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This memorandum responds to your request for assistance dated November 9, 2010.  
This advice may not be used or cited as precedent. 
 

ISSUES 

1. Whether the IRS may send an email to a taxpayer’s power of attorney to 
acknowledge the IRS’s receipt of a Central Withholding Agreement.  

2. Whether an examiner may notify his spouse or other relative of his whereabouts 
when he conducts compliance activities at a taxpayer’s business at night. 

CONCLUSIONS 

1. An IRS examiner may not send an email to a taxpayer’s power of attorney to 
acknowledge the IRS’s receipt of a Central Withholding Agreement because the 
acknowledgement of receipt would be return information and the transmission of 
the acknowledgement by unsecured email would violate the IRS’s policy against 
the transmission of return information by unsecured email. 

2. An IRS examiner may not notify his spouse or other relative of his specific 
location when he conducts compliance activities at a taxpayer’s business or 
place of engagement at night if the location of a taxpayer’s business would 
identify the taxpayer.  An examiner may tell his relative his general location while 
conducting compliance activities in the field at night or give a phone number 
where his family can reach him if necessary. 
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FACTS 

1. Generally non-resident alien entertainers or athletes with engagements in the 
United States are subject to 30 percent withholding of gross income made during 
the engagement.  If the non-resident entertainer or athlete enters into a Central 
Withholding Agreement (CWA) with the IRS, the IRS will reduce the amount of 
tax withheld on behalf of the taxpayer.  When a POA sends a CWA to the IRS, 
the POA often requests acknowledgement from the IRS that the IRS received the 
CWA.  CWA examiners would like to send a return email to the POA which states 
“Rcvd.”  The email would not contain any other identifying information. 

 
2. Due to the nature of their job, CWA examiners are out in the field at night 

conducting compliance activities, often at the location of a taxpayer’s business or 
engagement.  Examiners are concerned about their safety at these locations at 
night.  The examiners wish to notify their spouses or other relatives of their 
location when they conduct compliance activities in the field at night.  Examiners 
have also requested to have their spouse or other relative transport them to the 
site. 

LAW AND ANALYSIS 

1.  Acknowledgement of receipt of a Central Withholding Agreement via an email to a 
taxpayer’s power of attorney would violate section 6103(a) and the IRS’ policy against 
the transmission of return information by unsecured email. 
 
I.R.C. § 6103 requires the IRS to maintain the confidentiality of return information unless 
a provision of title 26 provides otherwise.  The term return information is interpreted 
broadly and includes the taxpayer’s identity and all other information received, acquired, 
or generated by the IRS in connection with the determination of a taxpayer’s tax liability.  
See I.R.C. § 6103(b)(2); Payne v. United States, 289 F.3d 377, 382 (5th Cir. 2002); 
McQueen v. United States, 264 F.Supp.2d 502, 516 (S.D. Tex. 2003).  Aside from a 
taxpayer’s name, address, social security number, the nature and source of a 
taxpayer’s income, deductions, credits, exemptions, taxes withheld, and whether the 
return is under examination, return information includes all information collected or 
generated with respect to a determination as to the taxpayer’s liability. 
 
The IRS currently does not transmit return information by email unless properly 
encrypted.  See generally IRM 1.10.3.2.1(7) (February 20, 2009), Secure Messaging 
and Encryption.  CWA examiners would like to send a taxpayer’s POA an email to 
acknowledge receipt of the taxpayer’s CWA.  While the taxpayer’s POA’s email 
address, by itself and not associated with the taxpayer, would not constitute return 
information, the acknowledgement of receipt of the CWA would be return information 
because this acknowledgement of a CWA would be generated with respect to the 
taxpayer’s liability.  In fact, the taxpayer might seek to rely on this acknowledgement 
should there develop an issue of whether the IRS received the CWA.  Thus, because 
the fact of receipt of the CWA is return information, communication of the receipt via 
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email would violate the IRS’s policy against the transmission of return information via 
unencrypted email.  Although use of regular email would certainly facilitate the IRS’s 
acknowledgement of its receipt of a CWA, the IRS may properly send such an 
acknowledgement to a POA through a secure email messaging pilot program, by fax or 
through an e-fax service provider if the taxpayer has consented in writing to the 
transmission via e-fax. 
 
2.  The location of a taxpayer’s business is return information, and therefore, an 
examiner cannot inform his spouse or other relative of his location when the examiner 
conducts compliance activities at a taxpayer’s place of business, even at night. 
 
As discussed above, return information includes all information collected or generated 
with respect to a determination as to the taxpayer’s liability under the Internal Revenue 
Code and section 6103(a) prohibits the disclosure of such information.  The exact 
address of a taxpayer might constitute return information if the context in which it is 
disclosed would identify the taxpayer.  Thus, an examiner’s disclosure to a relative that 
he is conducting compliance activities at a specific address or location may result in an 
unauthorized disclosure if the location identifies taxpayer’s business.  For the same 
reason, spouses and relatives of employees may not transport the employee to the field 
location and cannot accompany the examiner during the field visit.  See generally IRM 
11.3.1.12(4) (March 7, 2008), Relatives of IRS Employees and Protecting 
Confidentiality. 
 
Employee safety is an important concern.  Examiners should always notify a manager, 
secretary, or other IRS employee of their location when conducting compliance activities 
in the field, particularly at night.  Examiners may also notify their spouse or other relative 
of their general location when conducting compliance activities in the field.  For 
example, an examiner may tell a relative that he is in the Chelsea neighborhood in 
Manhattan.  Because of the vast number of taxpayers that reside, do business, or 
perform in the Chelsea neighborhood, this information would not identify the taxpayer.  
However, as discussed above, the examiner could not tell his relative what business or 
venue in the Chelsea neighborhood he had visited.  Similarly, an examiner could tell his 
relative that he planned to conduct compliance activities at the Empire State Building so 
long as he did not state which office within the building he planned to visit.  Examiners 
may also tell their relatives that they have arrived safely at their location, how long they 
intend to be at the location, when they expect to be home, and give their relative a 
phone number where their relative can reach them.  Examiners are also encouraged to  
utilize the IRS’s armed escort program if the taxpayer has been designated a potentially  
dangerous taxpayer. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call (202) 622-7950 if you have any further questions. 


