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subject: CSED Extensions and Reinstated Installment Agreements 

This constitutes our response to your November 29,2010, request for advice on the 
validity of collection statute expiration date (CSED) waivers executed in connection with 
reinstated installment agreements. This memorandum is not to be cited as precedent. 

ISSUE 

Whether extensions of the CSED obtained in connection with reinstated installment 
agreements are valid. 

CONCLUSION 

Extensions of the CSED obtained in connection with reinstated installment agreements 
are not valid. 

BACKGROUND 

Your request for advice stems from a specific taxpayer case that the National Taxpayer 
Advocate (NTA) is currently working to resolve. The taxpayer in the case at issue 
apparently defaulted on an installment agreement. Approximately nine months later the 
taxpayer signed a Form 900 CSED waiver. ApproXimately one month after that there 
was either a reinstatement of the installment agreement or the taxpayer and the Service 
entered into a new installment agreement. In light the issue you posed, we address 
here whether the waiver was valid assuming that it was executed in connection with a 
reinstated installment agreement and not a new installment agreement. 
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LAW & ANALYSIS
 

Section 6159 of the Code authorizes the Secretary to enter into a written agreement 
with a taxpayer to satisfy a tax liability by making installment payments "if the Secretary 
determines that such agreement will facilitate collection of such liability." I.R.C. 
§ 6159(a). Pursuant to Section 6502(a) of the Code, the Service generally has ten 
years from the date of a valid assessment to collect a given tax, but the ten-year period 
may be extended under certain circumstances. I.R.C. § 6502(a). 

Section 6502(a)(2) addresses extensions of the collection period obtained in 
conjunction with installment agreements, providing that collection action may be taken if 

there is an installment agreement between the taxpayer and the Secretary, prior 
to the date which is 90 days after the expiration of any period for collection 
agreed upon in writing by the Secretary and the taxpayer at the time the 
installment agreement was entered into ... . 

I.R.C. § 6502(a)(2)(A)(2000). 

Thus, extensions of the CSED obtained after the effective date of section 6502, 
December 31, 1999, must be obtained "at the time the installment agreement 
was entered into." As for extensions of the CSED obtained prior to December 31, 
1999, section 3461 (c)(2) of the Internal Revenue Service Restructuring and 
Reform Act of 1998 (RRA) states: 

PRIOR REQUEST. --If, any request to extend the period of limitations 
made on or before December 31, 1999, a taxpayer agreed to extend such 
period beyond the 1O-year period referred to in section 6502(a) of the 
Internal Revenue Code of 1986, such extension shall expire on the latest 
of -­

(A) the last day of such 1O-year period, 
(B) December 31,2002, or 
(C) In the case of an extension in connection with an installment 

agreement, the 90th day after the end of the period of such extension. 

Internal Revenue Restructuring and Reform Act of 1998, Pub. L. No. 105-206, 
§ 3461 (c)(2), 11 Stat. 685, 764 (1998) (emphasis added). 

The phrase "in connection with" is not defined in section 6502 or RRA section 3461(c), 
but we do not believe that it can be interpreted so broadly as to include extensions of 
the CSED obtained in connection with reinstatements of installment agreements. 
Rather, we believe it should generally be interpreted like the phrase "at the time the 
installment agreement was entered into," as used in section 6502(a)(2)(A) and Treas. 
Reg. § 301.6502-1(b)(1). Under this language, an extension could be obtained at the 
time a new installment agreement is entered into but not at the time that an installment 
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agreement is reinstated. This interpretation corresponds with the Service's application 
of section 6502(a)(2)(A) in IRM 5.14.2.2(6) and IRM 5.14.2.2(15), which relates to 
waivers in connection with partial payment installment agreements. The IRM states that 

CSEDs may not be extended during installment agreements. CSEDs 
may be extended only in connection with new partial payment installment 
agreements after mailing CP 523 or Letter 2975, during the default period, 
or after agreements are terminated. 

IRM 5.14.2.2(6) (emphasis in original). 

This interpretation also corresponds with the Service's application of Section 
6502(a)(2)(A) in IRM 5.14.2.2(6), which specifies that reinstatements are not new 
installment agreements. The IRM states that 

Taxpayers whose agreements were previously terminated, with all appeal 
timeframes exhausted regarding the termination, (see IRM 5.14.11.4) may be 
granted new installment agreements (not reinstatements). CSED waivers may 
only be secured along with new partial payment installment agreements and only 
in certain situations (See IRM 5.14.2.1.3), even if there were prior extensions of 
CSEDs. 

IRM 5.14.2.2(15) (emphasis in original). 

To further clarify, if a taxpayer defaults on an installment agreement, then cures the 
default and has his/her agreement reinstated, he/she does not enter into a new 
installment agreement. 1 Rather, the taxpayer remains in the original installment 
agreement and is required to make payments according to its terms. The taxpayer will 
remain in the original installment agreement until the terms of the agreement are 
satisfied, the agreement is terminated, or a new installment agreement is negotiated 
and accepted by the Service and the taxpayer. Because reinstating an existing 
installment agreement is not equivalent to entering into an installment agreement, a 
CSED waiver may not be obtained in connection with a reinstatement. 

Here, we are assuming that the extension was obtained in connection with a 
reinstatement, not a new installment agreement. Moreover, it was obtained 
approximately nine months after the installment agreement, which is not remotely at the 
time the installment agreement was entered into. Such an extension is not valid. 

Thank you for soliciting our advice on this matter. If you have further questions, please 
call (202) 622-3620. 

1 When a taxpayer does not meet the terms of an installment agreement, she or he will be notified in 
writing and given 30 days to comply with the terms of the agreement before the agreement is terminated. 
IRM 5.14.11.4. 




