacturers excise tax under chapter 32 of the Code.  Accordingly, 
the rules applicable to chapter 32, including section 6416, apply to the medical device 
excise tax.   
   
In the first scenario, the manufacturer erroneously calculated the tax due by multiplying 
the sale price of $100,000 by the 2.3% medical device excise tax rate, and reported tax 
of $2,300 on its Form 720.  This resulted in an overpayment of tax.  The manufacturer 
may make a claim for credit or refund of the overpayment, subject to the conditions to 
allowance set forth in section 6416(a) and the regulations thereunder.   
 
Likewise, in the second scenario, the manufacturer may make a claim for credit or 
refund after recalculating the tax under an interim rule in section 3(b) of Notice 2012-77, 
subject to the conditions to allowance set forth in section 6416(a) and the regulations 
thereunder.  We note that the manufacturer’s initial failure to use the interim rule in 
Notice 2012-77 to calculate its medical device tax liability is not a subsequent 
transaction that is considered a price readjustment for purposes of section 6416(b)(1) of 
the Code, and none of the other rules in section 6416(b) apply.  Thus, the claim for 
credit or refund is subject to the conditions to allowance set forth in section 6416(a) 
rather than those set forth in section 6416(b).  
 
If you have any questions concerning this memorandum, please contact Amanda F. 
Dunlap at (202) 317-6855. 
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