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This program manager technical assistance memorandum responds to your request for 
assistance.  This advice may not be used or cited as precedent. 
 
ISSUES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CONCLUSIONS 
 
 
 
 
 



 
POSTN-130097-14 
 

 

2 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FACTS 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DISCUSSION 
 
Section 6050E requires information reporting for state and local income tax refunds.  
The regulation implementing section 6050E states that an information return is required 
when “any refund officer who, with respect to an individual, makes payments of refunds 
of State or local income taxes or allows credits or offsets with respect to such taxes 
aggregating $10 or more for such individual in any calendar year.”  Treas. Reg. 
§ 1.6050E-1(a).  This regulation defines “credit or offset” to mean an overpayment of 
state or local tax which, in lieu of being refunded to the taxpayer, is: (i) applied against 
the existing liability of the taxpayer; (ii) available for application against future liability of 
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the taxpayer; or (iii) otherwise used or available for use for the taxpayer’s benefit.  
Treas. Reg. § 1.6050E-1(b)(4). 
 
For purposes of the section 6050E information reporting requirement, a tax credit or 
offset is considered to be allowed when the liability to pay or credit such amount is 
admitted by the State or local taxing jurisdiction.  Treas. Reg. § 1.6050E-1(g).  The 
applicable regulation reads in part: 
 

Thus, if an amount with respect to the taxpayer’s 1982 taxable year is credited 
in 1983 to reduce the liability of the taxpayer to make estimated tax payments in 
1983, it is reportable as a credit allowed in 1983.  It is not reportable in the 
taxable year that gives rise to the refund, credit or offset. 
 

The refund officer described in the regulation must make and file an information return, 
currently a Form 1099-G, in accordance with the regulation each calendar year.  The 
regulation also states, though, that the refund officer need not furnish the information 
return to the individual taxpayer if the refund officer verifies that the taxpayer did not 
claim itemized deductions for federal tax purposes for the taxable year giving rise to the 
refund, credit, or offset.  Treas. Reg. § 1.6050E-1(k)(2).  Verification may be made from 
the state income tax return if state law requires Schedule A, Form 1040, to be attached 
to the state income tax return or information from Schedule A must be transcribed onto 
the state income tax return, the information from Schedule A is required to compute the 
state tax liability, and the omission of Schedule A or information from Schedule A is 
consistent with the taxpayer’s computation on the state income tax return.  Thus, if the 
refund officer can verify that the taxpayer did not claim itemized deductions, a copy of 
the Form 1099-G need not be furnished to the taxpayer. 
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Please call Gerald Semasek at (202) 317-5414 if you have any questions. 
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