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This memorandum provides an analysis of the issues raised in your April 1, 2015 email to 
Division Counsel, Small Business/Self-Employed.  You sought our advice regarding the 
statutorily required content of the Notice of Sale and the published notice.  This inquiry 
stems from a discussion held by the Director, Headquarters Collection, the Director, Field 
Collection, and the Director, Collection Policy concerning the ongoing disagreement with 
TIGTA over the content required by IRC § 6335. 
 

Issues 
 

1. Whether IRC § 6335 requires the minimum bid to be listed on the Notice of Sale or 
the notice required by the statute to be published. 

2. What, if any, litigation risks exist if the minimum bid is not listed on either the Notice 
of Sale or the published notice. 

3. Whether IRC § 6335 requires the Notice of Sale and the published notice to be 
identical. 

 
Conclusions 

 
1. The minimum bid is not required to be listed on the Notice of Sale or the published 

notice. 
2.  

 
 

3. The Notice of Sale and published notice are not required to be identical. 
 

Discussion 
 

1.  Minimum bid is not required to be in Notice of Sale or published notice. 
 
The IRS must give the owner of seized property a notice of sale as soon as is 
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practical after the seizure is made.1  The IRS must also cause notice of the sale to 
be published in a newspaper that is generally circulated or published in the county 
in which the seizure was made.2  If no newspaper is published or generally 
circulated in the county, the notice must be posted at the post office closest to the 
place the seizure was made and at least two other public places.3   
 
IRC § 6335(b) sets out the content required to be included in the Notice of Sale and 
the published notice.  The Notice of Sale and published notice are required to 
“specify the property to be sold, and the time, place, manner and conditions of the 
sale” of the seized property.4  The manner and conditions of the sale are 
addressed by IRC § 6335(e).  IRC § 6335(e)(1)(A) requires the IRS to determine 
the minimum bid below which the property will not be sold.  IRC § 6335(e)(2) 
mandates that the Secretary prescribe by regulation the “manner and other 
conditions of the sale” of seized property.  More specifically, IRC § 6335(e)(2)(C) 
requires the regulations prescribed by the Secretary to address whether the 
announcement of the minimum bid may be delayed until receipt of the highest bid.  
The legislative history of this provision reveals that Congress was concerned that 
announcing the minimum bid before the sale might depress the bidding.5  
Accordingly, Treasury Regulation § 301.6335-1(c)(3) provides that the 
announcement of the minimum bid may be made before the sale or deferred until 
after receipt of the highest bid, and that in the case of deferral, if the highest bid 
exceeds the minimum bid then no announcement of the minimum bid shall be 
made.   

           
a. Published Notice 

The minimum bid is not required to be included in the published notice.  IRC § 
6335 left to the Secretary the determination of whether the minimum bid must 
be announced before the sale.  Treasury Regulation § 301.6335-1(c)(3) 
establishes that an announcement before the sale is not required.   Requiring 
the minimum bid to be included in the notice which is published before the sale 
would render the statute ineffective to the extent it affords the Service discretion 
to determine whether the announcement of the minimum bid can be deferred.  
There would be no reason for the regulation to allow deferral of the 
announcement of the minimum bid if it were required to be included in the 
published notice.  It is our opinion that the unavoidable conclusion to be drawn 
from the statute and the regulation is that the minimum bid is not a condition of 
the sale required to be included in the published notice. 

 
b. Notice of Sale 

The minimum bid is not required to be included in the Notice of Sale.  IRC § 
6335 provides one requirement for content that is applicable to both the Notice 

                                            
1
 IRC § 6335(b). 

2
 Id. 

3
 Id. 

4
 Id. 

5
 S. REP. NO. 83-1622, pt. 10 at 26 (1954). 
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of Sale and the published notice. Both are required to “specify the property to 
be sold, and the time, place, manner and conditions of the sale”, and both are 
governed by the Treasury Regulation with regard to the manner and conditions 
of the sale.  As noted above, the statute and regulation lead to the inescapable 
conclusion that the minimum bid is not a condition of the sale required to be 
included in the published notice.  It would be an incongruous result for the 
minimum bid to be required in the Notice of Sale where it is not required in the 
published notice.   
 
The taxpayer is not deprived of notice of the minimum bid where it is not 
included in the Notice of Sale.  The IRS provides notice of the minimum bid in 
the form of a minimum bid worksheet (Form 4585) that is separately sent by 
certified mail to the taxpayer prior to the sale.6  The taxpayer is also provided an 
opportunity to challenge the minimum bid through an administrative appeal 
procedure.7  The separate notice of the minimum bid provided to the taxpayer 
should discourage the courts from grafting a requirement onto the statute that is 
inconsistent with both its language and the regulation. 
 

 
2. The risk of litigation concerning the minimum bid  

 
The protections found in IRC § 6335 are for the benefit of the taxpayer, not the 
public and not the IRS.8  Only a taxpayer can bring a suit based on an IRS failure 
to meet the IRC § 6335 requirements.9  That being said, the majority of circuit 
courts that have decided the issue have held that strict compliance with IRC § 6335 
is required for a valid tax sale.10  If the IRS fails to strictly comply with IRC § 6335, 
the sale is voidable and the taxpayer may bring a suit to set aside the sale.11  As a 
result, if a court were to find that the minimum bid is required to be included in the 
Notice of Sale or the published notice, failure to do so would result in the taxpayer 
being able to bring a successful suit to set aside the sale in many jurisdictions 
without showing prejudice or harm, even where the taxpayer and/or public had 
actual notice of the minimum bid. 
 

a. Published Notice 
 

  The language and legislative history of 
section 6335 indicate that such a requirement should not be read into the 

                                            
6
 IRM 5.10.4.8.2. 

7
 IRM 5.10.4.8.3. 

8
 Bartell v. Riddell, 202 F.Supp. 70, 76 (S.D. Cal. 1962); see also Anderson v. United States, 44 F.3d 795 

(9th Cir. 1995). 
9
 Bartell, 202 F.Supp. at 76. 

10
 Kulawy v. United States, 917 F.2d 729, 734 (2nd Cir. 1990); Johnson v. Gartlan, 470 F.2d 1104, 1106 

(4th Cir. 1973), cert. denied, 414 U.S. 865 (1973); Reece v. Scoggins, 506 F.2d 967, 970-71 (5th Cir. 
1975); Goodwin v. United States, 935 F.2d 1061, 1065 (9th Cir. 1991); but see Grable & Sons Metal 
Products, Inc. v. Darue Engineering & Mfg., 377 F.3d 592, 597 (6th Cir. 2004). 
11

 Bartell, 202 F.Supp. at 76; Kulawy, 917 F.2d at 729. 
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statute.  The statute directs that the manner and conditions of the sale be 
prescribed by regulation.  Requiring the minimum bid to be included in the 
published notice would seriously hamper the effectiveness of the regulation.  

 
 

 
 

b. Notice of Sale 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

   
 

 
3.  The Notice of Sale is not required to be identical to the published notice. 

 
The Notice of Sale and the published notice do not have to be identical.  Both the 
Notice of Sale and the published notice must be the same in all material respects 
and contain the content required by IRC § 6335.  Immaterial differences with 
respect to words or phrases will not render the Notice of Sale or the published 
notice in violation of IRC § 6335. 
 
Your email included an example where differences existed in the language 
describing payment terms.  So long as the language describing the payment terms 
is equivalent such that the meaning is not changed, variations in words or phrases 
do not violate IRC § 6335.  You also specifically asked about including the 
minimum bid in the Notice of Sale, but not the published notice and vice-versa.  
Because the minimum bid is not required to be listed on either the Notice of Sale or 
the published notice for the reasons explained above, including the minimum bid in 
one notice, but not the other, does not violate IRC § 6335.   
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In our opinion the minimum bid does not have to be included in the notices required by 
IRC § 6335.   

 
  Finally, although the Notice of Sale and the published notice do not 

have to be identical, they must be the same in all material respects.  Please call Lisa 
Lafferty at (240) 613-6363 if you have further questions.  

  
 
 
DEBORAH C. STANLEY 
Assistant Division Counsel (GL) 
(Small Business/Self-Employed) 
 
 
 

 
 

By: _________________________                                                           
Lisa P. Lafferty 
Attorney (Division Counsel) 
(Small Business/Self-Employed) 




