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Chief, Electronic Payment & FTD Section, Customer Account Services 
Wage & Investment 
 

from: Mitchel S. Hyman 
Senior Technician Reviewer, Branch 3 
(Procedure & Administration) 
 

Subject: “Walk-up Cash Method” under I.R.C. §§ 6311 and 6302.   
 
Question presented  
 
Whether payment of taxes through a walk-up cash method is authorized under I.R.C.  
§§ 6311and/or 6302, without the need for new regulations.     
 
Facts  
 
The specific method of payment you propose is a walk-up cash payment  

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 One goal of the proposed method is to allow individuals without bank 
accounts or credit or debit cards to pay their income taxes through electronic transfers.   
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Conclusion  
 
The walk-up cash method, which allows a taxpayer to 
pay cash that will ultimately be electronically transferred through a processor to the 
IRS is permissible under I.R.C. § 6302, and existing regulations, provided the payment 
process is set forth in published guidance, publications, forms, or instructions.   
 
Discussion 
 
There are two independent and partially overlapping sources of authority for payment of 
taxes by means other than official currency—I.R.C. § 6311 and I.R.C § 6302.  I.R.C. 
§ 6302(a) provides broad general authority for the Secretary to establish through 
regulations, the mode and time of collecting any tax if not otherwise provided in the code.  
This authority has existed since the nineteenth century.1  The remaining subsections of 
I.R.C. § 6302 discuss how certain excise taxes are collected.  Congress amended I.R.C.  
§ 6302 in 1993 to add subsection (h).2  This subsection requires that depository taxes3 
must be paid by electronic fund transfers and defines both depository taxes and electronic 
fund transfer for the purpose of that subsection.  See I.R.C. § 6302(h)(3).  The legislative 
history explains that the purpose of adding subsection (h) was to eliminate the paperwork 
burden inherent in the paper based federal tax deposit coupon system that employers 
used to withhold income taxes and FICA taxes from wages paid to employees.4   
 
While I.R.C. § 6302 is generally viewed as addressing depository tax payments, it is used 
as the source of authority for authorizing electronic fund transfers for income taxes 
generally.  Treas. Reg. § 1.6302-4, first promulgated in 1997, authorizes voluntary 
payments of income taxes by electronic transfers.  This provision provides that “any 
person may voluntarily remit by electronic funds transfer any payment of tax imposed  
by Subtitle A (income taxes) of the Internal Revenue Code.  Such payment must be made 
in the manner set forth in published guidance, publications, forms and instructions.”5    

                                            
 
1 The Revised Statutes of the United States, 1873-4, Title 35-Internal Revenue-Ch.11, Sec. 3447 
provides, “Wherever the mode or time of assessing or collection any tax which is imposed is not provided 
for, the Commissioner of Internal Revenue may establish the same by regulation. . . .” This exact 
language was subsequently codified in Pub. L. 76-1 § 3652 (1939 Codification). The present version was 
codified in Pub. L. 83-591 § 6302(a) (1954 Codification).   
 
2 The North American Free Trade Agreement Implementation Act of 1993, Pub. L. 103-8 § 523. 
 
3  Depository taxes include:  Corporate income tax/certain taxes of tax exempt organizations (Treas. Reg. 
§ 1.6302-1); non- resident aliens/foreign corporations (Treas. Reg. § 1.6302-2); estimated taxes of certain 
trusts (Treas. Reg. § 1.6302-3); FICA (Treas. Reg. § 31.6302-1); railroad retirement account (Treas. Reg. 
§ 31.6302-2); back-up withholding (Treas. Reg. § 31.6302-3); withholding taxes on non-payroll payments 
(Treas. Reg. § 31.6302-4); federal unemployment taxes (Treas. Reg. § 6302(c)-3); and persons filing 
quarterly returns, i.e. employment taxes (Treas. Reg. § 40.6302(c)-1). 
 
4 H.R. Rep. No. 103-361, pt., at 105 (1993).   
 
5 Treas. Reg. § 1.6302-4(a).  See also Treas. Reg. § 20.6302-1(voluntary payments of estate taxes by 
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Until 1998, I.R.C. § 6311 only authorized payment by check or money order.6  The 
Taxpayer Relief Act of 1997 amended I.R.C.§ 6311(a), which now provides, “it shall be 
lawful for the Secretary to receive for internal revenue taxes any commercially acceptable 
means that the Secretary deems appropriate to the extent and under the conditions 
provided in regulations prescribed by the Secretary.”7  The Legislative History 
accompanying the 1997 Act states that “commercially acceptable means,” include 
“electronic funds transfers, including those arising from credit cards, debit cards, and 
charge cards.”8  Thus, the purpose of the amendment was primarily to address credit and 
debit card payments, as evidenced by several new provisions addressing whether the 
Service can pay fees for the use of credit and debit cards, the applicability of the Truth in 
Lending and Electronic Fund Transfers Acts to credit and debit card payments, and the 
confidentiality of information relating to credit and debit card payments.  I.R.C. §§ 6311(d), 
(e).  In order to implement the amendment, the Secretary issued Treas. Reg. § 301.6311-2 
governing payment by credit and debit cards.  However, Treas. Reg. § 301.6311-2(2) 
provides that  payments by electronic funds transfer other than by credit card and debit 
card are governed by I.R.C. § 6302 and its Treasury Regulations.  Therefore, even though 
I.R.C.§ 6311(a) could be used as the source of authority for regulations governing  
electronic payments other than credit and debit cards, I.R.C. § 6302 and its regulations are 
the applicable authority.9 
 
The broad language of Treas. Reg. § 1.6302-4 allows any person to pay any income tax 
by electronic funds transfer as long as the payment  method is set forth in published 
guidance, forms, publications, or instructions.  Thus, any electronic payment method (other 
than one involving payment by credit or debit card, which is governed by I.R.C. § 6311) 

                                                                                                                                             
electronic funds transfer); Treas. Reg. § 25.6302-1 (voluntary payments of gift taxes by electronic fund 
transfer). 
 
6 Until 1998, I.R.C. § 6311 stated:  “It shall be lawful for the Secretary to receive for internal revenue 
taxes, or in payment for internal revenue stamps, checks or money orders, to the extent and under the 
conditions provided in regulations prescribed by the Secretary.”    
 
7 The Taxpayer Relief Act of 1997, Pub. L. No. 105-34, § 1205, 111 Stat. 788, 995 (1997).  This change 
became effective in August, 1998.  
  
8 Joint Committee on Taxation, 105th Congress, General Explanation of Tax Legislation Enacted in 1997, 
340 (Comm. Print 1997).  
 
9 Treas. Reg. § 301.6311-2(a)3(i) defines credit cards by reference to the Truth in Lending Act (15 U.S.C. 
§1602(k)).  Credit cards involve a contract whereby a creditor extends credit to a purchaser who must pay 
the creditor back in installments that may include a finance charge. Id. at § 1602(e) and (f).  Treas. Reg.  
§ 301.6311-2(a)(3)(ii) defines debit cards by reference to the Electronic Funds Transfer Act (15 U.S.C.  
§ 1693a(1)).  A debit card is a means to access a consumer’s existing demand deposit, savings deposit, 
or other assets account held by a financial institution to transfer money electronically. Id.  The walk-up 
payment method would not qualify as a payment by either a credit card or a debit card.  It is not a credit 
card because there is no contract based on the extension of credit that must be paid back periodically.  It 
does not qualify as a debit card because the walk-up payor is not transferring money from his account at 
a financial institution.    
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would be permissible under Treas. Reg. § 1.6302-4 if it was so set forth.  Thus, a walk-up 
cash payment method, which allows a taxpayer to pay cash so that a third party processor 
will  electronically transfer funds to pay the tax to the IRS, is permissible under I.R.C. § 
6302 and existing regulations, provided the Service sets forth the payment process in 
published guidance, publications, forms, or instructions.  The only difference between this 
type of payment and a more common electronic payment of individual income taxes is that 
the payment is transmitted from a third party’s account rather than a personal bank 
account of the taxpayer.  The third-party payment is nonetheless a voluntary remittance by 
an electronic fund transfer, and so is authorized by the regulation. 
 
We note that the Internal Revenue Code does define electronic transfer in the context of 
depository taxes.  Electronic funds transfer is defined as, “any transfer of funds, other than 
a transaction originated by check, draft, or similar paper instrument which is initiated 
through an electronic terminal, telephonic instrument, or computer or magnetic tape so as 
to order, instruct, or authorize a financial institution or other financial intermediary to debit 
or credit an account.”  I.R.C. § 6302(h)(3)(B).  If we were to apply this definition, it would 
apply to the walk-up payment method, assuming the funds are being transferred through a 
financial institution or intermediary to debit an account belonging to the processor.  
However this definition, is limited to subsection (h), and so does not apply to Treas.  
Reg. § 1.6302-4.10 In light of the broad language of I.R.C. § 6302(a) and Treas. Reg.  
§ 1.6302-4, there is no legal basis for interpreting the phrase “electronic funds transfer” 
restrictively.  We conclude that section 1.6302-4 can apply to any transfer of electronic 
funds from the processing entity.  Payments through a walk-up method as described 
herein are authorized by Treas. Reg. § 1.6302-4, and no new regulations would need to be 
issued under I.R.C. § 6311 to authorize this payment method.   
 

 I.R.C. § 6311(e) and its regulations impose 
confidentiality restrictions on credit and debit card processors;  

   
 
If the taxpayer attempts to pay a tax by a check, money order or other method of payment, 
including a credit and debit card payment, but no funds are  actually paid to the Service,  
the taxpayer is ultimately liable for the tax, penalties, and additions.  I.R.C. § 6311(b).  This 
reflects the general rule that payment is only deemed made when received by the 
Service.11  With respect to credit and debit card payments, Treas. Reg. § 301.6311-2(b) 
modifies this general rule by providing that when a credit or debit card issuer authorizes 
the transaction, it is deemed made, so long as it is received by the Service in the ordinary 

                                            
10 Additionally, we note that the Electronic Fund Transfer Act, which applies to debit cards, defines 
“account” as an account established primarily for personal, family or household purposes.”  15 U.S.C  
§ 1693a(2).  This provision, however, is not cross referenced by section 6302(h). 
 
11 See I.R.M. § 3.8.45.2(9) (providing all remittances will be credited to the taxpayer accounts for the 
earliest IRS received date, which is the date the remittance is received by IRS or Department of 
Treasury).  
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course of business and is not returned by the Service pursuant to the error resolution 
procedures referenced in I.R.C. § 6311(d).     
 

 
 

 
 
 

 
 
 

 
  

 
Please contact Evan M. Stone at 202-317-5416 for further questions.    
 

 
 

CC: Division Counsel (Wage & Investment) (CC:WI) 
       Branch Chief, Public Contracts and Technology Law Branch, GLS (CC:GLS:PCTL) 
 

  

 




