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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance. This advice may 
not be used or cited as precedent. 

ISSUES 

Whether certain disclosures made by the Service's Office of Art Appraisal Services in 
connection with investigations of fair market value claims for works of art are 
permissible under the Internal Revenue Code. 

CONCLUSIONS 

Yes. The disclosures at issue are permissible under section 6103 provided they are 
made pursuant to the contours set forth in section 6103(k)(6) and the regulations 
thereunder. 

BACKGROUND 

The Service's Office of Art Appraisal Services (AAS) reviews and evaluates property 
appraisals submitted by taxpayers in support of fair market value claims for works of art 
on certain federal tax returns. As part of this review, AAS contacts sundry museums, 
galleries, auction houses, and individual art appraisers or historians (collectively, "third 
party appraisers") to determine the validity of the valuation claims made on those 
appraisals. This includes obtaining the third party appraiser's own opinion as to the 
value of the work at issue and acquiring information on sales of similar works. When 
making these contacts, AAS does not identify the taxpayer whose valuation is at issue 
or disclose what type of return is under examination. AAS may, however, disclose 
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identifying details about the artwork including the artist's name, the title of the piece, its 
size, the medium, its physical condition, or the provenance of the particular work. All of 
this information derives from the property appraisal attached to the taxpayer's return. 
The AAS employee may also disclose the fair market value for the work of art at issue 
as determined in the appraisal and as claimed on the taxpayer's return. In return, the 
third party appraiser will offer his opinion as to the value of the object at issue and any 
relevant information regarding sales of similar artwork. It is our understanding that this 
information is exchanged, for the most part, during a telephone conversation with the 
third party appraiser. In certain cases, however, a follow-up email or letter is requested 
by AAS to memorialize the appraiser's opinion. 

Depending on the work of art at issue, a third party appraiser may be able to discern the 
identity of the taxpayer simply because of the identity of the object. For example, if a 
renowned collector of Remington drawings has recently died and an AAS employee 
contacts a museum curator about recent sales of Remington drawings, that curator may 
deduce that the collector is under investigation by the Service. Generally, however, the 
AAS employee will make every effort to avoid this result including not disclosing that he 
or she works for the Service. Though sometimes, the employee's affiliation with the 
Service is provided if the third party appraiser would not otherwise provide the solicited 
information. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 6103 of the Internal Revenue Code provides for the confidentiality of returns 
and return information. Section 6103(b)(2)(A) provides the term "return information" 
includes, but is not limited to, the following: a taxpayer's identity; the nature, source, 
amount of his income, payments, or deductions; whether the taxpayer's return was or is 
under investigation; and any other data received by, prepared by, or collected by the 
Service with respect to a return or the determination of the existence of tax liability. 
"Return information" is broadly construed and generally includes any information 
collected or gathered by the Service with regard to a taxpayer's liability. See,~, 

Chamberlain v. Kurtz, 589 F.2d 827, 841 (5th Cir.), cert. denied, 444 U.S. 842 (1979) 
("[M]aterial prepared or collected by the Service with regard to [a taxpayer's] potential 
liability for deficiencies or penalties clearly represents return information."). 

Pursuant to section 6103(b)(2)(A), appraisals attached to tax returns and submitted by 
taxpayers to support a fair market value claim are return information. The appraisals 
are "with respect to a return" and are furnished to the Service for the purposes of 
determining the taxpayer's liability. While property appraisals have been held not to 
constitute return information in other contexts, here, the appraisals plainly fall within the 
section 6103(b)(2)(A) definition. Compare Kamman v. United States Internal Revenue 
Service, 56 F.3d 46 (9th Cir. 1995) (private appraisals of property seized from taxpayers 
and sold at IRS auctions were found not to be return information because they were 
furnished to the Service after the taxpayer's liability had already been determined). 
Unlike in Kamman, the appraisals here are commissioned by the taxpayer, attached to 
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a tax return, and submitted for the purposes of, and prior to, determining the taxpayer's 
liability and therefore constitute "return information." 

Because the appraisals at issue and the information contained therein constitute return 
information, section 6103 governs their confidentiality. Generally, that section provides 
that return information shall be confidential and that no employee of the Service shall 
disclose such information. Section 61 03(k)(6), however, provides an exception for 
disclosures made by certain employees for investigative purposes. A Service employee 
may, in connection with his official duties relating to an audit or civil investigation of a 
taxpayer, disclose return information to the extent that such disclosure is necessary in 
obtaining information, which is not otherwise reasonably available, with respect to the 
correct determination of tax liability. I.R.C. § 61 03(k)(6). Such disclosures are only 
permitted, however, under circumstances prescribed by Treasury regulations. ~ 

Treas. Reg. § 301.61 03(k)(6)-1 (a)(1) provides that framework. It provides that 
disclosures to accomplish properly any activity connected with a Service employee's 
official duties are permissible, including: 

(i) establishing or verifying the correctness or completeness of any return or 
return information ... 

(v) obtaining the services of persons having special knowledge or technical skills 
... or recognized expertise in matters involving the valuation of property if 
relevant to the proper performance of official duties ... 

(viii) obtaining, verifying, or establishing information concerned with making 
determinations regarding a taxpayer's liability under the Code .... 

Treas. Reg. § 301.61 03(k)(6)-1 (a)(1). Disclosures made while performing the above 
duties are authorized only if the Service employee reasonably believes, at the time of a 
disclosure, the information sought is not otherwise reasonably available or if the activity 
cannot occur properly without such information. Treas. Reg. § 301.61 03(k)(6)-1 (a)(2). 

It is our understanding that consultation with third party appraisers is central to AAS' 
assessment of the veracity and correctness of the fair market value claims supported by 
the appraisals at issue. This consultation is necessary to obtain the opinion of an expert 
with respect to the particular object, its artist or its subject matter and to acquire 
information on sales of similar works of art. While information on public sales is 
available, information regarding private sales is not. Without this information, an AAS 
employee cannot compile a complete picture of the objective value of the work of art at 
issue. As a result, AAS would not be able to properly opine on the correctness of the 
value claimed by the appraisal, and the Service could not properly determine the 
taxpayer's liability. We are informed that these contacts, as described in your request 
for assistance, are the only means by which the Service can gather this information 
necessary to the examination. 
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We conclude, therefore, that the disclosures here, including contacting third party 
appraisers, disclosing identifying details about the work of art at issue, and revealing the 
employee's affiliation with the Service are permissible if certain conditions are met. 
First, the disclosure must be made in connection with an examination or other official 
proceeding relating to the liability of the taxpayer whose valuation is at issue. Under the 
facts as set forth in your request for assistance, it appears this requirement is met. The 
disclosures at issue are only made by AAS when contacting third party appraisers 
during an examination of a valuation claim. 

Second, the employee should only disclose information to the extent such disclosure is 
necessary to obtain information from the third party appraiser. "Necessary" here does 
not mean essential or indispensable, but rather appropriate and helpful in obtaining the 
information sought. See Treas. Reg. § 301.6103(k)(6)-1(c)(1). From what we 
understand, AAS currently complies with this requirement by not disclosing the identity 
of the taxpayer, the type of return under exam, or that the valuation is being analyzed in 
the context of a federal tax examination. AAS should continue to only disclose 
information necessary for a third party appraiser to opine on the value of the object at 
issue or to provide relevant information on the sales of similar works of art. To this end, 
we call your attention to the necessity of disclosing the actual value claimed for the work 
at issue. Under the facts presented, we are unable to determine whether disclosure of 
this amount is "necessary" within the meaning of Treas. Reg. § 301.6103(k)(6)-1(c)(1). 
Accordingly, AAS should be mindful only to disclose return information to the extent that 
disclosure is appropriate under the circumstances and helpful in obtaining information 
from the third party appraiser. 

Third, the disclosure should be made to accomplish an activity connected with the 
official duties of the office. The disclosures here by AAS are aimed toward learning the 
expert opinions of third party appraisers to help verify the correctness of taxpayers' fair 
market value claims and to obtain information regarding sales of objects similar to the 
one at issue. It is our understanding that this information is vital to a determination of 
federal tax liability. Therefore, these activities plainly fall within those described in 
Treas. Reg. § 301.61 03(k)(6)-1 (a)(1 Hi), (v), and (viii). 

Fourth, at the time of disclosure, the Service employee must reasonably believe the 
information sought from the appraiser is not otherwise reasonably available or the 
examination activity could not proceed without it. Based on our understanding of the 
facts, this last requirement is also satisfied. The very reason for soliciting information 
from third party appraisers is because that type of information and expert analysis is not 
otherwise available. While you state in your request that information on public sales is 
accessible on the Internet, information on private sales is typically not. Third party 
appraisers are often the only source of this type of information. In addition, a third party 
appraiser is the only source for his or her own expert opinion regarding a particular work 
of art or artist. Accordingly, the information sought by AAS from these third party 
appraisers is not otherwise reasonably available and appears vital to the examination. 
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Lastly, the employee may identify himself as a Service employee subject to the contours 
set forth above. See Treas. Reg. § 301.61 03(k)(6)-1 (a)(3). 

Accordingly, we conclude that the disclosures as described in your request for 
assistance are permissible under the Internal Revenue Code provided those disclosures 
are made pursuant to the contours set forth in section 6103(k)(6). Please note though, 
while we conclude that section 6103(k)(6) permits AAS employees to disclose return 
information under the conditions described above, we caution that section does not 
permit disclosure of actual returns or appraisals. The AAS employee can only properly 
make a disclosure of "return information" under section 61 03(k)(6). 

Please call (202) 622-7950 if you have any further questions. 

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information. If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 




